Mor als 92 anys el virtuós sitarista indi
Ravi Shankar (1920-2012)

Ravi Shankar va conèixer a George Harrison el 1966 -

Directe.cat 12/12/12

Ravi Shankar era el fill petit d'una família bengalí. Va néixer el 7 d'abril de 1920 a la sagrada Varansi, en l'estat de Benarés. Es va traslladar a París als deu anys amb el seu germà gran, Uday, per estudiar música. Quan va tornar a l'Índia el 1938 tenia una sòlida base musical clàssica que va saber combinar amb els seus estudis musicals hindús. Ravi Shankar va compondre una infinitat de ragas i talAs, que han estat interpretades per músics com Yehudi Menudin o Jean Pierre Rampal, de qui va ser amic íntim. Per a la Orquestra Simfònica de Nova York va compondre el concert de sitar Raga Mala, que va estrenar el mestre Zubin Mehta. Shankar va compondre la banda sonora de la pel·lícula Gandhi, de Richard Attenborough.

Ravi Shankar va conèixer a George Harrison el 1966. Al juny d'aquest any va oferir un concert privat per als Beatles i uns amics a casa de George. Poc després Harrison es va desplaçar a l'escola de música de Shankar a Bombai per fer classes de sitar durant sis setmanes, experiència que va repetir l'octubre d'aquell mateix any per espai de sis setmanes més. L'amistat amb George Harrison va obrir a Ravi Shankar les portes d'un món tan, aparentment, antagònic amb el món clàssic com el rock. El 1967 Shankar va participar al Festival de Monterrey i el sitar es converteix en instrument freqüent en la música dels últims anys seixanta, en uns moments en què l'hindú era un tema recurrent per al món hippie. Malgrat tot, Ravi Shankar sempre va abominar de la presumpta relació d'aquest tipus de música amb la drogues amb que el món del rock l'ha associat.

A principis dels setanta Harrison i Shankar van col·laborar en dos àlbums i van realitzar una gira conjunta pels Estats Units. També van organitzar el Concert For Bangladesh el 1971. Harrison es va convertir en el productor preferit de Ravi Shankar per als seus treballs més allunyats de l'esfera de la música clàssica (encara que a Shankar no li agradava establir distincions en la seva música): l'elapé Raga es va publicar el 1971 a Apple Records, i també va ser el títol del documental subsegüent sobre la cultura musical hindú.

Al seu torn, alguns temes dels Beatles tenen el sitar de George Harrison: Blue Jay Way, The Inner Light o Within You Without You.

Harrison i Shankar també van treballar conjuntament en el llibre-cd Raga Mala. The Autobiography of Ravi Shankar, una edició limitada amb notes de Harrison i signat un a un per Shankar.

L'últim disc de Ravi Shankar The Living Room Sessions, Part 1 acaba de ser nominat als premis Grammy del 2013.

Shankar era el pare de dues destacades figures de la música com són Anouska Shankar i Norah Jones.Pare de Norah Jones i Anoushka Shankar, es va fer famós a Occident gràcies a la seva amistat amb George Harrison -

El Periódico 12/12/12

El músic indi Ravi Shankar ha mort aquest dimarts al comtat de San Diego, al sud de Califòrnia, als 92 anys, segons va confirmar en un comunicat conjunt la fundació que porta el seu nom i el seu segell discogràfic East Meets West Music.

El virtuós indi va ensenyar a tocar l'instrument a George Harrison a Rishikesh, Índia, el 1968.

Shankar, pare de la cantant Norah Jones, patia des de l'últim any problemes respiratoris i cardíacs, una condició que el va portar a sotmetre's dijous passat a una intervenció quirúrgica per reemplaçar una vàlvula cardíaca.

"Encara que l'operació va ser exitosa, la recuperació va resultar massa difícil per al músic de 92 anys", segons la nota de premsa.

L'artista tenia el seu domicili al sud de Califòrnia, encara que mantenia també residències a l'Índia.

