Ringo Starr evoca el vell rock
de Liverpool en el seu nou disc

• L''exbeatle', de 67 anys, llança al gener un àlbum produït per Dave Stwart - Nacho Para

El Periódico 18/12/07

Sempre va ser l'aneguet lleig dels Beatles i, des que fa 33 anys va deixar la discogràfica EMI, la seva carrera en solitari ha estat tan artísticament irrellevant com omnipresents les seves gires amb l'All-Starr Band. Ara, als 67 anys, està decidit a tornar-se a posar en valor. El 15 de gener de 2008, publicarà Liverpool 8, potser el seu treball més interessant des que John Lennon, Paul McCartney i George Harrison van fer i van tocar per a ell, encara que sense coincidir entre ells a l'estudi, les cançons de Ringo (1973).

El disc, produït per Dave Stewart (ex-Eurythmics), s'estrenarà amb una gran festa el 12 de gener, tres dies abans de la publicació, en un concert a Liverpool que simbolitzarà l'obertura dels actes de la ciutat com a capital cultural europea del 2008. Es rumoreja insistentment que també Paul McCartney podria aparèixer sobre l'escenari Ironia i melancolia, els dos registres que més bé encaixen amb la personalitat de Ringo, tornen a ser el motor a Liverpool 8, que també és el títol de la cançó que obre el disc. "La cançó parla d'una part de Liverpool on vivia --explica Ringo--. Va ser una idea de Dave Stewart, fer una espècie de petit viatge autobiogrà- fic: "Primer vaig ser un mariner, i després, Liverpool, et vaig deixar. Però mai me n'he oblidat, aquesta és la veritat".

ENTRE MÒNACO I ELS EUA
Instal·lat entre Montecarlo i Los Angeles per motius fiscals, ha sentit la necessitat de tornar a la seva ciutat natal, on ja triomfava com a bateria simple però extraordinàriament precís quan John, Paul i George duien encara pantalons curts. "Amb el temps hi ha més de mi en la música que faig", assegura Ringo, sempre dependent d'altres compositors.

 

"En l'època dels Beatles, intentava compondre com els altres, i sempre m'acabaven fent avergonyir, perquè el que feia s'assemblava a alguna cosa que ja s'havia fet abans. Ara la meva manera de treballar és diferent. Tinc des de fa temps un grup d'amics que són compositors i coneixen perfectament el que vull expressar. Ens asseiem plegats i traiem les cançons", explica.

AMICS DES DE FA ANYS
Aquests amics són Gary Burr, Steve Dudas, Mark Hudson, Sean Hurley, Zac Rae i Dave Stewart. Encara que Starr i Stewart es coneixen des de fa anys, és la primera vegada que han col.laborat tan estretament. "Li vaig demanar que toqués unes guitarres en el meu àlbum, que estava fent amb Mark Hudson. Quan Mark i jo ens vam separar, Dave va continuar produint l'àlbum i hi va afegir l'enginy que el caracteritza".

Les 12 cançons que inclourà Liverpool 8 comporten la firma de Ringo i es basen en les seves experiències personals. Una d'elles, titulada Pasodobles, està inspirada en els seus diversos viatges a Espanya durant els anys 60. "Sempre m'ha encantat el caràcter tràgic i apassionat dels espanyols", assegura.

Construïda pel blues clàssic, el soul, el country, el honky tonk i el rock and roll, la música de Starr segueix apel.lant al candor, a l'enginy, a disfrutar de la vida i a les bones intencions. Ja no es considera un mocker, barreja de mod i rocker, com deia a Qué noche la de aquel día. Ara, Ringo es veu a si mateix com un popper. Música pop amb aires infantils d'un avi beatle.

 
Web Beatles Oficial


tornar