La discografia completa
dels Beatles a l'iTunes

Fins ara la música del quartet de Liverpool havia estat la gran absent de les botigues en línia

VilaWeb 16/11/10

La discografia completa dels Beatles es troba disponible des d'avui, per primera vegada, en un servei de música digital. Concretament, a l'iTunes.

Aquesta era la sorpresa que Apple es reservava per avui, amb la qual s'acaba la resistència del quartet de Liverpool a donar accés a la seva música a través de la xarxa.

La música dels Beatles havia estat fins ara una de les grans absents de les botigues en línia, però avui Apple ha anunciat que havia arribat a un acord per penjar tot el catàleg discogràfic dels Beatles a la seva botiga digital.

Cal tenir en compte, a més, que durant dècades la companyia dels Beatles, Apple Corps, i l'empresa informàtica Apple Inc. havien estat en litigi, fins que van resoldre-ho fa tres anys.

Els disset àlbums disponibles (discografia completa més els recopilatoris) tenen tres rangs de preus diferents:

12,99 €:
Magical Mistery Tour (1967), Please, please me (1968), With the Beatles (1963), Yellow submarine (1969), A hard days night (1964), Abbey Road (1969), Beatles for sale (1964), Let it be (1970), Help! (1965), Rubber Soul (1965), Revolver (1966) i Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967).

19,99 €:
The Beatles (White album), Past Masters. Vols 1 & 2 (1988), The Beatles (1962-1966) i The Beatles (1967-1970) coneguts també com a The Red Album i The Blue Album, respectivament.

149 €:
The Beatles Box Set (2009).Apple aconsegueix el catàleg de The Beatles per a iTunes

El Periódico 16/11/10

La discogràfica cedeix la versió digital de les cançons pels problemes financers.

La música de The Beatles passarà a estar disponible a la botiga de música d'Apple aviat, segons anuncia avui The Wall Street Journal, que precisa que l'anunci es farà aquesta tarda, en la conferència de premsa que ha anunciat la companyia.

La inclusió de la música de la desapareguda banda de Liverpool és el compliment d'una vella aspiració del fundador de l'empresa, Steve Jobs, que va batejar la seva companyia amb el nom de la discogràfica de The Beatles. Precisament, la resolució extrajudicial del litigi sobre la marca, el 2007, és una de les condicions que ha fet possible l'acord.

Segons el diari nord-americà, els problemes financers de la discogràfica EMI i el canvi de direcció és l'autèntica clau de l'assumpte. EMI, controlada per la firma de capital risc Terra Firma Capital Partners LP des del 2007, va obtenir un préstec de més de 3.000 milions de lliures de Citibank que ara ha de tornar, i això podria fer més urgent la seva necessitat de liquiditat.

En MP3 l'any passat
Els gestors dels drets de The Beatles --dels quals només queden vius Paul McCartney i Ringo Starr-- han estat tradicionalment resistents a adoptar els canvis tecnològics.

No van passar les seves gravacions a CD fins al 1987, quan ja era de sobres el format més comú de la indústria. La situació va canviar l'any passat, quan la seva música va aparèixer en un videojoc de la sèrie Rock Band i van llançar una edició en MP3 de la seva discografia en un disc USB en forma de poma.

Malgrat les caigudes de vendes de les discogràfiques els últims anys, els Beatles han seguit com una de les franquícies més estables en aquest negoci.

El 2009 es van comercialitzar només als EUA 3,3 milions d'àlbums del grup.

 
Web Beatles Oficial


tornar