Apple i els Beatles arriben a un
acord després d'anys de litigi
• Apple Corps, fundada pels Beatles, havia denunciat la companyia informàtica per l'ús de la marca
VilaWeb 05/02/07

Si bé tothom associa la marca Apple amb la marca informàtica, amb aquest nom (Apple Corps. Limited) també hi ha una companyia discogràfica anglesa, propietat dels ex–components de The Beatles Paul McCartney i Ringo Starr, i les vídues dels dos altres membres traspassats, John Lennon i George Harrison. Ara, després d'anys de batalles judicials, han arribat a un acord que pot facilitar que, per fi, es venguin cançons dels Beatles via iTunes.

Ara, amb el nou acord, cada una de les dues empreses paga les respectives despeses legals del procés i la companyia informàtica passa a ser la propietària oficial de la marca Apple tot i que la discogràfica dels Beatles en podrà continuar usant el nom per a algunes activitats. Segons Steve Jobs per la companyia informàtica ha estat molt dur mantenir una batalla legal amb els Beatles a causa de la marca, perquè els admiren i per Neil Aspinall, administrador de la discogràfica Apple Corps., a partir d'ara comença una llarga etapa de col·laboració pacífica amb la companyia informàtica.

 

Els inicis de la batalla legal
L'origen d'aquest estira i arronsa arrenca durant la primera etapa de la companyia informàtica nascuda l'any 1977. Per aquelles dates, Apple va arribar a un acord judicial amb Apple Corps. perquè pogués emprar la mateixa marca, però exclusivament amb finalitats informàtics. Quan els ordinadors van incorporar sistemes de so de qualitat, Apple Corps. va tornar a demandar la companyia dirigida per Steve Jobs, i va a tornar a guanyar. En aquest darrer episodi, a més, de res van servir les advertències d'alguns mitjans de comunicació, que van alertar sobre la possibilitat que Apple vulnerès els acords existents.

L'arribada dels iPod i de la botiga en línia iTunes
El 2003, amb la creació de la botiga en línia iTunes per part d'Apple i l'aparició dels iPod, la batalla judicial va tornar a començar: Apple Corps. va entendre que la companyia informàtica havia tornat a vulnerar l'acord i la va denunciar per usar la marca en assumptes relacionats amb la música. Així doncs, a causa de la batalla legal, des de llavors és impossible comprar cançons dels Beatles a la botiga en línia iTunes.

 
Web Beatles Oficial


tornar