50 anys de
'Please please me'

Document 'Please please me'
L'artista penja la foto a Twitter, en el 44 aniversari del seu casament amb el Beatle assassinat -

Directe.cat 18/02/13

El primer LP dels Beatles es va publicar el 22 de març de 1963, avui fa justament 50 anys. Després de l'èxit aconseguit pel single Please Please Me / Ask Me Why publicat l'11 de gener d'aquest mateix any i que va aconseguir arribar al número 1 de les llistes, es feina necessari entrar a l'estudi per preparar un llarga durada. Sota la direcció de George Martin (amb Norman Smith com a enginyer i Richard Langham com a segon), el grup es va tancar a l'Estudi 2 d’Abbey Road el dia 11 de febrer de 1963, per gravar les deu cançons que faltaven per completar el disc, doncs s'havia decidit que també s'inclourien les quatre cançons editades en format single anteriorment.

Es preparar 3 sessions de gravació: de les 10 del matí a la 1 de migdia; de dos quarts fins a les 6 de la tarda; i, finalment, de les 7 i mitja fins a tres quarts d’onze. En total 585 minuts de gravacions per al disc que marcaria l'inici de la llegenda musical dels Beatles.

La sessió de gravació va ser certament intensa, com ho demostra el fet que el grup va refusar el descans per al dinar i va continuar assajant els temes a gravar a la sessió de la tarda. De les cançons escollides per al disc, quatre corresponen a la ploma de Lennon i McCartney, i les restants sis eren versions del rock que habitualment tocaven en directe. George Martin va quedar fascinat des del primer moment per la contundència del grup en l'escenari i va plantejar que aquest primer LP fos gravat en directe al Cavern Club, davant el seu públic fidel. Raons tècniques van contribuir a rebutjar aquesta idea, tot i que Martin va mantenir el plantejament que el disc havia d'estar format principalment per les versions habituals que el grup interpretava en els seus directes, rebutjant les més de cent cançons que John Lennon i Paul McCartney havien compost fins aquest moment.

Malgrat tot, els Beatles van aconseguir "col·locar" quatre composicions pròpies, l’extraordinari rock and roll I Saw Her Standing There, Misery, Do You Want To Know A Secret i There’s A Place, que al costat dels temes propis editats en els dos singles previs desequilibraven a favor del grup la relació de temes propis / aliens.

Les cançons eren melodies fàcils amb voluntat d'arribar al cor tendre dels teenagers britànics, encara que sense descuidar la contundència de vells rock and rolls com Twist And Shout, habitual en els concerts del grup, i última cançó que es va gravar aquest 11 de febrer, i en la qual apreciem la castigada veu de John Lennon com a conseqüència d'una frenètica activitat amb concerts en directe gairebé cada dia i la llarga sessió a l'estudi aquell dia. Malgrat aquesta acusada laringitis, Lennon es va passar tota la sessió prenent medicines i fumant com un condemnat.

La portada es va encarregar al fotògraf londinenc Angus McBean, que després d'una sessió fotogràfica poc profitosa va rebre la inspiració de les muses per a portar al grup a l'edifici central d'EMI House a Manchester Square i realitzar la famosa portada dels quatre Beatles recolzats a la barana , que apareixeria en aquest primer disc i en el recopilatori 1962-1966 (popularment conegut com Doble Vermell).

Encara que finalment, per aprofitar l'estirada de vendes, es va optar pel mateix títol que el del single anterior, que havia arribat al més alt de les llistes, George Martin pretenia batejar el disc com Off The Beatles Tracks. Tant li agradaria aquest títol que temps més tard, el 1964, el recuperaria per un dels seus discos amb versions orquestrals de temes dels Beatles.

Please Please Me es va publicar, doncs, en 22 de març de 1963. El dia 12 d'abril va arribar al número 1 de les llistes del New Musical Express, posició de la qual no es mouria en sis mesos. Igualment, el 4 de maig, va arribar al número 1 de la prestigiosa Melody Maker (en aquells temps les llistes d'èxits britàniques no estaven unificades i cada mitjà elaborava la seva pròpia). En aquesta posició va romandre ni més ni menys que 30 setmanes. D'aquesta posició va passar a la segona per cedir el lloc a With The Beatles.


http://www.youtube.com/watch?v=iqmokIh-bXs&feature=player_embedded#!


 
Web Beatles Oficial


tornar