Els fabulosos models
Ľ Les fotos d'una sessiˇ en quŔ els Beatles anunciaven roba vaquera el 1963 surten ara a la llum.
- Albert Guasch
'El Periódico' 20/04/05

Quatre jovenets van entrar la primavera del 1963 en un estudi fotogrÓfic de Liverpool amb actitud divertida. Eren m˙sics, per˛ aquell dia anaven a exercir de models. I els feia grÓcia. Per primera vegada --amb el temps es va comprovar que tambÚ per ˙ltima-- els quatre nois posaven per a una campanya publicitÓria.

Les fotos es van incloure en un fullet de la marca de roba vaquera Lybro Jeans. Van sortir fortament retocades, remarcades les lÝnies amb llapis i manipulada la roba. Per˛ les fotos, tal com es van fer, sense retocs, no van sortir mai a la llum. Van quedar amagades en una vella carpeta fins que recentment les va descobrir Richard Cooper, actual director de l'estudi fotogrÓfic i jove assistent d'aquella sessiˇ del 1963.

"Es van mostrar molt relaxats --ha rememorat Cooper--. Recordo que vaig revelar els negatius abans que se n'anessin i tots quatre es van amuntegar a la saleta de revelatge per mirar els resultats per sobre de la meva espatlla". Cinc fotos d'aquells originals --quatre d'individuals i una de grup-- han estat ara adquirides pel periodista musical Jordi TardÓ per al futur Museu del Rock.

UN GRUP QUALSEVOL
"Com molts altres objectes relacionats amb els Beatles, aquestes imatges havien caigut en l'oblit. Ja va passar el mateix amb les famoses cintes de la BBC. O amb aquell material inŔdit descobert en una maleta a AustrÓlia", explica TardÓ.

"Per mi --ha assegurat Cooper-- en aquell moment nomÚs eren quatre nois d'un grup. Un grup qualsevol. Recordo que s'ho van passar bÚ". I Ús que en aquella Ŕpoca encara no eren mundialment famosos, per˛ els faltava molt poc per passar el llindar de la gl˛ria planetÓria.

 

Els Beatles, que estaven deixant enrere les actuacions de The Cavern, sabien que al final d'aquella setmana la canšˇ From me to you es convertiria en un n˙mero u, el primer oficial de la interminable llista d'Ŕxits posteriors (Please, please me ja havia arribat al capdamunt de les llistes de nombroses publicacions).

CLIMA D'EUFĎRIA
John Lennon va anunciar la notÝcia a la resta del grup a l'inici d'aquella sessiˇ. El bon humor, per tant, va marcar la jornada fotogrÓfica. "Es va portar a terme en un ambient d'euf˛ria. Tots quatre eren conscients que els Beatles estaven a punt de deixar de ser un grup primerenc, i estaven convenšuts que triomfarien i arribarien a ser el millor grup d'Anglaterra", explica TardÓ, que assegura haver cultivat els ˙ltims temps l'amistat de Pete Best, el primer bateria del grup, que el va guiar en la determinaciˇ d'aconseguir les fotografies.

En aquella campanya publicitÓria per a la marca de texans de Liverpool --avui inexistent--, els quatre components apareixen en el fullet que finalment es va publicar amb les cames allargades i la cintura redu´da, per obra i grÓcia del llapis. Curiosament, George Harrison llueix uns pantalons d'inspiraciˇ flamenca, i aixÝ consta, en forma de reclam, a l'imprŔs original. "Els homes mÚs elegants d'Espanya van donar a Lybro la idea de la lÝnia flamenca", es va poder llegir llavors en el catÓleg.

A la imatge de grup (centre de la pÓgina), i per no quedar tapat darrere dels altres, Paul McCartney es va enfilar dalt d'una caixa. Segons sembla, aquella caixa encara es fa servir habitualment a l'estudi fotogrÓfic de Liverpool. No, no consta que Jordi TardÓ l'hagi comprat ja per al projecte del seu museu rocker, per˛ tot arribarÓ.

Web Beatles Oficial


tornar