Paul McCartney edita
'Let it be... naked'
• El 'beatle' publica el disc amb el seu so original, sense el toc orquestral de Phil Spector
- Jordi Bianciotto Foto: Arxiu
'El Periódico' 19/09/03

Un dels vells somnis de Paul McCartney es materialitzarà el 17 de novembre: Let it be, el clàssic disc dels Beatles, serà reeditat tal com va ser concebut fa 34 anys, és a dir, sense les orquestracions, cors i efectes d'estudi que va aportar el productor Phil Spector. El volum, titulat en la seva nova versió Let it be... naked, veurà la llum en la seva versió original i "crua", tal com la defineix McCartney.

"Si llavors haguéssim tingut la tecnologia que tenim ara, el disc hauria sonat així, perquè aquest és el soroll que vam fer a l'estudi", ha comentat Macca, segons va recollir ahir l'agència Efe. En la nova versió han desaparegut dues cançons, Dig it i la tradicional Maggie Mae, així com els diàlegs d'estudi, i s'hi ha afegit Don't let me down, que va sortir amb el single de Get back i va quedar fora de l'àlbum. La gravació es va fer el gener de 1969, i Spector es va encarregar de les cintes un any després sense la intervenció del grup, ja en vies de dissolució.

Encara que McCartney ha passat als llibres d'història del pop com l'ideòleg amable dels Beatles davant d'un John Lennon suposadament agrest, la història de Let it be inverteix els termes: Lennon va quedar, segons sembla, encantat amb els arranjaments dramàtics de Spector, i ha estat sempre McCartney qui ha reivindicat les rudes preses inicials. Adaptacions com les de The long and winding road o la mateixa Let it be el van disgustar profundament.

 

 

Encara que era d'esperar que Spector fes el que va fer. El novaiorquès s'havia guanyat una fama amb el seu mur de so, mètode d'estudi basat en la superposició de capes instrumentals i l'ús de ressons, que en l'era monofònica va obtenir resultats impactants. Veus com The Ronettes, The Crystals i Ike & Tina Turner van defensar les seves "petites simfonies per a nois", com anomenava les seves cançons. Let it be va ser el seu primer acostament al grup de Liverpool, seguit de diverses produccions per a John Lennon (entre elles, Imagine) i George Harrison.

Les últimes notícies de Spector, personatge inquietant i temperamental que als 70 també va treballar amb Leonard Cohen i els Ramones (utilitzant un revòlver dissuasori per imposar les seves ordres a l'estudi), són extramusicals. El febrer passat, va ser acusat de l'assassinat de l'actriu Lana Clarkson, de qui es va trobar el cos sense vida a la casa del productor. De moment, Spector ha mantingut el silenci respecte a la publicació de Let it be... naked.

El títol original del disc era Get back, il.lustratiu del retorn als orígens rockers que volia McCartney, que veu la nova versió com un acte de justícia històrica. "No és una simple reedició, sinó la versió despullada del disc, tal com va ser concebut el 1969, eliminant-ne el pompós vestit orquestral afegit per Phil Spector", va declarar l'any passat McCartney, que també va anunciar l'edició de la pel.lícula Let it be en DVD, remasteritzada i amb material inèdit, un punt encara no confirmat.


anar a Let it be... naked (2)

Web Beatles Oficial


tornar