Un turista troba un tresor 'beatle'
en una vella maleta
La troballa, que inclou quatre hores de música inèdita, pot arribar a valer un milió de dòlars
- Begoña Arce
'El Periódico' 14/07/04

La història resulta tan extraordinària com increïble. Un turista anglès ques estava de visita a Austràlia va comprar per 30 euros una maleta vella en un mercat de carrer i a dins hi va trobar més de quatre hores de música inèdita dels Beatles.

Les cintes trobades a la maleta porten el segell d'Abbey Road, els famosos estudis de gravació d'EMI a Londres. El presumpte tresor musical té una durada de 270 minuts i inclou les veus de John Lennon i Paul McCartney xerrant i assajant cançons fins ara desconegudes, a més de versions mai sentides de We can work it out i Cry baby cry. A la maleta també hi havia unes 400 fotografies i uns quants programes de concerts.

La casa de subhastes Christie's ja s'ha mostrat molt interessada en la històrica col.lecció, que, si es demostra que és autèntica, podria valer fins a un milió de dòlars.

El diari londinenc The Times va recollir ahir el relat de la troballa, que segons els experts consultats pel rotatiu podria haver pertangut a Mal Evans, un amic de Liverpool que va treballar per a la banda com a xòfer, ajudant en les gires, tècnic i músic, i que va estar amb els Beatles fins que el grup es va separar l'any 1970. Evans es va traslladar aleshores a Los Angeles, on l'any 1976 va morir d'un tret en el transcurs d'una batuda policial.

 

ACCÉS IL.LIMITAT
L'única visita de Mal Evans a Austràlia de la qual hi ha constància es remunta a la gira que els Beatles van fer en aquest país el 1964, uns quants anys abans que es gravessin les cintes. Un expert australià en la història del rock, Glenn Baker, dubta de l'autenticitat de la troballa, encara que reconeix que si no és falsa pot ser l'equivalent del sant grial per a la música pop. "Mal Evans tenia un accés als Beatles il.limitat, incomparable i sense precedents", assenyala Baker.

L'assessor d'objectes relacionats amb el pop de Christie's, Peter Doggett, afirma que "tret d'un parell de cançons, sona molt emocionant i segur que té relació amb Mal Evans".

Fraser Claugthon, l'home de 41 anys que ha descobert la col.lecció, ha explicat que va comprar la maleta en un petit mercat del poble australià de Lara i en un primer moment no es va adonar del que contenia. "Ha sigut com trobar el final de l'arc iris a Austràlia", ha declarat a una cadena de ràdio. Encara que les gravacions siguin autèntiques, Fraser Claugthon s'enfronta a problemes legals relatius a la propietat de la troballa i als drets d'autor. Altres objectes que van pertànyer a Evans ja van provocar un litigi el 1996 entre la viuda del d'Evans i Paul McCartney, que va impedir que se subhastés la partitura original de With a little help from my friends.

Web Beatles Oficial


tornar