A la venda els discs de The Beatles remasteritzats digitalment i un videojoc
The Beatles Remastered .. The Beatles RockBand
Segons Yoko Ono avui s'anunciarà que totes les seves cançons es poden comprar a iTunes -

VilaWeb 09/09/09

Els fans dels britànics The Beatles avui no tenen una, sinó dues raons per estar contents. D'una banda es posen a la venda, editats per EMI després d'haver estat remasteritzats digitalment, tretze discs originals i la recopilació 'Past Master', amb cançons no incloses en els discs de llarga durada publicats per la banda. De l'altra, també arriba a les botigues 'The Beatles: Rock band', el primer videojoc dedicat al quartet de Liverpool.

Els catorze discs han estat editats en estèreo en format de disc compacte, format en què no eren disponibles, fins ara, els quatre primers discs: 'Please please me' (1963), 'With The Beatles' (1963), 'A hard day's night' (1964) i 'Beatles for sale' (1964). Cadascun ha estat editat respectant el disseny original, inclosos els llibrets que els acompanyaven, tot i que s'hi han inclòs textos i fotos inèdits. Els discs compactes també inclouen documentals breus fets a partir d'imatges d'arxius i de converses dels quatre músics que no s'havien pogut escoltar fins ara.

Els discs es podran comprar d'un en un o reunits en una caixa, que inclou un dvd amb els documentals de cadascun dels discs. La discogràfica EMI ha dit que aquest era el catàleg 'més complet, acurat i important de la història de la música'. Aquesta nova edició inclou nous textos, fotos inèdites.

 

'The Beatles: Rock band'
Aquest llançament es completa amb 'The Beatles: Rock band', un videojoc, el primer, en què els fans podran tocar les cançons dels quatre músics de Liverpool. No hi són totes les cançons, sinó quaranta-cinc. Entre aquestes, 'A hard day's night', 'Don't let me down' i 'Yellow submarine' El joc estarà disponible per a les consoles PlayStation3, de Sony; Wii, de Nintendo; i Xbox 360, de Microsoft. Qui tingui una Xbox 360, a més a més, podrà descarregar-se, previ pagament, una cançó més: 'All you need is love'. Els beneficis que s'hi obtinguin es destinaran a Metges sense Fronteres.

Yoko Ono afirma que avui les cançons seran a la venda a iTunes
Yoko Ono
, que va ser la dona de John Lennon, va dir ahir a la cadena de televisió britànica Sky News que, a partir d'avui, totes les cançons del grup es podrien comprar a iTunes. Aquesta tarda hi ha anunciada una presentació important d'Apple, que s'anuncia al voltant del rock i que sembla que implicarà noves versions de l'iPod. Un dels rumors que circulava fa uns quants dies era, precisament, que s'hi anunciaria la disponibilitat de totes les cançons dels Beatles a iTunes. Emmy, la companyia propietària del catàleg musical dels de Liverpool, ha desautoritzat l'anunci fet per Ono.

---------------------------------------------------------

Els Beatles ajusten per fi el seu cançoner a l’era digital
• Els 14 discos del grup s’editen avui en CD remasteritzats en estèreo o en mono
• Les descàrregues pirates s’han avançat a la venda oficial de la col·lecció


Ha arribat el dia, el 9 del 9 del 9. Com si es tractés d’una gràcia en homenatge a John Lennon, a la seva esotèrica afició al número nou, la discografia dels Beatles entra avui en l’era digital. Ho fa per la via oficial, amb el llançament de dues col·leccions de 14 discos, una versió en estèreo i una altra en mono, però també per la via extraoficial: des de fa uns quants dies se’n poden descarregar versions pirates que circulen per la web. Potser aquesta és la veritable gràcia i Lennon s’està petant de riure allà on sigui. Resulta que els CD dels Beatles arriben en ple declivi del format, i mentre es firma o no l’acord per poder descarregar-se legalment les seves cançons a través d’iTunes, els internautes no estan disposats a esperar. Ni a pagar. Els gairebé 250 euros que costa la capsa són un altre bon motiu per buscar-se la vida en pàgines gratuïtes.

Sigui com sigui, aquella música en blanc i negre és servida ara a tot color per captar l’interès de les noves generacions, tan acostumades a l’alta fidelitat que difícilment podrien treure suc a la versió original en mono de Twist and shout. El catàleg de la banda de Liverpool substitueix per fi els foscos CD del 1987, quan la tecnologia sonora encara estava a les beceroles. L’expectació és tan gran que Amazon ha esgotat les existències de venda anticipada de la capsa en estèreo. Potser ho podien haver previst, tenint en compte que el recopilatori dels Beatles 1 (2000) és, amb 31 milions d’unitats, el disc més venut de la dècada. Color i so brillant en els instruments, naturalitat en les veus, definició en els baixos, contundència en les bateries, espai en les orquestracions, dinamisme en els efectes psicodèlics. Encara que realment serà un gran negoci, sembla també una qüestió de justícia, de pura arqueologia musical.

 


COM UN ‘REMBRANDT’
Per més greu que els sàpiga als puristes, les noves versions s’acosten molt més al que John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr sentien quan gravaven que el que han pogut escoltar els fans des del 1963 fins ara. «És com si haguéssim estat sentint els Beatles darrere d’un vidre», diu Mojo. Després de quatre anys tancat a Abbey Road, l’enginyer Allan Rouse diu que remasteritzar els Beatles va requerir «una complexa combinació de tecnologia, coneixement històric i respecte per un objecte sacre, com quan es restaura un rembrandt».

Mentre que els col·legues de generació –Dylan, Hendrix, els Stones, els Who...– han acumulat diverses remasteritzacions de la seva obra, el catàleg dels Beatles feia 22 anys que es mantenia immòbil. Hi ha qui ho veu com un bonic cant del cigne del format CD. També es posa avui a la venda el videojoc The Beatles: Rock band. Però això és una altra història.
Nacho Para
El Periódico 09/09/09

 
Web Beatles Oficial


tornar