La NASA llançarà una cançó
dels Beatles als confins de l'espai

• 'Across the universe' viatjarà a l'estrella Polar per celebrar els 50 anys de l'agència.
• La peça iniciarà dilluns el seu viatge de 431 anys des d'una antena a Madrid 'Across the Universe' dels Beatles.
- Idoya Noain

El Periódico 02/02/08

Els sons del riure, les ombres de la vida, l'amor etern i sense límits... Tot brillava "com un milió de sols" al voltant de John Lennon quan va escriure Across the universe, la composició que ell mateix creia més bella i poètica. I dilluns, quan es compleixin 40 anys que es va gravar, la cançó es convertirà en la primera que la NASA enviï directament des de la Terra a l'espai profund.

La idea va néixer de Martin Lewis, un historiador dels Beatles, que va aconseguir els permisos de Paul McCartney, Yoko Ono i les dues discogràfiques amb drets sobre la música de la banda de Liverpool. I va ser adoptada ràpidament per l'agència espacial dels Estats Units, que té els seus propis motius de celebració: es compleixen 50 anys del llançament del seu primer satèl.lit, l'Explorer 1, i del naixement oficial de l'agència, així com 45 anys de la creació de la Xarxa de l'Espai Profund, el sistema internacional d'antenes que recolzen l'exploració de l'espai.

DES DE MADRID
Across the universe, en la primera de les quatre versions que van gravar els Beatles, ha estat carregada com un mp3, que s'enviarà des del Jet Propulsion Laboratory de Pasadena (Califòrnia), que gestiona la Xarxa de l'Espai Profund, fins a un complex de comunicacions d'aquesta xarxa de la NASA a Robledo de Chavela, a Madrid.

A través d'una antena de 70 metres de diàmetre, la cançó sortirà amb destí a l'estrella Polar, a 431 anys llum de la terra. Viatjarà a una velocitat de 300.000 quilòmetres per segon i per escoltar-la al punt de destí farien falta una antena i un receptor que la reconvertissin en música (un sistema semblant al que permet mirar la televisió via sa- tèl.lit). L'hora de llançament és la una de la matinada a l'Espanya peninsular, i la NASA i els organitzadors de la celebració mundial de l'aniversari d'Across the universe suggereixen que tothom faci sonar la cançó a aquella hora.

Tant Ono com McCartney han enviat missatges de suport a aquesta iniciativa. La viuda de Lennon ha interpretat aquest llançament com "el principi d'una nova era en què ens comunicarem amb milers de milions de planetes a través de l'univers".

 

L'home el nom del qual també apareix a la firma de la cançó ha enviat els seus millors desitjos i la petició d'enviar a l'espai també una salutació especial. "Enviïn el meu amor als extraterrestres", ha escrit McCartney.

UNA AGÈNCIA MUSICAL
No és la primera vegada que la NASA expandeix les fronteres de la música, però sí que és la primera ocasió que mira de portar-la directament fins a l'espai profund. Des que el 1965 va enviar Hello Dolly! al Gemini 6, l'agència ha enviat nombroses cançons a les seves naus i astronautes a l'espai. Temes dels Beatles com Here comes the sun, Tiquet to ride i A hard day's night formen part del repertori que fa de despertador musical per als astronautes. I el mateix McCartney, per exemple, va cantar el novembre del 2005 Good day sunshine en un concert retransmès en directe a l'Estació Espacial Internacional.

La música va ser, a més a més, un dels elements inclosos per Carl Sagan i Frank Drake en el famós disc d'or que la NASA va enviar a l'espai el 1977 dins del Voyager 1 i el Voyager 2, que el 2006 van abandonar el sistema solar. En aquella recopilació de sons i imatges que intenten retratar la diversitat cultural de la Terra es van incloure 90 minuts de música, que engloben des de composicions de Bach, Mozart, Stravinsky i Beethoven fins a Johnny B. Good de Chuck Berry, un cant nocturn dels indis navahos, El cascavel de Lorenzo Barcelata i un grup de mariachis i percussió del Congo.

A més a més, la música de l'espai també ha arribat a la Terra. El 2002, per exemple, Kronos Quartet va presentar Sun Rings, una composició que es va inspirar, i va incloure, en algunes de les gravacions que durant 40 anys va recopilar Don Gurnett. Aquest físic de la Universitat d'Iowa va convertir en sons les ones gravades per sondes com Voyager, Galileu i Cassini. Sembla més que adient el fet de parlar de música celestial.

 
Web Beatles Oficial


tornar