La suite de Lennon i Ono al Hilton obre al públic
• Dibuixos i textos del músic recorden a Amsterdam els 40 anys de l’acció pacifista - Gemma Tramullas

El Periódico 22/03/09

l’habitació número 702 de l’Hotel Hilton d’Amsterdam, la mateixa on John Lennon i Yoko Ono van passar la lluna de mel i van protagonitzar la performance pacifista més famosa de la història, costa habitualment 1.700 euros per nit, però des d’avui fins al dia 29 no serà necessari pagar per poder entrar-hi. Amb motiu del 40è aniversari de l’actuació coneguda com a bed-in for peace, l’hotel permetrà tafanejar a la suite, que ha estat redissenyada a l’estil dels anys 60.

Per a l’ocasió, Yoko Ono ha organitzat una exposició al vestíbul del Hilton de gairebé 190 reproduccions limitades de dibuixos i textos originals que Lennon va produir entre el 24 i el 31 de març de l’any 1969.

Entre el material reunit destaquen uns esbossos eròtics que formen part del Bag One Portfolio, un conjunt de dibuixos que componen una crònica visual del casament, la lluna de mel i l’acció pacifista de la parella. Aquests dibuixos es van exposar per primera vegada l’any 1970, a la London Art Gallery, però l’endemà de la inauguració la policia va ordenar el tancament de la mostra a causa del seu alt contingut sexual. Al vestíbul de l’hotel també s’exhibeix la sèrie Dibuixos per a Sean, unes il·lustracions infantils amb les quals aquesta parella va ensenyar al seu fill Sean a llegir i a escriure.

Tot i que Yoko Ono sempre ha estat acusada de provocar la ruptura de The Beatles, el cert és que la vocació artística de John Lennon sempre va anar molt més enllà de la música. Segons la seva viuda, abans de morir, el 1980, Lennon li hauria confessat que volia ser reconegut com a artista visual.

 

FOTOGRAFIES
A més dels dibuixos, també s’hi exposen les lletres de Give peace a chance i Imagine escrites a mà per John Lennon, 40 fotografies captades durant els dies del bed-in for peace i diverses de les frases que decoraven la suite 702, com Al llit per la pau.

El 40è aniversari d’aquesta acció artística –Yoko Ono va ser una pionera del gènere de la performance– no solament se celebra a Europa. El Museu de John Lennon de Saitama (el Japó) també ha organitzat una sèrie d’activitats amb motiu de la data. Aquest museu, que va ser inaugurat l’any 2000, és l’únic dedicat al músic que compta amb el vistiplau de Yoko Ono i exhibeix textos, fotografies i instruments musicals de John Lennon.

El missatge pacifista de la parella també arriba fins a Montreal (el Canadà), lloc on Lennon i Yoko Ono van repetir la seva acció pacifista d’Amsterdam. El Museu de Belles Arts d’aquesta ciutat inaugurarà el 2 d’abril l’exposició Imagine: la balada de pau de John&Yoko. L’objectiu de la mostra és recórrer el treball que tots dos van portar a terme durant anys per estendre el seu missatge de pau a tot el món. Yoko Ono segueix molt implicada en aquest objectiu i aprofita qualsevol ocasió per repetir el missatge del 1969. A la Biennal de Venècia del 2003 va presentar un segell amb el qual el públic podia estampar la frase Imagine Peace.

 
Web Beatles Oficial


tornar