La cruïlla d'Abbey Road,
declarada lloc històric

La rellevància de la banda de Liverpool. - Begoña Arce

El Periodico 23/12/10

Un element més de la llegenda dels Beatles ha entrat a formar part del patrimoni cultural britànic. El pas zebra més famós del món, el d'Abbey Road, ha estat declarat un lloc d'importància cultural i històrica pels responsables de l'English Heritage. La cruïlla va quedar immortalitzada a la portada de l'últim àlbum dels Beatles, titulat precisament Abbey Road, que va sortir l'any 1969, abans de la separació de la banda.

Sota un cel blau, en un dia assolellat, Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon i George Harrison van travessar col·locats en fila índia la calçada ratllada. Situat al nord de Londres, a quatre passes dels estudis d'Abbey Road, on la banda de Liverpool gravava els seus discos, aquell pas de vianants avui és un lloc freqüentat pels turistes, que inevitablement es fan la fotografia copiant el pas dels quatre magnífics.

El mes de febrer passat els estudis discogràfics ja havien estat declarats d'interès cultural, fet que ha evitat que fossin venuts per part de Terra Firma, els propietaris d'EMI.«És un any fantàstic per a mi, un any increïble per als Beatles, i saber que ara el passatge d'Abbey Road serà conservat, és la guinda del pastís», declarava ahir McCartney, encantat al tenir coneixement de la notícia.

Des del mes de novembre, després de laborioses negociacions que han durat anys, el catàleg dels Beatles va sortir a la venda a iTunes d'Apple. La primera setmana es van vendre dos milions de cançons i 450.000 àlbums. Abbey Road és precisament el disc més venut a iTunes als Estats Units. John Penrose, l'encarregat ministerial del turisme i el Patrimoni, va reconèixer que «el pas de vianants de Londres no és un castell o una catedral. Però gràcies als Beatles i a una sessió de fotos de 10 minuts, en un matí d'agost del 1969, (el lloc) té la mateixa importància que qualsevol element altre del nostre patrimoni».

Als estudis d'Abbey Road, hi van gravar també moltes altres grans bandes, com Pink Floyd, Oasis, Radiohead i U2.

El pas de vianants d'Abbey Road passa a ser un monument .- M.J. Gómez

Ara 24/12/10

Els Beatles el van fer mundialment famós amb la portada del disc que prenia el nom d'aques carrer londinenc.

El ministeri de Turisme britànic ha declarat monument nacional el pas de vianants d'Abbey Road. Els Beatles van treure de l'anonimat aquest tram del carrer quan, l'any 1969, van decidir fer-se la fotografia de la portada del seu dotzè àlbum al carrer on tenien l'estudi de creació, que també donaria nom al disc. Aparentment senzilla, aquesta portada s'ha convertit en una de las imatges més emblemàtiques de la història del pop i de la ciutat de Londres.

Segons John Penrose, ministre de Turisme britànic, "el pas de vianants no és un castell o una catedral però, gràcies als Beatles i a una sessió de fotos de 10 minuts un matí d'agost del 1969, és un reclam tan fort com qualsevol altre part del nostre patrimoni".

És la primera vegada que un pas urbà rep aquest reconeixement oficial.

 
Web Beatles Oficial


tornar