Una exposició presenta
dibuixos íntims de Lennon

• Mostra un costat poc conegut del músic - Begoña Arce

El Periódico 27/05/09

Espontanis, divertits, plens de frescor i fidel reflex del que va ser la seva vida íntima i les seves creences. Així són els dibuixos de John Lennon, que des d’ahir s’exposen a la sala The Gallery in Cork Street de Londres. El noi de Liverpool, que havia estudiat arts plàstiques a l’Art Institute de la seva ciutat natal entre 1957 i 1960, va recobrar, després de conèixer Yoko Ono l’afició pels llapis i la tinta.

La col·lecció completa dels seus treballs artístics, ara exposada, abraça unes 150 obres, inclosos 12 originals, que són un préstec de la seva viuda. El 1969, Lennon va crear com a regal de noces per a Yoko, el Bag One Portfolio, una crònica en dibuixos plens d’afecte, de la cerimònia matrimonial celebrada a Gibraltar, la lluna de mel i les performances de protesta de la parella al llit, reclamant la pau al món i contra la guerra del Vietnam, de les quals ahir es van complir 40 anys.

A la col·lecció hi havia també alguns esbossos eròtics, que quan van ser exhibits per primer cop a Londres el 1970 van provocar el tancament de la galeria. El material pornogràfic, que ara resulta tan innocent, va ser confiscat per Scotland Yard. «Aquests dibuixos, que va anar produint des del 1964 fins al moment del seu assassinat el 1980, mostren un costat de Lennon desconegut per a la majoria de la gent.

 

Al veure’ls es pot apreciar que a més de ser un músic i compositor excepcional, era un gran artista plàstic», va dir l’americana Lynne Clifford, organitzadora de la mostra, que només estarà oberta fins dissabte. Les còpies dels treballs estan a la venda amb preus que oscil·len entre els 550 i 7.000 euros.

A més dels dibuixos, hi ha un portafolis de manuscrits amb les lletres d’algunes de les cançons que va compondre amb els Beatles, com In my life, Dear prudence o Julia i més tard en solitari com Imagine i Working class hero. L’exposició compta també amb una col·lecció de retrats fotogràfics commemoratius d’un Lennon amb barret i sense barret i les seves inevitables ulleretes rodones. El músic va arribar a il·lustrar tres llibres, In his own write, A spaniard in the works i Skywriting by word of mouth.

«Treballava a llapis, d’un sol traç, una tècnica que és molt difícil, i també utilitzava els pinzells o la tinta japonesa sumi», va assenyalar l’organitzadora de l’exposició. «És un recorregut autobiogràfic amb Yoko Ono i el fill de tots dos, Sean. Ens descobreix molt bé la seva vida íntima, la tendresa de la seva relació, les seves inquietuds, la impressió que li va causar el Japó i demostra tenir una gran capacitat per comunicar», va manifestar Clifford.

 
Web Beatles Oficial


tornar