Opinions
Les Cases Barates del Bon Pastor inicien la segona fase de reforma - Albert Ollés
El Periódico 19/11/04


• L'ajuntament comença la construcció d'un bloc de 29 vivendes a l'interior del barri.
• Els treballs a les altres dues promocions d'aquesta etapa, amb 161 pisos, començaran al març.


La segona fase de construcció de les vivendes que substituiran les Cases Barates del barri barceloní del Bon Pastor (Sant Andreu), endarrerida diverses vegades per l'oposició d'un grup minoritari de veïns al projecte, ja està en marxa. El Patronat Municipal de l'Habitatge (PMH) ha iniciat les obres de construcció d'un bloc de 29 vivendes, que també és el primer que s'alça a l'interior del popular barri, creat el 1929.

L'edifici s'aixecarà en un solar delimitat pels carrers d'Alfarràs, Ardèvol, Claramunt i Tàrrega; les antigues cases es van enderrocar a l'estiu, després de reallotjar els habitants als pisos nous de la primera fase. Aquests es van estrenar a principis d'any en una illa pròxima (entre els carrers de la Sèquia Madriguera, Claramunt i Sas) ubicada fora del nucli original.

Tal com va informar EL PERIÓDICO el 27 de setembre passat, l'execució d'aquest primer edifici tenia com a objectiu desbloquejar el procés de transformació urbana d'aquest espai. Per a això, es desvinculaven les obres dels plets judicials pendents amb quatre famílies (d'un total de 135 d'afectades en la primera fase), que encara no havien firmat el trasllat.

IMPULS A LA RESTA DE BLOCS
No obstant, la resolució de tres d'aquestes causes --després del tens desallotjament policial del 19 d'octubre passat-- ha donat un impuls als altres dos blocs de pisos previstos en aquesta etapa (que suposen 161 vivendes més), i que es començaran a construir d'aquí a quatre mesos.

Un d'ells, amb 96 pisos, s'alçarà on estaven situades les cases desallotjades i les del seu entorn, que ja han estat enderrocades. Això ha permès tramitar, de manera paral.lela, la licitació d'aquestes obres. Segons indiquen fonts municipals, els treballs començaran entre el febrer i el març de l'any que ve.

S'ha fixat la mateixa data al calendari per començar a construir la tercera i última promoció d'aquesta fase, de 65 vivendes. També se n'estan licitant les obres, tot i que en aquest cas encara queda pendent una part de l'enderrocament al no haver-se concretat l'última resolució judicial pendent. Un tràmit que el PMH espera que se solucioni en els mesos que queden fins al març.

FASES ENCADENADES
La reforma íntegra de les Cases Barates del Bon Pastor, una de les quatre promocions de vivendes per a obrers construïdes a Barcelona coincidint amb l'Exposició Internacional, està dividida en cinc fases de construcció i quatre d'enderrocament, que s'encadenen. És a dir, els inquilins dels 190 pisos que es comencen a construir ara seran els que es reallotjaran, un cop estiguin acabats, provinents de les cases de la futura segona fase de demolició.

El projecte municipal afecta, en total, 781 vivendes, que seran substituïdes per unes altres de nova construcció. La reforma, que va començar el 2004 i havia d'acabar el 2010, s'aprofitarà per reurbanitzar el barri i renovar-hi els espais pú- blics (places i zones verdes).

Comunicats i Convocatòries
24/10/07
Sindicat de Periodistes
de Catalunya
Opinions premsa 'Periódico' 04/12/07 - 'Periódico' 06/12/08 - 'Periódico' 09/01/09 - 'Punt' 09/01/09
VilaWeb StAP
Sant Andreu INFORMa't
Setmanari de Comunicació DIRECTA
 
VilaWeb
 El Punt
Tornar
per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP