Israel demana perdó als Beatles
per no deixar-los actuar el 1965

• El Govern convida ara Paul McCartney i Ringo Starr com a desgreuge - Nacho Para

El Periódico 29/01/08

El Ministeri israelià de Relacions Exteriors va demanar ahir perdó als Beatles per l'"històric error" comès el 1965, quan se'ls va prohibir actuar a Tel Aviv per por que corrompessin la joventut. Segons el diari electrònic YNET, l'ambaixador israelià a Londres, Ron Prosor, ha entregat a la germanastra de John Lennon, Julia Baird, una carta de disculpa de la ministra de Relacions Exteriors, Tzipi Livni, la mateixa que rebran els membres vius del grup, Paul McCartney i Ringo Starr, com també la viuda de George Harrison. La viuda de John, Yoko Ono, no hi ha estat inclosa.

"No hi ha dubte que és un error impedir la presentació de persones com vosaltres, que heu modelat la ment d'una generació", diu la carta, que va ser entregada a Julia Baird en un acte al museu dels Beatles a Liverpool. Per reparar-ho, la ministra convidarà Paul i Ringo als actes del 60è aniversari de la fundació de l'Estat d'Israel.

 

El 1965, els espectacles estrangers havien de ser aprovats pel ministre d'Educació, llavors Yaacov Schneider, pare de l'exdiputat Iosi Sarid, personalitat del sector liberal i pacifista. "Es diu que el meu pare va prohibir els Beatles, però no hi ha cap prova d'això", diu Sarid. El promotor local Yacov Ori es va topar amb el boicot total del Govern, tot i que Brian Epstein, el mànager dels Beatles, era jueu.

En plena beatlemania, els israelians escoltaven els seus discos a través de l'estació àrab Radio Ramalla. Avui fins i tot Modi Zambderg, ministre a l'època de Sharon, col.lecciona discos pirata dels Beatles. El 1979, els Wings de McCartney haurien pogut actuar a Tel Aviv, però desavinences financeres van avortar el projecte. Només el 1999, George Martin, el productor del grup, va dirigir la Israel Phillarmonic amb versions orquestrals dels Beatles.

 
Web Beatles Oficial


tornar