Mor el guru dels Beatles,
Maharishi Mahesh Yogi, als 91 anys

El guru hindú Maharishi Mahesh Yogi va encaminar The Beatles cap a la meditació - EFE

El Periódico 06/02/08

El guru hindú Maharishi Mahesh Yogi, que va encaminar el grup britànic The Beatles cap a la meditació i els corrents espirituals, va morir ahir als 91 anys al seu domicili de la localitat holandesa de Vlodrop, segons han informat fonts pròximes al líder espiritual.

El portaveu del moviment Meditació Transcendental (MT), que va fundar el Maharishi, Bob Roth, ha explicat que la mort del guru ha estat aparentment deguda a causes naturals donada la seva avançada edat.

El guru hindú va destacar per introduir a Occident les doctrines de la meditació i el control de la ment arran de l'expansió del seu moviment a finals dels anys 50.

Gran vident
El Maharishi, un títol que en llengua hindi significa "gran vident", va néixer a la regió índia de Madhya Pradesh (centre del país), on va començar els seus estudis en Psiquiatria que li van despertar l'interès per l'estudi de la meditació.

 

Després de viatjar al voltant del món predicant les seves pràctiques, el guru va tornar al seu país natal, on el 1968 va rebre la visita del grup britànic The Beatles, interessats en les doctrines relatives a la il·luminació espiritual.

Contribució a la pau mundial
Arran d'aquesta visita i gràcies al suport de centenars de celebritats, el guru va veure recolzat el seu moviment espiritual principalment als països occidentals, on milers de persones van adoptar les seves tècniques com una manera de contribuir a la pau mundial i l'eradicació de la pobresa.

L'expansió de les seves pràctiques li va aportar milionàries sumes de diners que van convertir el seu moviment de meditació en un imperi global.

El mes passat, el Maharishi es va retirar a un antic monestir franciscà a Holanda, on va passar els últims dies de la seva vida estudiant la seva pròpia doctrina, que va influir en milions de persones a tot el món.


Mor als 91 anys el guru que va captivar i va defraudar els Beatles - Nacho Para

El Periódico 07/02/08

• Maharishi Mahesh Yogi va usar el grup de Liverpool per muntar el seu imperi espiritual.
Lennon s'hi va enfrontar al saber que havia intentat abusar de Mia Farrow.

Santó o farsant? L'indi Maharishi Mahesh Yogi, fundador del moviment de la Meditació Transcendental, va morir ahir a la matinada a Vlodrop (Holanda), on residia des del 1990. Encara que la seva benintencionada filosofia era seguida per sis milions de persones a tot el món, algunes tan il.lustres com el cineasta David Lynch, molts es van sentir defraudats per les fosques intencions que hi havia darrere el seu somrient missatge de pau i amor. La fortuna que atresorava en diversos bancs suïssos sempre va ser la cara oculta del seu descomunal imperi espiritual. Tenia 91 anys.

L'"ABRAÇADA CÒSMICA"
El 1968, Maharishi va aprofitar l'interès mostrat pels Beatles en les seves ensenyances per expandir els seus mantres per tot Occident. L'idil.li va durar poc. Després de més de sis mesos de convivència a Rishikesh (Índia), la relació es va trencar abruptament, sobretot per part de John Lennon, al descobrir que el guru havia passat de l'"abraçada còsmica" als tocaments a l'actriu Mia Farrow, una de les convidades a aquelles històriques jornades de meditació. "Li vaig dir que ens en anàvem. I ell va preguntar per què. I li vaig dir: '¿No ets tan còsmic? Doncs digues-m'ho tu'. Em va mirar amb tant d'odi que vaig comprendre que era un farsant".

 

Segons el biògraf dels Beatles Peter Barrow, Maharishi va usar el nom de la banda per promocionar- se, i va arribar a demanar-los entre el 10% i el 25% dels ingressos anuals a canvi de les seves receptes per ser feliç. Lennon, que havia estat gran defensor de les seves ensenyances, es va esplaiar contra ell a la cançó Sexy sadie. Els seus adeptes segueixen negant l'incident amb Farrow.

"No combatis la foscor. Porta la llum i la foscor desapareixerà", era un dels seus mantres preferits. La seva última ocurrència era recaptar 10 trilions de dòlars "per acabar amb la fam al món" patrocinant granges ecològiques en països pobres. El 1986 diversos exmembres de l'organització el van acusar de frau, negligència i danys emocionals. Molts altres l'han acusat de frau per no haver aconseguit levitar. Mai ha estat condemnat.

Maharishi Mahesh Yogi va fundar centres de meditació en 130 països i una universitat a Fairfield (EUA). "Meditació Transcendental és el McDonald's del negoci de l'espiritualitat", ha dit l'escriptor Adam Smith. Els preceptes de Maharishi estan recollits al seu llibre La ciencia de ser, el arte de vivir (1963).

 
Web Beatles Oficial


tornar