L’anunci d’un cotxe
subleva fans de Lennon

Facebook i Twitter canalitzen l'enuig per l'us de la imatge del músic per part de Citroën - Laia Zieger

El Periódico 05/03/10

Quan estan a punt de complir-se 30 anys del seu assassinat, John Lennon ha ressuscitat. Però el seu retorn al món dels mortals no té finalitats pacifistes ni musicals, sinó que s’ha reconvertit en un venedor de cotxes. Fa unes setmanes va començar a emetre’s en diversos mitjans de comunicació europeus l’anunci del nou model de Citroën, el DS3, en què apareix l’exintegrant dels Beatles. Al vídeo s’hi pot veure Lennon, amb les seves característiques ulleres, reivindicant els mèrits de la modernitat, un valor que el fabricant automobilístic francès atribueix a la seva nova proposta. «No sigueu nostàlgics. Tireu cap endavant», declara el músic en aquest anunci que aviat es difondrà a Espanya i les imatges del qual han estat tretes d’una entrevista que va concedir a finals dels anys 70.

Aquests escassos segons de resurrecció han estat suficients per desfermar una polèmica que no para de créixer a internet, demostrant que no hi ha res de pitjor que la ira dels fans. Els seguidors del músic denuncien que la seva imatge ha estat utilitzada amb finalitats comercials, una cosa que no casa amb els valors anticonsumistes que defensava el que cantava a Imagine «imagina’t un món sense possessions». Mentre uns fans britànics apel·len a boicotejar Citroën, altres, més moderats, han obert grups de protesta en portals com Facebook, entre altres. En aquesta web s’hi han penjat centenars de crítiques com: «Ningú es creu que si Lennon encara fos viu participaria en aquest anunci», «Això danya la seva imatge desinteressada» o «Ell està fora de lloc en aquest vídeo».

Però, qui s’ha convertit en el blanc favorit dels fans és Yoko Ono, retratada com la viuda alegre que s’omple les butxaques explotant la celebritat de Lennon. Milers de persones li han declarat la guerra a la seva pàgina a Twitter, on es pot llegir, per exemple: «¡Pocavergonya!» o «Vas acabar amb els Beatles i ara desprestigies la memòria de Lennon». Fins i tot el tabloide Daily Star ha publicat un article que denuncia l’actitud d’Ono, titulat Imagine all the money, en referència a la colossal quantitat de diners que deu haver cobrat per aquesta publicitat. La polèmica és tal que Sean, el fill de la famosa parella, ha decidit defensar públicament la seva mare, aclarint: «Ha permès aquest anunci per mantenir el pare a l’imaginari col·lectiu».

MARILYN MONROE, TAMBÉ
Aquesta campanya compta amb un altre vídeo en què Marilyn Monroe també apareix defensant una tesi antiretro. Encara que aquest espot no ha generat tantes protestes, els fans han denunciat que la rossa «val més que quatre rodes i uns trossos de metall». No és la primera vegada que Citroën treu de la tomba un famós mort. Fa 10 anys va fer reviure Pablo Picasso, a qui, de passada, va manllevar el nom per al Xsara. El microcosmos artístic es va indignar llavors i va titllar de «ridícula» l’associació del mestre pintor «amb una cosa tan vulgar com un cotxe».

El 1997, Ford també es va atrevir a explotar la notorietat d’una estrella difunta quan va fer un muntatge en què es podia veure l’actor Steve McQueen recorrent a gran velocitat els carrers de San Francisco al volant d’un Ford Puma.

 
Web Beatles Oficial


tornar