Els Beatles s'enfilen al trapezi
•El Cirque du Soleil estrenarà el 2006 a Las Vegas un gran xou basat en la música del grup
- Nacho Para
'El Periódico' 09/01/05

Explotats els seus arxius sonors, els Beatles han decidit canviar d'estratègia per seguir sent el grup de rock més rendible de la història.

D'acord amb les últimes decisions d'Apple Corps Ltd., l'empresa que controla l'imperi creat pels quatre de Liverpool, l'explotació del seu llegat estarà més vinculada en el futur al teatre i al cinema que a la indústria del disc. Un muntatge circense i una pel.lícula, tots dos a partir de la música del grup, són l'avançada del que vindrà. L'imperi beatle mou els seus tentacles.

L'ambiciós contracte firmat recentment per Cirque du Soleil amb els supervivents del grup --Paul McCartney i Ringo Starr-- i els seus hereus --Yoko Ono i Olivia Arias-- és el pas més eloqüent en aquesta nova direcció. L'empresa circense del Canadà estrenarà l'any 2006 Le Beatles xou, un espectacular muntatge a Las Vegas basat en el cançoner i l'univers dels Beatles. "Unirem la màgia del Cirque amb l'esperit dels Beatles per crear una forma d'entreteniment única i senzilla. Ells van fer amb paraules el que nosaltres fem amb imatges", resumeix Guy Laliberte, l'equilibrista francocanadenc que va fundar el Cirque du Soleil el 1984. Londres, Nova York i Tòquio ja liciten per l'espectacle.

La participació de Paul i Ringo es limitarà a la recollida de royalties, però el productor del grup, George Martin, serà el director musical del xou. "Estic emocionat de tornar a treballar amb els Beatles en una cosa única i màgica". Per a McCartney, es tracta d'un projecte "il.lusionant i molt creatiu". Ringo també està exultant: "Els Beatles, Cirque du Soleil, Las Vegas... ¿Què més es pot demanar? Espero amb impaciència la primera funció". Fins i tot Yoko sembla entregada: "És un còctel excel.lent: l'agilitat mental dels Beatles i l'agilitat corporal del Cirque".

Tot i això, la persona més feliç és la viuda de Harrison. "La creativitat dels Beatles i del Cirque du Soleil produirà un moment extraordinari en el temps", va afirmar Olivia Arias, que va recordar que el seu marit va iniciar les negociacions en els seus últims anys de vida.

 

Laliberte i Harrison, amants de la fórmula 1, es van conèixer fa 10 anys al Gran Premi de Mont-real. "Vam fer una festa, va arribar George i els artistes del Cirque el van animar a veure un dels seus muntatges", ha explicat Daniel Lamarre, president de l'empori circense. "Ell ens va presentar els altres i vam començar a seduir-los". Ringo, Paul i George van quedar enamorats d'O, l'espectacle que encara es representa a Las Vegas.

"És la primera vegada que els Beatles cedeixen la seva música a una obra. Hi haurà les seves cançons i les seves veus. De la màgia i la tecnologia ens encarregarem nosaltres", va dir Lamarre. L'espectacle, de 90 minuts, es muntarà al nou teatre Mirage, en què s'han invertit 110 milions d'euros.

MOLT MATERIAL
L'equip ja està treballant en la selecció musical. "Cada cançó és un angle. Ens aclapara tant de material", informa Dominique Champagne, el director artístic. "La idea --precisa-- és repassar la beatlemania, amb la seva exuberància i la seva irreverència, però està en procés d'incubació".


El cine també ha captat les ànsies expansives dels Beatles. La pel.lícula All you need is love, un musical romàntic que usarà cançons dels Beatles com a fil conductor, es cou actualment als estudis Revolution de Londres. Els veterans escriptors britànics Dick Clement i Ian La Frenais, autors de The Commitments, s'encarreguen del guió.

Els productors negocien l'ús dels clàssics dels Beatles per ser cantats i ballats per actors en versions rejovenides. "És el mateix que ha fet Mamma Mia amb l'obra d'ABBA", assegura el productor Matthew Gross. "Els guionistes coneixien George i Ringo i han fet una història que, fins i tot sense la música, és molt poderosa".

Web Beatles Oficial


tornar