Yoko Ono intenta vetar uns vídeos
de Lennon en la intimitat

Nou hores de vídeo gravades durant tres dies de febrer de 1970 a la casa de Lennon a Tittenhurst Park, a Anglaterra, per Tony Cox - Idoya Noain


El Periódico 24/04/08

En l'era de Youtube, les càmeres digitals, la televisió i el vídeo a la carta, en ple imperi dels fenòmens audiovisuals, algunes imatges perden part de la importància per la seva omnipresència. Però, als anys 70, no tot s'enregistrava. I per això avui alguns documents gràfics d'aquella època, sobretot quan retraten icones socioculturals com John Lennon, són joies d'un valor inestimable.

N'hi ha prou de pensar, per exemple, en les nou hores de vídeo gravades durant tres dies de febrer de 1970 a la casa de Lennon a Tittenhurst Park, a Anglaterra, per Tony Cox, l'anterior marit de Yoko Ono. Són unes imatges recollides poc abans que els Beatles es dissolguessin, i capturen Lennon amb una intimitat i una proximitat que s'ha vist poques vegades: assecant els cabells a la seva dona mentre escolten Bob Dylan, component Remember i Mind games, fumant marihuana i parlant sobre com la parella va superar l'addicció a les drogues dures, somiejant què passaria si algun al.lucinogen acabés a la beguda de Richard Nixon...

No és estrany que, com afirmen alguns mitjans, aquestes imatges siguin el sant grial dels fans dels Beatles. I, com el calze místic, potser ho continuaran sent si es compleix la voluntat d'Ono.

La viuda s'ha submergit en una batalla legal a l'estat de Massachusetts per impedir que els vídeos surtin a la llum pública.

 

La companyia a la qual demanda, World Wide Video, li ha contestat amb una altra demanda. I la lluita als tribunals, que es dispararà amb una vista preliminar en un tribunal de districte de l'estat prevista per al 20 d'abril, és només un altre capítol d'una història embolicada des de fa temps.

DOCUMENTAL
Segons es pot extreure dels papers legals, del 2000, un col.leccionista d'art, fan dels Beatles, i un grup d'inversors van comprar a Cox les 24 cintes originals i els drets d'autor per un milió de dòlars. Amb el material van muntar el documental Three days in life (Tres dies en vida), que van estar a punt d'exhibir --de forma benèfica, per superar alguns reptes legals-- en una acadèmia a Maine. Els advocats d'Ono van alertar sobre violacions de drets d'autor i la projecció es va suspendre.

La viuda de Lennon reclama ser la propietària legal de les cintes originals i del seu copyright, pel qual hauria pagat 300.000 dòlars. Però hi ha un escull que s'haurà de dirimir davant un jutge: World Wide Video assegura que les cintes van ser robades de la seva oficina i ha acusat un advocat i un còmplice seu d'haver-les venut sense la seva aprovació. Mentre la justícia dicta sentència, als fans els toca fer el mateix que fins ara: continuar esperant.

 
Web Beatles Oficial


tornar