Paul McCartney congrega
mig milió de fans a Kíev

L'exbeatle Paul McCartney va triomfar ahir a la capital ucraïnesa, Kíev, amb un gran concert gratuït, celebrat a cel obert a la cèntrica plaça de la Independència davant de mig milió de persones. - Dimitri Polikarpov

El Periódico 15/06/08

Malgrat una tempesta que va convertir els carrers de Kíev en rius remoguts, el cantant, que el dia 18 de juny farà 66 anys, no va fer esperar ni un minut un públic que estava xop de dalt a baix. Milers d'admiradors que havien arribat de diferents zones d'Ucraïna, com també de diverses antigues repúbliques soviètiques, van aguantar el mal temps des de dissabte a la matinada. Des de l'escenari més gran que ha trepitjat a la seva vida (feia 53 metres d'amplada), McCartney va dirigir als seus admiradors frases en ucraïnès, rus i anglès.

"S'ha d'haver nascut a la Unió Soviètica per adonar-se del que significa un concert de Paul a Kíev", va dir un oriünd seguidor dels Beatles.

L'espectacle denominat l'Independence Concert es va celebrar amb el propòsit d'unir tots els ucraïnesos, dividits en els camps prorús i proeuropeu, a través de la seva afició al mític grup britànic. McCartney va interpretar una trentena de les seves cançons més famoses dels temps dels Beatles i Wings que els seus admiradors van poder seleccionar a través d'internet.

Els organitzadors del concert van triar McCartney per simbolitzar el camí revolucionari d'Ucraïna cap a les llibertats europees, com també a la Unió Europea. "Ucraïna no pot ser considerat un país 100% democràtic fins que no hi actuï Paul McCartney", va afirmar el magnat i mecenes ucraïnès Víctor Pinchuk, la Fundació del qual ha convidat aquest exbeatle.

 

La plaça de la Independència de Kíev va ser el principal escenari de la Revolució Taronja, les protestes populars contra el frau electoral que reunien centenars de milers de persones a finals del 2004 i que van portar al poder l'actual règim proeuropeu. Per al concert més important que s'ha celebrat mai a la capital ucraïnesa, es va erigir a la plaça un escenari de 20 metres d'altura, i s'hi van col.locar pantalles enormes que van retransmetre l'actuació.

Pantalles similars es van instal.lar a les ciutats d'Odessa, Lviv, Jarkiv, Donetsk i Dnipropetrovsk, mentre que un canal de televisió va oferir en directe el concert, que va durar 150 minuts. Així mateix, El Pinchuk ArtCenter de Kíev, un dels grans centres d'art modern de l'Europa Oriental, acollirà des d'avui una exposició de 40 quadros de l'exbeatle, que ell mateix inaugurarà.

L'any passat Elton John va fer un concert benèfic contra la sida a Kíev i va inaugurar una exposició de fotografies modernes de la seva col.lecció personal. L'organització d'aquesta mostra va anar a càrrec de la Fundació de Pinchuk.

 
Web Beatles Oficial


tornar