Un Nadal
sense els Beatles

• Els desacords entre Apple i EMI bloquegen múltiples projectes sobre el grup de Liverpool
• Les discogràfiques pirates inunden el mercat amb material no oficial en luxosos recopilatoris
- Nacho Para

El Periódico 30/12/08

Inaudit. Per primera vegada en la història, ni Santa Claus ni els Reis Mags tindran nous productes dels Beatles per regalar. És un Nadal sense Beatles, no per falta de material, sinó pels profunds desacords entre Apple Corps Ltd., empresa que gestiona el llegat del quartet de Liverpool, i la discogràfica EMI. En plena era digital, el catàleg dels Beatles segueix sense estar disponible on line, mentre que l'anunciada reedició de tota la discografia de la banda, remasteritzada fa dos anys pels enginyers d'EMI, segueix en algun calaix.

El bloqueig és total. El 22 de novembre es van complir 40 anys de la publicació de l'àlbum White, i tot estava a punt per al llançament d'una edició especial del mític doble disc. Fins i tot la revista Mojo va ser convidada als estudis Abbey Road a escoltar 10 dels temes, polits amb les més modernes tecnologies. Sorprenentment, el disc no ha arribat a sortir i, en el seu lloc, la pàgina web oficial (www.thebeatles.com) només ofereix productes de marxandatge, amb un bolígraf commemoratiu de 300 euros com a gran novetat.

EL BUIT
Altres projectes, com el DVD del mític concert al Shea Stadium o la pel.lícula Let it be, tampoc tenen via lliure per poder sortir al mercat. No es tracta de disquisicions artístiques, sinó econòmiques. Després d'anys de disputes legals, Apple i EMI van arribar a un acord el 1989, segons el qual cap part podria fer cap negoci al voltant del nom dels Beatles sense l'aprovació de l'altra. Arran de la mort, el 24 de març passat, de Neil Aspinall, amic de la infància i omnipresent gestor de l'imperi beatle, Apple va contractar Jeff Jones, que anteriorment havia dirigit amb èxit l'espectacular rellançament digital del catàleg històric de Sony Music.

Jones té l'aprovació de McCartney i Starr, així com de les viudes de Lennon (Yoko Ono) i Harrison (Olivia Arias) per posar en el mercat tots els discos oficials dels Beatles en una versió sonora d'acord amb els temps. Però la seva frustració és enorme. Des que va ser contractat, Jones només ha pogut donar llum verda a dos projectes menors. Un és un videojoc, previst per al 2009, ambientat amb música del grup. Un altre és el DVD All together now, que s'endinsa en la col.laboració del grup amb el Cirque du Soleil per a la creació de l'espectacle Love, estrenat només a Las Vegas.

El buit de productes dels Beatles, en unes dates en què cada any el grup solia recaptar xifres milionàries, ha estat aprofitat per companyies pirates, que saben com satisfer els fans amb uns llançaments més ambiciosos del que mai hagi emprès EMI, amb portades atractives, luxoses fotos i copioses notes.

 

Aquest any, per exemple, el segell Purple Chick ven una caixa de 83 CD i 96 hores de música que recullen tots els assajos de Let it be, que al mes de gener farà 40 anys que es va enregistrar. La mateixa casa va llançar fa dos mesos Beatles deluxue, una col.lecció de 10 CD per commemorar l'àlbum White. Purple Chick també ha recopilat en 10 CD les famoses actuacions dels Beatles en les emissores de la BBC: tot un malbaratament si es compara amb els dos CD de l'edició oficial d'EMI als anys 90. El mateix equip treballa també en una caixa amb tots els concerts en directe dels Beatles disponibles. Una magna obra, tenint en compte l'escassetat de productes oficials que presenten el grup tocant en directe.

Un altre segell, Lazy Tortoise, està recopilant totes les entrevistes de ràdio i de televisió concedides pel grup, mentre que el segell FAB ha anunciat un DVD amb totes les aparicions televisives dels Beatles, en grup o en solitari, des de l'any 1962 fins avui dia. EMI i Apple han perdut el pas, però hi ha molts diners en joc, de manera que tot indica que l'assumpte podria estar desbloquejat per al dia 26 de setembre del 2009, data que marca l'aniversari de la gravació d'Abbey Road, l'última vegada que John, Paul, George i Ringo van tocar junts. Ningú es pot imaginar que hi hagi cap més Nadal sense Beatles. Ningú es pot imaginar que els Beatles, sempre a l'avantguarda durant els seus gloriosos anys en actiu, se segueixin quedant tan enrere.

Fins i tot l'anunci a bombo i platerets fet recentment per Paul McCartney sobre la pròxima publicació del tema inèdit dels Beatles Carnival of light té alguna cosa --o molt-- de trampa. Aquesta peça, un experiment de música avant-grade gravat durant les sessions de l'àlbum White, ja va veure la llum fa 10 anys quan el mateix McCartney el va utilitzar per a un muntatge amb fotos dels Beatles captades per la seva difunta esposa, Linda.

Fins i tot quan es doni llum verda a projectes com l'edició remasteritzada del catàleg o l'edició en DVD de Let it be, es continuarà tractant del mateix gos amb diferent collar. L'únic producte nou que pot veure la llum el 2009 serà l'ambiciós documental sobre George Harrison que prepara Martin Scorsese.

Aquí sí que s'esperen tones de material inèdit, ja que Olivia Arias ha donat llibertat al cineasta per bussejar en els arxius personals del beatle silenciós, probablement el que més secrets guarda després d'una vida posterior als Beatles d'un perfil públic baix. La presència de Scorsese a Liverpool aquesta mateixa setmana, indagant en la infància de George, ha desencadenat les expectatives dels fans.

 
Web Beatles Oficial


tornar