Notícies STAP

entrevista publicada al número 74 de juny 2007

___La Entrevista___

El programa diario de Radio Trinitat Vella "Tot un poble", presentado por Jordi García, ha dejado de emitir por las presiones y la censura política que practica desde hace tiempo el Distrito de Sant Andreu. Para solidarizarnos e informarnos del tema estuvimos hablando con Xagori, uno de los colaboradores del programa, que ha sido expulsado. Esto es lo que nos contó:


P.Com vas començar a fer el programa "Tot un Poble"?
El Jordi Garcia, que és el coordinador de Radio Trinitat Vella, que en aquest cas coordinador no vol dir altre cosa que un contractat (amb uns contractes molt precaris), que té la responsabilitat de portar l'emissora però amb un status de precarietat important, em va trucar i em va dir que volia fer un programa a Radio Trinitat Vella que arribés a tot Sant Andreu, volia que es digués "Tot un Poble".
A mi això naturalment em va agradar i li vaig dir que sí, vam parlar de que jo faria les intervencions fixes els dilluns a les 12 i que l'ajudaria a trobar gent que pogués entrar en diferents dies. Vam parlar una bona estona i com em va agradar la idea, per ajudar a que tirés endavant, vaig fer una pàgina dintre de la web de Sant Andreu dedicada a Radio Trinitat Vella i amb conexió a la radio mitjançant internet.
P.Quan temps vas estar fent el programa?
No va arribar a tres mesos.
P. I quina era la temàtica, de què parlaveu?
El programa era més aviat, al menys els dies que jo intervenia (que en principi era els dilluns però també els divendres fins que no vam trobar algú que pogués anar tots els divendres), de comentar notícies. El Jordi comentava una noticia amb la seva manera suau...
P.Comentaveu noticíes de Sant Andreu o de tot arreu?
Sí, sí de Sant Andreu, però per exemple vam dir "-Què et sembla que al Bon Pastor han fet una pèrgola fotovoltaica tant gran com la del Fòrum?" "-Doncs jo que vols que et digui, si ens han de baixar el rebut de la llum doncs em sembla bé, però si hem de continuar pagant la llum al mateix preu, aquests calés els haguessin pogut gastar en fer l'Escola Eulalia Bota...", coses d'aquest tipus. Ell ho comentava d'una manera i jo d'una manera més crítica o més àcida, perquè jo no li veia tanta gràcia a segons quines coses. Això es veu que no va agradar a tothom.


P.També parlaveu de la història de Sant Andreu?
Sí clar, em preguntava i jo explicava coses, fins i tot una vegada vaig anar amb un xicot que s'ha preocupat molt pel tema de les masies.
P.Com es gestiona Radio Trinitat Vella?
Aquesta radio és de Trinijove, una fundació privada amb uns vincles amb les institucions, té uns objectius... hi ha gent que diu que fa una cosa i fa quelcom que s'assembla a allò que diu però que no és exactament.
P. Sí que va començar com Escola Taller i ara sembla una empresa de treball temporal, per exemple?
He, he, això no ho he dit jo però vaja, "a buen entendedor..."
P. Arriba un moment que el Districte pressiona per a treure't del programa?
Sí, resulta que jo estic dintre del col·lectiu que estem promocionant L' Harmonia, l'Ateneu Cultural i Popular als terrenys de l'antiga

Ràdio Trinitat Vella a la WEB STAP

fàbrica Coats, teniem de fer una xerrada que era en divendres. Jo vaig dir-ho per la radio el dilluns anterior, aleshores ens assabentem que ens censuren aquesta xerrada, que era a Can Fabra i ens donen una alternativa al Centre Cívic: en comptes d'un aforament de 100 persones era per 30 persones, és a dir ens estaven censurant. Això ho vaig comentar el proper dia que vaig anar a la ràdio i naturalment vaig comentar-ho críticament, explicant que s'havia perpetrat la prohibició de la xerrada de l'Harmonia.
Aquell dia el Jordi ja em va avisar que probablement des de el Districte trucarien en directe durant el programa. Per a mi collonut, fantàstic, "me lo pones a huevo", però no van trucar, en veritat havien estat trucant al Trinijove.
Aleshores el divendres següent, crec que era 30 de març, em truca el Jordi per veure si jo sintonitzava la ràdio perque havia un tècnic que estava mirant perquè no se sentia més lluny. En aquells moments jo no podia però després, quan vaig tornar de portar la meva nena petita a la guarderia, vaig intentar-ho i no es podia sintonitzar. Truco al Jordi per dir-li i ell em diu: "-Saps que passa que han dit que tu no pots tornar més a fer el programa, que prescindeixen de tu, no deixen que vinguis més a parlar i també segurament canviaran el nom al programa".
Els molesta això de que es digui que Sant Andreu es un poble, el Jordi em va dir que encara havia de parlar amb l'Ignasi del Trinijove.
P.Aleshores ara es fa el programa amb un altre nom i sense tu?
La cosa encara va anar a pitjor, vaig tornara parlar amb el Jordi i em diu que no és només que canviessin el nom del programa sinó que el suprimien, això és molt fort i només pasa als llocs on hi ha molta corrupció


Opinions de Xavier Gómez Ribera (xagori)
Can Don Víctor
març 2002
'Andreuenins'
abril 2002
Comerç
Andreuenc

octubre 2002
Cartes Obertes
setembre
, octubre,
novembre
2006
El meu Poble
juliol
2007

Ritme Andreuenc

Notícies STAP
20 d'abril. Anniversari de l'annexió forçada
WEB STAP - Pàgina Inici
participa
webstap@sant-andreu.com
per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP