McCartney diu que va ser responsable
de polititzar els Beatles

• El premi Nobel de literatura Bertrand Russell va influir de manera important en l'exbeatle - EFE

El Periódico 14/12/08

Paul McCartney revela que no va ser John Lennon sinó ell el responsable de polititzar els Beatles i de fer-los veure que la guerra del Vietnam era una equivocació.

En una entrevista que sortirà al gener a la revista Prospect, McCartney, de 66 anys, canvia completament el que se sabia fins ara sobre l'interès del grup musical pel conflicte bèl·lic i la idea que el més polititzat era Lennon. Segons l'exbeatle, va ser ell qui va convèncer Lennon que s'oposés a la guerra del Vietnam (1958-75) el 1968, quan la banda de Liverpool va gravar la cançó Revolution.

McCartney assegura que va començar a adonar-se del conflicte arran d'una reunió que va tenir a Londres amb Bertrand Russell (1872-1970), l'escriptor, filòsof, matemàtic i pacifista britànic que el 1950 va rebre el premi Nobel de literatura.

Russell "era fabulós. Em va parlar de la guerra del Vietnam --la majoria de nosaltres no en sabia res, encara no era als diaris-- i també (em va dir) que era una guerra molt dolenta", va explicar l'exbeatle a l'entrevista, que avança avui The Sunday Times.

"Recordo que vaig anar una altra vegada a l'estudi (de gravació), aquella tarda o l'endemà, i vaig parlar amb els nois, particularment amb John Lennon, d'aquella reunió i els vaig dir que aquella guerra era molt dolenta", destaca McCartney. Segons ell, el grup va ignorar les peticions dels seus representants perquè evitessin mencionar el Vietnam quan estiguessin als EUA.

 

Suport al moviment pacifista
"Evidentment --ha dit--, en vam parlar molt i vam dir que era una guerra molt dolenta. Òbviament, vam donar suport al moviment pacifista".

Si va ser McCartney qui va polititzar els Beatles, va ser John Lennon qui va manifestar obertament la seva opinió a través de la cançó Revolution i qui va gravar més cançons pacifistes, com Give peace a chance, destaca el dominical britànic. A més, l'exbeatle assenyala que està convençut que la música pot canviar les coses, ja que s'escolta el que diuen els músics famosos, com és el cas de Geldof i Bono, que treballen a favor de suprimir la fam a l'Àfrica.

Però l'opinió de McCartney, assenyala The Sunday Times, contrasta amb la d'alguns experts en els Beatles. Alan Clayson, autor de biografies dels Beatles, creu que McCartney torna a escriure la història, "ara que Lennon no hi és".

Per la seva part, Spencer Leigh, que ha escrit la història del Club Cavern, on van començar els Beatles a Liverpool, assenyala que "tant Paul com John estaven interessats en el que passava al seu voltant, però no estic segur que Paul polititzés John".

Tariq Ali, un dels líders del moviment britànic contrari a la guerra, ha admès que l'afirmació de McCartney és nova, ja que en aquella època no coneixia quina era la seva opinió sobre el Vietnam. "Era John Lennon qui estava preocupat per la guerra. No va esmentar mai McCartney i no vaig pensar mai a demanar-li que s'unís a nosaltres", ha afegit Ali.

 
Web Beatles Oficial


tornar