Pare de Norah Jones i Anoushka Shankar
El músic estava casat amb Sukanya Rajan i tenia 2 filles, Norah Jones i Anoushka Shankar Wright, tres néts i quatre besnéts.

"Desafortunadament, malgrat els esforços dels cirurgians i doctors que el van cuidar, el seu cos no va ser capaç de suportar l'esforç de l'operació. Vam estar al seu costat quan va morir", van declarar la dona i la seva filla Anoushka.

"Sabem que tots sentiu la seva pèrdua amb nosaltres i agraïm les vostres oracions i bons desitjos durant aquest moment tan difícil. Encara que és un temps trist ho és també perquè agraïm que vam poder tenir-lo com a part de les nostres vides. El seu esperit i el seu llegat viurà per sempre en els nostres cors i la seva música", van afirmar.

La família encara no ha anunciat els plans per a cerimònies pòstumes, i va sol·licitar que totes les flors i donacions fossin realitzades a la Fundació Ravi Shankar i a través de la pàgina web JustGive.org.

Últim concert
Malgrat les seves malalties Ravi Shankar va continuar actuant durant els últims mesos i va fer el seu últim concert el 4 de novembre a Long Beach, al comtat de Los Angeles, juntament amb Anoushka Shankar.

L'esdeveniment va servir com a celebració de les seves gairebé 10 dècades de creació musical.

El seu disc 'The living room sessions. Part 1' va ser nominat per a la pròxima edició dels premis Grammy la setmana passada i el músic va saber de la notícia abans de l'operació.

Ravi Shankar va néixer a Varanai (Utar Pradesh, Índia), el 7 d'abril del 1920.

El seu pare, V. Lakshinarayana, va ser un dels mestres del violí al seu país, cosa que va contribuir a fet que Shankar s'iniciés en l'aprenentatge d'aquest instrument quan tenia 5 anys.

Una dècada després va deixar l'Índia per viatjar a París amb la companyia de ball del seu germà Uday.

Estudis de sitar
El 1936 va començar estudis de sitar, instrument tradicional indi, sota la direcció d'Ustad Allauddin Khan, i poc després va començar a fer gires per Europa i els EUA.

Es va fer famós a Occident gràcies a la seva amistat amb el 'beatle' George Harrison de qui va ser professor després de conèixer-lo el 1966. L'any següent va realitzar el seu primer duo amb el violinista Yehudi Menuhin, amb qui posteriorment ha col·laborat en nombroses ocasions.

Incursió a Occident
El 1969 va viatjar als Estats Units amb la intenció d'aprofundir en la música d'Occident i, al mateix temps, popularitzar la música hindú. El 1971, i a petició de la London Symphony, va compondre un concert que es va estrenar al Royal Festival Hall londinenc.

El 1976 va començar la seva col·laboració amb el guitarrista John McLaughlin, amb qui va fundar el grup Shakti, va treballar a l'One Truth Band i va gravar l'àlbum 'Touch me there', sota la direcció de Frank Zappa.

L'activitat musical de Ravi Shankar ha estat intensa, i ha destacat a més de com a instrumentista com a compositor. És autor de dos concerts per a sitar i orquestra, a més de músiques per a ballet i bandes sonores per a pel·lícules. Així mateix, va protagonitzar la pel·lícula 'Raga', centrada en la seva vida, i el 1978 va publicar el llibre autobiogràfic 'My life, my music'.

Entre el 1986 i el 1992, Shankar va ser membre nominat a la Cambra Alta del Parlament de l'Índia.

Matrimonis i fills
El seu primer matrimoni amb la filla del músic Ustad Allauddin Khan, Annapurna, va acabar en divorci el 1982 després d'anys de separació en què va mantenir relacions sentimentals amb Kamala Chakravarty i Sue Jones, mare de la que seria la seva filla Norah Jones.

Finalment es va casar el 1989 amb Sukanya Rajan, amb qui va viure des d'aleshores entre San Diego i Nova Delhi.

El 1992 el seu fill Shubho, també sitarista va morir de sobte amb 50 anys.

 
Web Beatles Oficial


tornar