Els Beatles
del segle XXI
• El disc 'Love' actualitza el so del grup i treu a la llum gravacions inèdites - Juan Fernández
El Periódico 14/11/06

La tecnologia no només insufla nova vida als morts, sinó que també és capaç de fer-los brillar amb una intensitat a la qual no van poder accedir en vida. A partir de dilluns que ve serà possible escoltar la veu de John Lennon cantant Strawberry fields forever com si murmurés a l'orella, profunda, seca, pròxima. És la màgia del surround 5.1, el format en què sortirà a la venda en DVD d'àudio (juntament amb una altra edició en so digital de compacte normal) el disc Love dels Beatles que ha remesclat el llegendari productor del grup, George Martin, per donar banda sonora i raó de ser a l'espectacle que la companyia Cirque du Soleil va estrenar el mes de juny passat a l'hotel The Mirage de Las Vegas.

Get Back, Something, Help!, Lady Madonna, Hey Jude. Fins a 36 peces procedents dels diferents discos dels Beatles sonen i es solapen en un insòlit popurri al llarg dels 81 minuts que dura el disc. Després de transferir al sistema digital les cintes originals que estaven dipositades als londinencs estudis d'Abbey Road, l'octogenari sir George Martin, assistit pel seu fill Giles, ha donat un bany de modernitat a les cançons del quartet, incorporant-hi orquestracions i embolcalls contemporanis, canviant els ritmes d'algunes estrofes, modulant teclats i guitarres, eliminant arranjaments característics d'aquella època i fins i tot, com en el cas de Sun King, reproduint la cançó al revés.

ZEL ANTIPIRATEIG
"L'objectiu era que les cançons sonessin com sonarien els Beatles si traguessin un disc nou el 2006", explica un portaveu d'EMI, la companyia discogràfica del grup. A la seu madrilenya de la companyia es van poder sentir la setmana passada, per primera vegada a Espanya, diversos fragments del disc. Aquest privilegi va correspondre a una selecta au- diència que prèviament havia estat sotmesa a un exhaustiu escorcoll amb detector de metalls.

 

Els responsables d'EMI justifiquen el zel antipirateig --la còpia va viatjar des de Londres custodiada per personal de seguretat del segell discogràfic i aquella mateixa tarda va tornar al Regne Unit-- al·legant que no es tracta només de preservar el treball de George i Giles Martin, sinó també les gravacions dels Beatles, algunes d'elles inèdites, que els productors van utilitzar com a base per al disc. Un material valuós que revela frases i sons originals del grup que mai abans havien vist la llum.

Així, l'esmentat Strawberry fields forever que s'escolta en la remescla procedeix d'un màster que Lennon va gravar a Almeria el 1966 i que mai abans havia estat publicat. El mateix Ringo Starr, al sentir el disc, va comentar: "Sento coses que havia oblidat haver gravat". Per Paul McCartney, Love "reuneix de nou els Beatles".

No es podrà conèixer l'opinió del principal responsable del projecte, George Harrison. De la seva amistat amb Guy Laliberté, fundador del Cirque du Soleil, va néixer la idea. Guitarrista i trapezista van estudiar durant anys la possibilitat de crear un espectacle visual a partir de les cançons dels Beatles, melodies que no havien estat mai utilitzades en un muntatge teatral.

El que va començar com una possible resurrecció del Yellow submarine en clau circense (aquest va ser el propòsit inicial) va acabar convertit en un repàs actualitzat dels millors moments de la banda que no se sent com un grans èxits a l'ús, sinó com un disc nou. Tant Ringo Starr i Paul McCartney per una banda com Yoko Ono i Olivia Harrison, viudes de John i George per l'altra, van acceptar en consens que la música del grup sortís dels calaixos; i va ser necessari el vistiplau de tots quatre al treball de Martin abans que cap so nou sortís de l'estudi.


 
Web Beatles Oficial


tornar