La 'suite' dels Beatles
a l'Hotel Avenida Palace

Joan Gaspart amb els Beatles a l'Avenida Palace
L'Hotel Avenida Palace estrenarà una habitació dedicada a la banda a la tardor.
El grup britànic s'hi va allotjar el 3 de juliol de 1965, quan va actuar a la Monumental.
- Patricia Castán

El Periódico 22/08/10

El 4 de juliol de 1965, el servicial senyor Carlos Rojas, cap de recepció de l'Hotel Avenida Palace, va haver d'atendre un munt de queixes de clients irritats per l'enrenou que havien sentit la nit abans procedent de les habitacions 109-111. Els soferts hostes no sabien en aquell moment la sort que havien tingut per no haver pogut dormir. El que seria el grup més famós del món era el responsable de la festa nocturna. Només que llavors ignoraven que aquells a qui bona part de la premsa va ridiculitzar i va titllar de «melenuts» farien història en la música amb majúscules.

Han passat 45 anys i l'hotel, que segueix sent propietat de la saga d'hotelers Gaspart, els dedicarà l'homenatge que el moment es va merèixer. L'anomenada Suite Imagine està aquests dies en plena reforma per rendir culte a la banda de Liverpool que (al marge de Madrid) només va actuar una vegada a la Monumental de Barcelona i únicament es va allotjar en aquest establiment a la ciutat. Els responsables de la cadena Husa van dubtar a l'hora de recrear la decoració de l'època, tot i que van témer que el resultat no fos funcional, i per això finalment s'ha optat per un interiorisme més modern, però ple de complicitats amb la cèlebre banda: des d'una zona amb còpies del valuós arxiu documental de Magí Crusells (a la sala de la suite), fins a un baix que va pertànyer a Paul McCartney, així com altres detalls que es veuran a principis d'octubre, quan s'inauguri la renovada habitació, de 60 metres quadrats.

No obstant, com explica Esther Angulo, la directora de màrqueting de l'hotel, serà una estrena amb clients i fidels de la casa. És a dir, que no hi faltaran empresaris ni famílies de pes a la ciutat, que coneixen tant l'allotjament com els seus grans salons de celebracions.

ATEMPORAL
I és que si alguna cosa distingeix l'Avenida Palace és la seva essència clàssica, la seva fidelitat a l'estil que el va veure néixer el 1952, quan «Gaspart pare», com relata Angulo, va aixecar l'edifici de cinc estrelles pensant a atraure la crema dels viatgers de l'època. I tant si ho va aconseguir.

No només pels Beatles, que l'ara jubilat Carlos Rojas va haver de treure per la cuina pel col·lapse que es va produir a la Gran Via i a l'entrada de l'hotel, després d'haver dedicat unes paraules a la marabunta des d'un balcó del primer pis.

Perquè a les seves 151 habitacions hi han dormit moltes altres llegendes, des del glamur de Hollywood exportat per obra i gràcia de Rita Hayworth, Ava Gardner i Liza Minnelli, fins a talents com Ernest Hemingway, Picasso, Joan Miró, Xavier Cugat, Manolete i una infinitat. Al marge de l'èxit de la sala coneguda com el Sotanillo, on Lola Flores, María Jiménez, la Chunga i altres folklòriques van viure nits més agitades encara que les dels Beatles.

Els anys han passat i l'hotel s'ha adaptat als temps optant per ser un quatre estrelles molt especialitzat en congressos i grups, amb nord-americans i britànics addictes al seu classicisme com a clients estrelles. Encara que en ple agost l'hotel respira qualsevol nacionalitat gràcies a la seva principal virtut: la ubicació, a Gran Via amb passeig de Gràcia.

I encara que les reformes s'han succeït (l'última, el 2005), l'Avenida Palace no renuncia a les seves moquetes, mobles sobris, baranes, daurats i altres signes que el distingeixen entre la superoferta hotelera (més de 320) que viu la Barcelona del 2010.

L'habitació on John Lennon va descansar (o no, vista la festa que van improvisar després del concert) es convertirà molt aviat en un reclam internacional, encara que ell mai la torni a trepitjar.

 
Web Beatles Oficial


tornar