Dos líders d'esquerra britànics
van sondejar Lennon els anys 70
• L'FBI publica els arxius polítics de l'exBeatle i conclou que "no era una amenaça per als EUA" - Noèlia Sastre
El Periódico 21/12/06

Després de 25 anys enganxat en una batalla legal perquè l'FBI fes públics els seus arxius sobre John Lennon, l'historiador Jon Wiener ha aconseguit per fi tenir accés a les 10 últimes pàgines que contenen nous detalls sobre les relacions de l'assassinat exbeatle amb grups pacifistes i d'esquerres a Londres a principis dels 70. I segons ha comentat Wiener al diari Los Angeles Times, les autoritats nord-americanes mai van considerar Lennon com una seriosa amenaça.

En el seu argument per negar-se a publicar els arxius, l'FBI havia assenyalat que va ser un Govern estranger el que li va passar la informació secreta sobre el músic, i que revelar el contingut dels informes podria tenir conseqüències diplomàtiques, polítiques o econòmiques contra els Estats Units.

Ara ha sortit a la llum pública com dos importants líders d'esquerra britànics van sondejar Lennon amb l'esperança que financés "una llibreria i sala de lectura progressista a Londres", però l'exbeatle no els va donar ni una lliura. Una altra pàgina determina que no hi va haver "cap prova" que l'autor d'Imagine donés diners per a "iniciatives subversives".

 

ARGUMENTS ABSURDS
"Dubto molt que el Govern de Tony Blair posés en marxa represàlies militars contra els Estats Units per la publicació d'aquests documents", apunta Wiener.

"Avui podem veure com els arguments de seguretat nacional que l'FBI ha esgrimit durant un quart de segle eren absurds des del primer moment", afegeix l'historiador, que va intentar obtenir aquests documents per primera vegada el 1981, mesos després de decidir que escriuria un llibre sobre Lennon després de ser assassinat a les portes dels apartaments Dakota a Nova York.

I encara que en un primer moment va poder aconseguir alguns documents, l'FBI li va negar la revisió de molts altres informes al.ludint que contenien informació sobre seguretat nacional. Wiener va denunciar el Govern i va tenir accés a diversos arxius el 1997 com a part d'un acord amb l'FBI. Els advocats del departament de Justícia van intentar retenir les 10 pàgines finals fins que un jutge federal va ordenar que s'havien de fer públiques. Els anteriors informes van mostrar com l'FBI va vigilar de prop John Lennon entre el 1971 i el 1972. Aquests últims conclouen que Lennon era un músic, no una amenaça.

 
Web Beatles Oficial


tornar