La vigília de la discòrdia

08 desembre 2005
25 anys sense John
• Els fans que se citen a Strawberry Fields, a Nova York, volen que s'aixequi el toc de queda.
• Les espelmes cremen de les 22.50, hora dels trets, a les 23.15, hora de la mort.
- Idoya Noain
'El Periódico' 08/12/05

Els graus no arriben al zero aquest matí a Central Park, però, com gairebé cada dia, Ayrton Dos-Santos és a l'Strawberry Fields i ja ha col.locat un tribut amb margarides taronges i clavells roses en forma de símbol de la pau sobre el mosaic de l'Imagine.

També com gairebé cada dia des de fa set anys i mig, l'agent Feldman controla de prop Dos-Santos per evitar que trepitgi massa el mosaic, ja envoltat per tanques metàl.liques.

Avui tot sembla una mica més tens que de costum. En la vigília del 25è aniversari de l'assassinat de John Lennon, aquest centre de reunió per als fans de la icona i punt gairebé obligatori de visita per als turistes comença a bullir. I entrarà en ebullició total avui, quan s'espera que siguin milers en lloc de centenars els que participin en la vigília anual.

Pau, amor i rock and roll
Encara que no hi ha organitzadors oficials de l'acte sí que hi ha un Comitè Memorial, i ahir els seus membres van repetir, amb més insistència que altres anys, la seva petició perquè s'aixequi el toc de queda que el 1995 va imposar el llavors alcalde, Rudolph Giuliani, que obliga a acabar la vigília a la una de la matinada. "Volem quedar- nos fins que acabem", diu Tom Leighton, un fan de Lennon i fotògraf d'edificis que no ha retratat mai el Dakota.


 

"Només volem pau, amor i rock and roll, presentar els nostres respectes, compartir la nostra pena, celebrar la seva mort i el seu llegat, la seva música i la seva ideologia --assenyala--. Però Rudolph Giuliani hi va donar un enfocament polític i Michael Bloomberg l'ha heretat. Potser aquesta vegada hi hagi més esperit de diàleg per ser una data especial, però no som optimistes".

El cert és que el Comitè Memorial ha vinculat la vigília d'aquest any a la campanya militar a l'Iraq, "una guerra a la qual John s'hauria oposat". "Demanant que ens deixin estar tota la nit diem Give peace a chance", assegura el comunicat de premsa. També s'hi indica l'hora d'encendre les espelmes (les 22.50, l'hora en què Lennon va rebre els trets), i la d'apagar-les (les 23.15, quan va morir).

Leighton denuncia que la policia ha fet de la vigília una caça de bruixes per a aquells que fumen alguna cosa més que tabac. L'agent Feldman ho nega. "No els empaitem. Hi ha gent que ve de països on no és il.legal. I ens quedem una mica allunyats del centre de la concentració. No són aquí per causar problemes", conclou amb un to conciliador. Potser es portaria millor amb els fans si fos un d'ells. No ho és, assegura, perquè és "molt jove per ser fan de Lennon". Té 31 anys.

 
Web Beatles Oficial


tornar