Trenta anys sense
John Lennon

La nit del 8 de desembre de 1980 un fan desequilibrat va assassinar John Lennon

VilaWeb 08/12/10

Liverpool commemora amb un concert benèfic d'amics i artistes el trentè aniversari del seu assassinat La nit del 8 de desembre de 1980 Mark Chapman, un fan desequilibrat, va assassinar John Lennon a les portes de casa seva a Nova York. Només unes hores abans d'abatre'l amb quatre trets, Chapman, li havia demanat un autògraf al cantant. Avui fa trenta anys que l'ex-beattle va morir.

Per a rememorar-ho, Liverpool, la ciutat on va néixer Lennon, ha dut a terme durant dos mesos tot un seguit de manifestacions culturals per retre homenatge a Lennon. Aquesta nit a l'Echo Arena de Liverpool es podrà gaudir de 'Lennon Remembered' un concert benèfic on hi actuaran artistes i amics que van col·laborar amb ell.

Lennon s'ha convertit en un mite universal. Va triomfar primer amb 'The Beatles' i després fent carrera en solitari i al costat de la seva muller, Yoko Ono.

De la seva vida se n'han fet pel·lícules i llibres, de la del seu assassí, també. Una de les darreres, de l'any 2008, és Chapter 27. En el film es fa un retrat psicològic de l'assassí i s'indaga sobre els dies previs a l'assassinat i en el col·lapse mental que el va conduir a cometre'l.

El nom del film és una metàfora del que podria haver sigut l'últim capítol de la novel·la de J. D. Salinger 'El vigilant en el camp de sègol', de 26 capítols. Chapman va declarar que el llibre havia sigut la seva font d'inspiració a l'hora de cometre el delicte. De fet, en tenia diversos exemplars i el llegia compulsivament.

Chapman està a la presó des de llavors. Se li va posar una pena de vint anys que l'any 2000 va completar, però Yoko Ono ha recorregut totes les reclamacions de llibertat condicional i Chapman encara no ha sortit. Malgrat que enguany ha expressat, públicament i per primera volta, que es penedeix de l'assassinat.

Ara 08/12/10
 
Web Beatles Oficial


tornar