Paul McCartney
septuagenari

"Em sento bé, com m'he sentit sempre" - Begoña Arce

E lPeriódico 19/06/12

Compleix 70 anys i està de gira. Incansable i tan àvid de fama i reconeixement, com fa mig segle, quan van néixer els Beatles, el grup que ha marcat la seva vida i la de tota una època.

Fa molt temps que Paul McCartney va pujar als altars, però malgrat tenir la immortalitat garantida, no hi ha ningú que el faci baixar dels escenaris. Els 60 discos d'or, els 100 milions d'àlbums i els altres 100 milions de singles venuts, l'han consagrat com el compositor més famós de tots els temps. Ha aconseguit tots els premis i li sobren els llorers. Però ell segueix, i la corda no se li acaba. "M'agrada tant el que faig, que la veritat és que no vull parar. Sempre estic mirant de reüll com em sento i, quan sóc a l'escenari, em sento francament bé, com m'he sentit sempre. O sigui que, de moment, la banda va a tot drap. Estic disfrutant", acaba de declarar a la revista Rolling Stone, amb motiu del seu aniversari. Multimilionari, amb una fortuna valorada en més de 800 milions d'euros, casat recentment en terceres núpcies amb Nacy Shevell, una rica i desitjable hereva nord-americana, vegetarià militant, celebritat internacional, McCartney no vol comptar les espelmes del pastís. "No em creuré mai que tinc 70 anys i no m'importa el que diguin els altres. Hi ha una petita cèl·lula al meu cervell que mai em permetrà creure que tinc 70 anys", afirma. Els seus milions de fans el segueixen per tot el món amb una fidelitat a prova de bomba. Pel que és i sobretot, pel que va ser. Els menys benèvols adverteixen que ha perdut la inspiració d'una altra època. El músic que va compondre Yesterday, una de les cançons més boniques que s'han escrit mai, és incapaç de retirar-se.

McCartney va deixar els Beatles el 1970, però no pot viure allunyat de l'escenari, dels focus, de les càmeres, de l'adoració popular. Concedeix entrevistes, promociona els seus discos, va a les desfilades de la seva filla Stella, als festivals de cine, a les emissores de ràdio. Exposa les seves pintures, escriu poemes, s'atreveix a compondre la música per a un nou ballet a Nova York, sense gaire fortuna. La seva energia és inesgotable. La fama és una droga que li agrada i li pesa alhora. "Mai havia sigut tan dur com ara ser famós", es lamentava vanitosament al diari suís Blick . "Avui tothom té un telèfon amb una càmera". Aquesta legió de paparazzis aficionats no li permet, afirma, disfrutar en pau d'un àpat en un restaurant sense haver de posar per a la foto "cada pocs segons".

DIVORCI FEROTGE I ESCOLTES
Víctima en l'escàndol de les escoltes, el seu telèfon i el de la seva exdona, Heather Mills, van ser punxats pels tabloides britànics en l'època en què tots dos s'estaven divorciant, amb una ferocitat que recordava La guerra dels Rose. L'equip de relacions públiques i advocats que vetlla per la imatge impol·luta i santificada del músic va haver d'esmerçar-se a fons per contrarestar les acusacions de Mills.

El tempestuós matrimoni va durar quatre anys i va ser un dels errors més grossos que McCartney ha comès a la seva vida. No només li va costar molts disgustos i 31,6 milions d'euros posar fi a la unió. També va estar a punt de trencar la relació amb els seus fills, que sempre es van oposar a aquell casament. El músic havia estat casat durant 29 anys amb Linda Eastman, que l'acompanyava a tot arreu, fins que va morir de càncer el 1998. La seva desaparició el va enfonsar en un període de depressió i vulnerabilitat.

UN CLAN MOLT ACTIU
El clan dels McCartney torna a aparèixer unit en prestigiosos i enlluernadors esdeveniments públics, molt rendibles per a tots. Paul i els seus pertanyen a aquesta aristocràcia artística, abans anomenada jet-set, que avui sopa a la Casa Blanca amb els Obama i l'endemà dina amb el príncep Carles a Highgrove. Stella McCartney, la dissenyadora, està casada amb un editor i és mare de quatre fills. Mary, la fotògrafa, és la dona d'un escriptor i director cinematogràfic. James acaba de gravar el seu primer disc als 30 i pocs anys. Heather, la filla de Linda, que Paul va adoptar, viu dedicada a la ceràmica. A tots ells, fa vuit anys s'hi va sumar Beatrice, fruit del matrimoni amb Mills. Per la petita, el músic ha decidit deixar de fumar porros.

Fa pocs dies, McCartney va posar el colofó a Londres al concert del Jubileu de la reina, a qui va dedicar la cançó All my Loving. L'aparent inclinació a la monarquia li ve de la infància. El 1953, quan era un escolar de 10 anys a Liverpool, va guanyar un premi per una redacció amb un parell de faltes gramaticals sobre la coronació d'Isabel II. "Una reina jove preciosa", deia el xaval. Uns anys més tard, quan el 1969 Lennon va tornar la condecoració com a Membre de l'Imperi Britànic, en protesta per la política britànica a Biafra i Nigèria, McCartney la va conservar. Dues dècades després va ser investit Cavaller.

Sir Paul també serà l'encarregat de tancar la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Londres, l'altre gran xou d'aquest estiu al Regne Unit. La seva designació ha aixecat crítiques, entre els que pensen que noves estrelles, com Adele per exemple, mereixerien aquest honor. "És un presoner del seu propi passat, condemnat per a la resta de la seva vida a una versió cada vegada més desdibuixada de si mateix en els temps de glòria", afirma Peter Ames Carlin, autor de la biografia Paul McCartney: A Life. Retirar-se és l'únic luxe que l'ex-Beatle no està disposat a permetre's.

Paul McCartney va nèixer fa 70 anys al Walton Road Hospital, a Rice Lane, Liverpool -

Directe.cat 18/06/12

James Paul McCartney va nèixer, tal dia com avui, fa 70 anys al Walton Road Hospital, a Rice Lane, Liverpool.

Tot i que el beatle ha dit que vol celebrar-ho en la intimitat, diverses iniciatives s'ha succeït a manera d'homenatge. Entre elles destaca la del músic Paul Weller que ha versionat el tema dels Beatles Birthday i el posarà a la venta a través de i-Tunes només durant el dia d'avui. Els beneficis que generi la venta d'aquest single aniran íntegrament destinats a l'organització War Child.

Als Estats Units, els fans han estat cridats a concentrar-se a l'estrella de Paul McCartney al Passeig de la Fama de Hollywood.

I, encara l'organització en defensa dels animals PETA, de la que McCartney és membre actiu, ha recreat de manera divertida la portada del disc Abbey Road.

 
Web Beatles Oficial


tornar