Liverpool i Stavanger,
capitals culturals europees de 2008

Els Beatles han estat presents en els actes inaugurals i hi seran sovint els mesos vinents. -

VilaWeb 14/01/08

S'hi faran centenars d'actes Aquest cap de setmana.

Liverpool ha inaugurat oficialment la capitalitat cultural europea 2008. Durant tot l'any, més de tres-centes activitats oferiran un mostra de la riquesa cultural d'una de les ciutats angleses més pobres. Els Beatles, nascuts en aquesta ciutat, han estat presents en els actes inaugurals, i hi seran sovint els mesos vinents. L'ex-beatle Ringo Starr (foto) va participar en la gala inaugural, que reuní més de 40.000 mil espectadors.

Starr va interpretar la cançó 'Liverpool 8', un tribut a la ciutat i als Beatles (s'inclourà al nou disc que sortirà a la venda un dia d'aquests). L'altre ex-beatle viu, Paul McCartney pujarà l'1 de juny a l'escenari de l'estadi d'Anfield (on juga l'equip local), per oferir un dels concerts centrals del programa cultural, que es transmetrà per televisió a tot el món.

 

Amb 'The Liverpool Sound' la ciutat vol subsratllar que continua essent la capital mundial del pop, del rock i de la música contemporània.

Amb l'entrada a la Unió Europea de nous països, l'organització de la capitalitat cultural va decidir de designar dues capitals culturals cada any. Si l'any passat van ser Luxemburg i Sibiu (Romania), enguany són Liverpool i Stavanger (Noruega), que proposa cultura de petit format.

Crítiques a l'elevada despesa econòmica
La capitalitat cultural europea ha suscitat un debat sobre les grans despeses que exigeix. Per exemple, la municipalitat de Liverpool té un deute acumulat de prop de quaranta milions d'euros, en bona part degut a la capitalitat cultural. Però també hi ha qui hi veu una oportunitat d'obtenir-ne beneficis turístics.

 
Web Beatles Oficial


tornar