McCartney desferma
la ira a Israel

• L'ex-beatle rep amenaces pel seu concert - Ricardo Mir

El Periódico 25/09/08

Tres dècades després que Israel vetés una actuació dels Beatles per por que corrompessin la joventut, Paul McCartney es disposa a tancar aquesta nit les ferides obertes llavors amb un concert multitudinari a Tel Aviv. La seva decisió d'actuar a l'Estat jueu no ha agradat, no obstant, a tothom. Durant les últimes setmanes el geni de Liverpool ha rebut amenaces d'islamistes i crides al boicot dels grups que promouen l'aïllament cultural d'Israel com a via per forçar el final de l'ocupació.

Davant l'onada de controvèrsia despertada, McCartney afirmava en una entrevista que va a Israel amb un "missatge de pau i amor" per a la regió. Però les seves paraules no han aplacat les crítiques de la societat civil palestina i d'algunes organitzacions internacionals de drets humans. "Amb els Beatles va cantar per la llibertat, la dignitat i els drets humans, nobles principis que ara traeix amb la seva actuació a Israel", afirma a aquest diari Omar Barghouti, fundador de la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural d'Israel (PACBI).

Aquest col.lectiu, com també altres entitats dels Estats Units, el Regne Unit i Israel, va enviar cartes a McCartney demanant-li que cancel.lés el concert per considerar que Israel és "un estat de l'apartheid que oprimeix la població palestina i ocupa terres àrabs".

 

No hi va haver resposta; en canvi, cineastes com Ken Loach i Jean Luc Godard i el raper Snoop Dogg sí que participen del boicot.

Des del primer moment aquest exbeatle ha intentat esquivar el fang polític. "Faig el que penso i tinc molts amics que donen suport a Israel", va ser el seu únic comentari. Menys assenyada va ser l'advertència que va rebre del clergue islàmic establert al Líban i pròxim a Al-Qaida, Omar Bakri. Fa una setmana va dir a un diari britànic: "Si aprecia la seva vida no hauria d'anar a Israel. Allà no estarà segur, l'esperen operatius suïcides".

Amb aquest rerefons, McCartney té assegurada una rebuda apassionada dels seus seguidors israelians. Els més grans es podran rescabalar de la decepció que van tenir l'any 1965. En aquell moment, l'anomenat Comitè per Autoritzar la Importació d'Artistes Estrangers, una mena d'organisme de censura estatal, va vetar l'actuació dels Beatles. Les raons s'han conegut ara i farien enrojolar més d'un: la banda, consideraven, no tenia "cap mèrit artístic" i podia generar "his- tèria i desordres massius en els joves".

 
Web Beatles Oficial


tornar