McCartney vol publicar
una gravació inèdita dels Beatles

• A 'Carnival of light', una improvisació de 14 minuts, el grup crida "Barcelona!" - Begoña Arce

El Periódico 17/11/08

Paul McCartney vol publicar un tema inèdit dels Beatles, 41 anys després que fos gravat i que en el seu dia va ser descartat perquè resultava massa trencador i experimental. Carnival of Light és una improvisació de 14 minuts, realitzada pel grup l'any 1967, als estudis d'Abbey Road a Londres, que molts fans fa dècades que estan esperant escoltar. La peça és una barreja d'efectes psicodèlics, diversos sorolls, notes musicals, improvisacions al piano i redoblaments de bateria, unit a les veus de de McCartney i Lennon preguntant "¿Esteu bé?" i cridant "Barcelona!", sense cap causa aparent que ho justifiqui.

En una entrevista encara no emesa, concedida a Radio 4 de la BBC, el contingut de la qual avançava ahir The Observer, McCartney opina que "ha arribat el moment" de difondre el tema, ja que mostraria un angle molt més agosarat i avantguardista de la banda. "M'agrada perquè són els Beatles lliures, sortint de la pista", afirma l'artista, que ara necessita el vistiplau de Ringo Star i de Yoko Ono i Olivia Harrison, les viudes de Lennon i Harrison.

El mateix McCartney, segons ha recordat ell, va ser qui va demanar a la resta del grup, durant una pausa de la gravació de Penny Lane, que experimentessin i improvisessin de la manera que volguessin, "sense necessitat que el que fessin tingués cap sentit".

 

PER A UNA 'RAVE'
L'objectiu era aconseguir un tema que els havia encarregat el seu amic Barry Miles. La creació tenia com a destí el festival de música electrònica que s'havia de celebrar a la sala Roundhouse del barri londinenc de Camden. Els Beatles només van arribar a interpretar aquesta composició una única vegada, en aquell festival anomenat Million Volt Light and Sound Rave, i que estava organitzat per International Times, una revista underground de l'època. Dins de la pròpia banda hi va haver discrepàncies sobre la qualitat i el significat de Carnival of Light, com va quedar clar anys més tard, quan el 1996 es va estudiar la possibilitat d'incloure'l en la recopilació de gravacions descartades Antology. Però finalment en va ser exclòs. "Estàvem escoltant cada cosa que havíem gravat --explica McCartney--. Vaig dir que seria fantàstic incloure'l, perquè mostraria que estàvem treballant amb material realment avantguardista... però va ser vetat, als nois no els agradava, pensaven que era una porqueria".

El productor dels Beatles, George Martin, va descriure Carnival of Light com "una d'aquelles coses rares, sense composició, una barreja lliure de so. No vam considerar que valgués la pena publicar-la com una peça normal de la música dels Beatles i la vam deixar de banda". McCartney vol ara rescatar aquella relíquia històrica, amb un estil tan oposat als temes amb els quals va aconseguir la consagració internacional i cosina germana del tema més extravagant dels Beatles, Revolution 9.

 
Web Beatles Oficial


tornar