Un jutge impedeix que Yoko Ono
veti l'ús d''Imagine' en un film

• La viuda de Lennon va exigir que es destruïssin les còpies d'un documental que qüestiona la cançó.
• La decisió es basa en el fet que el dret a criticar el missatge de la peça preval sobre el de l'autor.
- Idoya Noain

El Periódico 05/06/08

John Lennon va imaginar un món on no hi hagués ningú per qui matar o morir i sense religió. Per als realitzadors del documental Expelled. No intelligence allowed es tracta d'un missatge criticable. I un jutge de Nova York els ha donat la raó en una decisió que prima el dret a la crítica sobre els drets d'autor.

El cas va començar a l'abril, quan Expelled es va estrenar als Estats Units. Es tracta d'un treball en què l'actor Ben Stein --graduat en Dret i antic escriptor de discursos de Richard Nixon-- realitza entrevistes a l'estil de Michael Moore amb les quals intenta demostrar que el món acadèmic discrimina els defensors de la teoria del disseny intel.ligent, que nega l'evolució i atribueix la creació a un ésser d'intel.ligència superior.

L'assumpte espinós és que, per sustentar les seves tesis, la pel.lícula utilitza 15 segons d'Imagine (acompanyats per imatges de soldats i de Stalin). I els cineastes no van demanar permís ni en tenien.

LA VIUDA, CRITICADA
Quan es va estrenar la pel.lícula, Yoko Ono va començar a ser durament criticada als blocs per fans de Lennon, acostumats a acusar-la d'estar destrossant el llegat del músic amb excessives cessions del seu material. Així que Ono va interposar de seguida una demanda amb els dos fills de Lennon, Sean i Julian, i EMI Blackwood Music, demanant que es vetés la pel.lícula i que se'n requisessin i se'n destruïssin totes les còpies.

 

Van fracassar. El jutge Sidney Stein va decidir dilluns a favor de les productores. I van utilitzar per fer-ho l'argument de l'"ús legítim", una doctrina jurídica que atorga als artistes dret a utilitzar material d'altres sense obtenir permís o pagar drets d'autor sempre que l'ús del material estigui destinat a la crítica o a fer-ne un comentari.

"Les imatges expressen l'opinió dels cineastes que la visió secular utòpica d'Imagine no es pot mantenir sense acabar adquirint una forma polititzada que acabarà portant a la dictadura", va argumentar el jutge, que creu que "la pel.lícula usa l'extracte d'Imagine per criticar el que els cineastes veuen com a ingenuïtat en les opinions de Lennon".

Ono ha protestat per una decisió "que debilita tots els drets de propietaris de copyright" i ha anunciat que apel.larà la sentència. A més, falta resoldre una altra demanda d'EMI (no per l'ús de la composició sinó de la gravació).

Mentrestant, d'altres celebren una altra victòria dels artistes, als quals cada vegada més jutges als EUA estan protegint amb la doctrina de l'ús legítim. "En aquest cas hi havia importants assumptes sobre llibertat d'expressió i els demandants demanaven literalment al jutge que censurés la pel.lícula", ha dit Anthony Falzone, advocat de les productores. Ell forma part del Projecte Ús Legítim de la Universitat de Stanford, que des del 2006 posa advocats i experts, de forma gratuïta, a disposició de músics, cineastes, escriptors i "creadors de continguts" per "impulsar la llibertat creativa".


Una cançó pacifista

El Periódico 05/06/08

Imagina tota la gent vivint al dia...
Imagina que no hi ha països,
no és difícil de fer,
ningú per qui matar o morir
ni tampoc religió.
Imagina't tota la gent
vivint la seva vida en pau....

Diràs que sóc un somniador,
però no sóc l'únic;
i espero que algun dia
t'uniràs a nosaltres,
i aleshores,
només hi haurà un sol món.

Imagina't que no hi ha propietat,
no sé si podràs.
Que no hi ha enveja,
ni tampoc fam,
sinó homes vivint en germanor.


 

Imagina't que tothom,
ho comparteix tot
arreu del món.

Diràs que sóc un somniador,
però no sóc l'únic;
i espero que algun dia
t'uniràs a nosaltres,
i aleshores,
només hi haurà un sol món.

Imagina't que no hi ha cel,
és fàcil si ho intentes,
Sense infern sota nostre
damunt nosaltres només el cel blau.


Un himne llaminer - Nacho Para

El Periódico 05/06/08

CAMPANYA DE NIKE
La identificació positiva del missatge de Lennon, tan ben representat per Imagine, és aprofitada pels propietaris del seu llegat per vendre tota mena de productes, inclosos jocs de joies com Give peace a chance. Posats a ser cínics, la col.lecció es podria haver dit Imagine i en les peces figurar "Imagina que no hi ha possessions", però aquest privilegi es va reservar per a Nike. Ja fa anys que la firma està venent sabatilles d'esport amb Lennon i la llegenda "Imagina a tota la gent vivint la vida en pau". La iniciativa va sorprendre perquè la mateixa Yoko, que va ajudar a dissenyar les vambes, es va enfrontar amb Nike l'any 1987 per impedir que la cançó Revolution fos utilitzada en un dels seus anuncis.

AMNISTIA INTERNACIONAL
Imagine (1971), inclosa en el segon disc en solitari de Lennon, no ha estat mai usada com a cançó per a fins publicitaris, sinó com a emblema de campanyes pacifistes: les víctimes de l'11-S, els damnificats del tsunami i els refugiats de Darfur han estat les últimes. Actualment és l'himne oficial d'Amnistia Internacional.

 

LA NAU 'COLUMBIA'
Yoko, que va inspirar part de la lletra, la preserva com una relíquia. Considerada una de les millors cançons de la història, tot i que Lennon no la tenia en el seu podi, els seus usos han estat variats, des del cine (l'escena final d'Els crits del silenci) a la carrera espacial (els tripulants de la nau Columbia van ser despertats amb les seves notes el 2003). Altres cançons seves han tingut més mala sort. Come together (Nortel Network) i Across the universe (Canon) van caure en mans ambicioses. El cas més sagnant va ser usar God per a una campanya de Volkswagen. Lennon canta que no creu en Kennedy, ni en Buda, ni en Dylan, ni en Elvis, ni en els Beatles. Només en si mateix, en Yoko i- en el nou Golf.

 
Web Beatles Oficial


tornar