Notícies STAP
Ciutat Nord -Sant Andreu
entrevista publicada al número 136 d'abril 2003

XAVIER GÓMEZ - CREADOR DE LA WEB STAP (SANT ANDREU DE PALOMAR)
"El problema és que els responsables municipals,
o són de Barcelona, o treballen per ella"

Gómez defensa des de la seva pàgina web la identitat de Sant Andreu de Palomar

David Forniès

Xavier Gómez és un home popular a Sant Andreu. Només cal caminar una estona amb ell per veure que molta gent s'atura per parlar-hi. Andreuenc de cap a peus, ha creat una web (www.sant-andreu.com) que amb els anys que porta funcionant ha assolit un gran èxit: actualment té 13.000 visites mensuals. Als seus fòrums s'hi ha debatut la lluita per la preservació del cementiri de Sant Andreu, els capítols de la televisiva sèrie El cor de la ciutat o, més a bastament, l'agregació de l'antic municipi de Sant Andreu de Palomar a Barcelona.

-El dia 20 d'aquest mes es compleixen 106 anys de l'agregació de…
-De l'annexió. Va ser una annexió, i a més, il·legal.
-Comencem fort…
-És que la llei que hi havia l'any 1897 permetia annexionar un municipi colindant, cosa que no era Sant Andreu respecte de Barcelona!
-Bé: fa 106 anys de l'annexió de Sant Andreu a Barcelona. Ha valgut la pena?
-No. Si encara fóssim municipi, tindríem el mateix que tenim, però amb altres contrapartides, com tenen Santa Coloma, Cornellà… En canvi, aquí ens hem de menjar el centralisme de Barcelona.
-Quines contrapartides?
-El que no pot ser és que esquarterin el terme municipal en quatre districtes, i que, a sobre, no se sàpiga. Per exemple, quanta gent no sap que Font d'en Fargues és Sant Andreu de Palomar? O la meitat del Guinardó? No ho era: és. I algun dia tornarà a ser-ho.
-Per què?
-I per què no? Ara hi ha una qüestió que ens ajuda, que és la globalització. No sé quan, però serà. És com la rambla: l'anterior alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, ens va dir que mai no hi tornaria a haver-hi una rambla a Sant Andreu, però mira, ara la tenim.

-Com es podria aconseguir la segregació, llavors?
-Igual com les repúbliques soviètiques, que no existien i s'han creat. Som un poble amb més de 1.000 anys d'història.
-Parlem de la web. Com va?
-Molt bé. Cada tres minuts hi entra una persona.
-Com va sorgir la idea de la web?
-Quan van començar a sorgir els cibercafès, hi vaig anar. Vaig veure que no hi havia pàgines en català i poca cosa en castellà. L'any 1997 vaig fer un curs de programació, i com a treball final, havíem de dissenyar una web. Jo vaig fer-ne una anomenada "Saint Andrew of Pingeon House" (una traducció literal de "Sant Andreu de Palomar"). Vaig considerar que Sant Andreu sempre anava de rèmora de Barcelona i això no ha de ser així. Per això vaig fer la pàgina. I no n'hi ha cap altra de local que sigui com aquesta, que, a més a més, és totalment independent.
-Una de les seccions de la Web STAP que atrau més són els fòrums…
-Hi entra moltíssima gent, però és molt poca la que s'atreveix a deixar-hi escrita alguna cosa. El que funciona molt bé és la secció d'El cor de la ciutat. Hi ha gent que segueix la sèrie a través de la web, perquè tenim resums de cada capítol, que ens envien col·laboradors des de llocs com Elx o el Priorat. La llàstima és que els polítics d'aquí no aprofiten l'èxit de la sèrie per donar a conèixer Sant Andreu. La sèrie està bastant bé, tot i que el títol és ridícul: Sant Andreu no té res de cor de Barcelona.
-Creu que la sèrie reflecteix el caràcter de poble de Sant Andreu?
-Les coses que hi passen són de poble, sí, però és clar que en podrien passar més. El caràcter diferent de Sant Andreu li ve de la
Cristina Forés

