Liverpool segueix plorant Lennon
al cap de 25 anys

08 desembre 2005
25 anys sense John
• Fans de tot el món es van reunir a la ciutat per recordar el músic britànic - Begoña Arce
'El Periódico' 09/12/05

Liverpool, bressol dels Beatles i ciutat natal de John Lennon, va rendir ahir tribut a la memòria del músic assassinat fa justament 25 anys. Una multitud d'admiradors arribats de tot el món es van reunir al migdia al cèntric Albert Dock per deixar anar 1.000 missatges per a Lennon lligats en globus blancs que es van elevar cap al cel. Moltes de les notes parlaven de pau, d'amor i de rebuig a la guerra. "Hi he posat que el trobem a faltar i avui el necessitem més que mai", deia Karina, una italiana que va heretar de la seva mare la col.lecció de discos dels Beatles. "Només li he desitjat bon Nadal", explicava un nen de nou anys.

The Cavern, el club on els Beatles van començar la seva carrera quan eren uns adolescents absolutament desconeguts, va ser un altre dels llocs de pelegrinatge per als fans. Allà, davant de l'estàtua de Lennon. es van anar amuntegant al llarg del dia els rams de flors. "Va ser el meu heroi des que tenia 15 anys i era algú amb qui sempre podies parlar. Al final, no obstant, ja no t'hi podies acostar", recordava el músic Billy Kinsley, que va conèixer tant Lennon com Paul McCartney als anys 60 i atribueix el canvi de l'estrella a la influència de Yoko Ono.

CLASSE OBRERA
Ja a la tarda, a l'elegant parròquia de Nostra Senyora i Sant Nicolau, la data d'origen de la qual es remunta al 1360, hi va tenir lloc un ofici per celebrar la vida del músic desaparegut. Durant l'acte es van sentir cançons com In my life i All you need is love, compostes per Lennon.

La imatge del músic es va projectar al vespre als molls de Liverpool. Bona part de la vida d'aquesta ciutat del nord d'Anglaterra gira desde fa anys al voltant dels Beatles. "Van canviar la imatge que el món tenia de Liverpool. Van demostrar als joves de la classe obrera que si tenies dots podies arribar a qualsevol lloc", va assenyalar ahir l'alcalde Alan Dean.

 

Al vespre, als estudis londinencs d'Abbey Road, on els Beatles van gravar els seus grans èxits, hi va tenir lloc un concert especial. Paul Weller, Jamie Cullum, Lulu, Dr. John, Badly Drawn Boy, Sugarbabes, Katie Melua i Darly Hall van ser alguns dels artistes convocats per a la vetllada en honor a Lennon, retransmesa simultàniament als dos costats de l'Atlàntic per la cadena britànica BBC Radio 2 i la nord-americana Sirius Satellite Radio.

Un documental emès a última hora pel canal de televisió Channel 4 va ser l'únic motiu de polèmica. En la producció Jo vaig matar Lennon es divulgaven les declaracions fetes a la presó per l'assassí del músic, Mark David Chapman, al seu biògraf, Jack Jones, el 1990. En les gravacions Chapman explica la pulsió que el va portar a disparar contra el que era el seu ídol i hores abans li havia firmat un autògraf.

Stanley Parkes, un cosí de Lennon, va condemnar la difusió de les opinions del convicte en el que va qualificar un acte de "glorificació de l'assassinat". "La nostra família està destrossada. No s'hauria de permetre que passi una cosa així, i menys coincidint amb l'aniversari", va declarar Parkes. La cadena va desestimar les acusacions i va assenyalar que el programa "se centra en la psicologia de Chapman. És més sobre la ment d'un assassí que no pas sobre John Lennon". Channel 4 va puntualitzar també que ni el pres ni la seva família han rebut cap mena de recompensa econòmica pel documental.

 
Web Beatles Oficial


tornar