SATISFACCIÓ
Xavier Gómez destaca el ritme de visites que té la web
-Parlant d'escuts, a la web també es debat el canvi del de la Unió Esportiva…
-És que és una vergonya. L'escut de la Unió Esportiva porta la bandera d'Espanya, com el del Club Natació. No hi ha cap altre equip de futbol a Espanya que porti la bandera a l'escut.
-Ni tan sols el Real Madrid!
-Ni el Madrid, ni l'Atlético, ni el Getafe! Les propostes passen per substituir la bandera espanyola pel color blau de la bandera de Sant Andreu.
-I el president, Miquel Bacardit, que hi diu?
-A ell li està bé canviar l'escut, però és normal que no hi hagi posat tota l'atenció perquè la Unió Esportiva té altres problemes: per exemple, la temporada passada es va estar mitja lliga en zona de descens.

Noves identitats
-Nou Barris, que antigament formava part del terme municipal de Sant Andreu, ja s'ha format una identitat pròpia.
-Nou Barris s'ha sabut barallar i lluitar molt durant l'època de Franco. Però no tenen consciència que estan a Sant Andreu. Aquí teníem els nostres propis barris, com Roquetes, Tramuntana (no sé per què li diuen "Sant Andreu Nord") o Estadella (no sé per què se'n diu "Sant Andreu Sud").
-I si Sant Martí volgués que li tornessin la Sagrera, que havia format part d'aquell municipi?
-Si ho volguessin els de la Sagrera, haurien de tornar a formar-ne part. No tindria sentit fer una independència de Sant Andreu de portes tancades. Quan es volgués fer alguna cosa, en parlaríem. Una cosa és que puguis negociar, i l'altra que t'imposin les decisions.
quantitat de cases de planta baixa i pis que hi ha aquí, de les entitats i del tracte de la gent.
-Tot això està en perill amb la transformació que patirà una part de Sant Andreu amb l'arribada del TAV?
-Sí, segur que ho està. Quan va haver la campanya a favor de la recuperació de la rambla, Sant Andreu va agafar trempera. Però això va anar disminuint després. Ara sembla que es torna a recuperar. Jo crec que la web hi contribueix. Espero que els potiners de Madrid endarrereixin tant com es pugui l'arribada del TAV, perquè així ens donarà temps a organitzar-nos. El perill serà que passi com al Poblenou, on no només els han canviat el barri, sinó la vida. I un altre perill és que els voltants de qualsevol gran estació s'acaben convertint en una zona de putiferi i mangoneo, per la qual cosa això pot esdevenir un burdell a l'aire lliure. Sant Andreu no es pot
ancorar a l'any 1800, però el tipus d'evolució que li està venint no és l'adient.
-És similar al que passa a les casernes?
-Allà hi havia un tipus d'immigració que no creava conflictes. Però quan l'assumpte ha agafat notorietat, ha començat a arribar gent conflictiva. I l'AVV de Sant Andreu Nord ha difòs el tema d'una forma mal organitzada.
-Al seu moment, la Web STAP també va tenir la seva importància al conflicte del cementiri…
-Sí, vam posar fotos, logotips, cartells…Era quasi un dia a dia. No va ser tan divertit com la lluita per la rambla, però va estar bé.
-Què en pensa dels polítics del Districte?
-El problema és que els
responsables municipals, o són de Barcelona, o treballen per a Barcelona. I acaben passant coses com les del colom de l'escut de Sant Andreu, que es converteix en un ànec, o que pengen la bandera del poble del revés.
Opinions de Xavier Gómez Ribera (xagori)
Can Don Víctor
març 2002
'Andreuenins'
abril 2002
Comerç
Andreuenc

octubre 2002
Cartes Obertes
setembre
, octubre,
novembre
2006
El meu Poble
juliol
2007

Ritme Andreuenc

Notícies STAP
20 d'abril. Anniversari de l'annexió forçada
WEB STAP - Pàgina Inici
participa
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP