ACTUALITAT
2001
gener - febrer - abril - maig - juny - juliol - novembre

.
Logotip de la Campanya
2002
2000 : juliol - agost - setembre - octubre - novembre - desembre
Fòrum Salvem el Cementiri

12 novbre 2001
.


Convocada la "2ª CASTANYA AL MONIATO" per dissabte 17 de novembre 2001.

Castanyes, panellets, moniatos, xurrupets de moscatell... i gresca amb el grup d'animació "ELS ATZUCAC".

I seguirem recollint signatures per a que el Cementiri de Sant Andreu de Palomarretorni administrativament al 'Districte Sant Andreu'.

...............2ª Castanya al Moniato !!

______........_____________________
02 novbre 2001

.........


.


Després de la inactivitat de l'estiu, han anat continuant les Concentracions Cíviques al davant del 'districte', a la plaça Orfila (el 13 i el 27 de setembre, el 18 i el 31 d'octubre).

El Regidor, en Ferran Julian, segueix dient 'sotavoche' que estan valorant l'"emplaçament alternatiu" i que ell es compromet a que "-...no es farà el tanatori dintre el Cementiri". Però l'altre Regidor, l'Albert Batlle, insisteix que "...no està descartada" aquesta agressora possibilitat. L'Alcalde de Barcelona dona senyals de vida -per fi!- amb una carta ambígua (ni sí, ni no; ni blanc, ni negre; ni or, ni plata).

La Comissió decideix intensificar la comunicació amb els veïns de Sant Andreu de Palomar i continuar la Campanya fins a que les 'bones paraules' estiguin escrites i signades i l'administració política del nostre Cementiri retorni a Sant Andreu.

El dia de Tots Sants, amb una taula a l'entrada del Cementiri, es recullen un elevat nombre de cartes signades exigint i argumentant el Retorn Administratiu.

I, avui, "El Periodico" anuncia en portada que el 4t. tanatori de Barcelona anirà al 'districte' Sarrià-Sant Gervasi, davant l'oposició dels veïns de Sant Andreu a que es fes dintre el Cementiri de Sant Andreu de Palomar.

Malgrat això, la Campanya continua fins a que tot vagi escrit en paper oficial i signat pels responsables de l'Ajuntament de Barcelona.

De moment, pel proper dissabte dia 17 de novembre, es farà la Segona Castanyada Popular "CASTANYA AL MONIATO".

PROU SILENCIS !!  -  dimarts 5 juny '01 - 20.30 h. - a la plaça Orfila
2ª Concentració Cívica 19/06/01 - 20.30 h. pça. Orfila
3ª Concentració Cívica 03/07/01 - 20.30 h. pça. Orfila
Ho volem signat !!  SALVEM EL CEMENTIRI !!
El Cementiri ni tocar-lo i administrat per Sant Andreu
Enganxina de la Campanya
Escriviu d'una vegada i Signeu
-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
04 juliol 2001
.........

.


Altre vegada, i és la tercera, un centenar justet de veïns es concentren a la Plaça Orfila, front la seu del 'Districte' per intentar acabar amb el despreci dels representants de l'Ajuntament de Barcelona vers Sant Andreu de Palomar, la seva sensibilitat i la voluntat dels andreuencs.
Aquesta vegada amb xiulets, que la majoria portava des de casa i que van utilitzar per fer una 'pitada' de mitja hora... sorollós, molt sorollós.

Tot i això el regidor Julian no treu el nas, limitant-se a tornar a insistir, davant un representant de la Comissió, en el seu "misteriós emplaçament alternatiu secret".

Es convoca la propera Concentració Cívica pel dijous 13 de setembre, bo i passades les vacances d'estiu.
La Comissió Salvem el Cementiri es reunirà abans per a preparar l'estratègia de cara el proper curs.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
23 juny 2001

.........El programa 'Catalunya Avui' de TVE de Sant Cugat, es fa ressò de la lluita de Sant Andreu de Palomar per evitar el tanatori dins el Cementiri.
Alguns membres de la Comissió i de l'Associació de Veïns donen explicacions i el Regidor Julian insisteix en amagar

'l'emplaçament alternatiu', tot el que diu és que serà en un lloc on no hi ha veïns (?). Qui ni diu res, ni surt, és l'Albert Batlle, Regidor/President/"Enxufat"-a-les-Llotges, que, com l'Alcalde de Barcelona, segueixen despreciant Sant Andreu de Palomar.

______________________________
20 juny 2001

.........


Queda convocada la tercera Concentració Cívica davant la seu del 'Districte', dimarts 03 de juliol 2001, a 2/4 de nou del vespre (20.30 h.).
Per "acabar amb el seu despreci", de l'Ajuntament de Barcelona i els sus representants: Torne'm-hi !!

Acabem amb el seu despreci

______________________________
20 juny 2001

.........

De pena! No pas l'assistència d'andreuencs preocupats i combatius, sinó l'actitud despreciativa de l'Ajuntament de Barcelona i els seus representants: ni el Regidor del 'Districte' Ferran Julian, ni el Regidor/President/"Enxufat"-a-les-Llotges Albert Batlle van apareixer, donant així la raó als que pensen que Sant Andreu de Palomar, els andreuencs, la nostra Història i la nostra voluntat no són per a ells res més que 'cosa de vots quan s'acosten eleccions' i que el despreci pels nostres morts i la nostra sensibilitat és majúscul.

L'assistència d'andreuencs a la 2ª Concentració, va ésser superior que a la 1ª. Fins i tot un important grup de veïns i veïnes del Barri de Porta varen estar presents.Va apreixer, també, l'enganxina 'oficial' de la Campanya

enganxina "Tanatori dintre NO"

D'aquí a quinze dies, torne'm-hi.
______________________________
19 juny 2001

.........

Vila Web, diari electrònic independent, en la seva edició de Sant Andreu, es fa ressó.

i informa de la convocatòria de la Segona Concentració Cívica de dimarts 19 de juny

______________________________
06 juny 2001

.........

.


Queda convocada la segona Concentració Cívica davant la seu del 'Districte', dimarts 19 de juny 2001, a 2/4 de nou del vespre (20.30 h.).
Per a trencar "el silenci per resposta" de l'Ajuntament de Barcelona: Torne'm-hi !!

2ª Concentració Cívica

______________________________
06 juny 2001

.........

Vila Web, diari electrònic independent, en la seva edició de Sant Andreu, es fa ressó i informa de la Concentració Cívica de dimarts 05 de juny.

Així mateix el diari gratuït Barcelona y m@s també n'informa, incloent-hi un fotografia.

_____________________________
05 juny 2001

.........

Més d'un centenar de veïns es concentren a les portes del 'Districte' per reclamar una rectificació a l'intent de putinada al Cementiri de Sant Andreu de Palomar.

El Regidor Ferran Julian demana conversar amb una representació de la Comissió Salvem el Cementiri. No diu res de nou, però es compromet a fer que a la propera Concentració (dimarts 19 de juny 2001) hi sigui present el Regidor/Director de Serveis Funeraris, SA Albert Batlle.

 

Es segueixen recollint cartes dels veïns a l'Alcalde de Barcelona i al Síndic de Greuges.

Televisió de Sant Andreu/BTV n'informa a les 'Notícies' de la nit.

Imatges de la Concentració
_____________________________
04 juny 2001

.........

.

Vila Web, diari electrònic independent, en la seva edició de Sant Andreu, es fa ressó de la Convocatòria a la Concentració Cívica de dimarts 05 de juny

PROU SILENCIS !!

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
25 maig 2001

.........

.


Queda convocada la primera Concentració Cívica davant la seu del 'Districte', dimarts 05 de juny 2001, a 2/4 de nou del vespre (20.30 h.).
Per a trencar "el silenci per resposta" de l'Ajuntament de Barcelona.

PROU SILENCIS !!

_____________________________
21 maig 2001

........
.


Assemblea de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar / Comissió Salvem el Cementiri a l'Hotel d'Entitats Can Guardiola.

Nombrosa assistència de veïns, motivats i preocupats.

El president de l'A.VV. i membre de la Comissió, informa de la situació:
........-
Actes i accions per a donar a coneixer l'intent d'agressió duts a terme al llarg de l'últim any: enganxades de cartells, recollida de signatures, castanyada, Festa Major, Tres Tombs frustrats (per l'apreensió a l'aigua del Regidor del 'Districte'?) ...
........- Contactes amb les Administracions i les Entitats: Síndic de Greuges, Anton Canyelles; Regidor/President de Serveis Funeraris, SA, Albert Batlle; Regidor, Ferran Julian, i Ple del 'Districte'; partits polítics, Entitats andreuenques...)
........- Ressò als mitjans de comunicació.

........- Intents no reixits de contacte amb el 'soci minoritari' de Serveis Funeraris, SA: l'empresa Pompas Fúnebres Mediterraneas, SL. i el seu director Álvaro Gallego.
........- Els comptes i enormes beneficis de Serveis Funeraris, SA.

En el torn de preguntes i intervencions, queda palesa l'indignació dels veïns que s'han trobat amb l'impediment d'enterrar els seus traspassats als propis nixos, tot abusant del seu estat d'abatiment propi de les circumstàncies i, fins i tot, qui s'ha trobat amb el nixo "desallotjat" perquè no han sigut capaços de localitzar-los al haver canviat de domicili (!) amb la peregrina explicació de que hi havia goteres (!!).
També es comenta l'extranya circumstància de les subvencions coïncidents amb els beneficis de l'empresa i la xocant manca de temps del Sr. Albert Batlle per parlar amb la Comissió, malgrat sí disposar-ne per anar cada diumenge als partits de futbol dels equips de 1ª barcelonins.

S'aprova reemprendre les accions de pressió sobre el 'Districte', amb concentracions periòdiques a la porta de la seu a la plaça Orfila. La majoria dels assistents deixen les seves dades per ser avisats i participar-hi.

Així mateix, seguir amb l'investigació de l'existència o no del 'projecte' i del compromís del Regidor Julian de localitzar un emplaçament alternatiu.

La indignació era present a la cloenda de l'acte.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
05 abril 2001

........
.


A "La Vanguardia" apareix un article d'Àlex Garcia, amb entrevista a Lluís Gonzàlez i fotografia a la porta del Cementiri incloses, sobre La Campanya Salvem el Cementiri:

"Sant Andreu quiere recuperar su cementerio
La demanda de los vecinos de Sarrià coincide en el tiempo con la doble campaña que desde hace meses impulsan en Sant Andreu y que pretende, por un lado, evitar que se construya un tanatorio dentro del cementerio -con la destrucción y traslado de tumbas- y que el camposanto, ahora en zona del distrito de Nou Barris, pase a su territorio histórico. Los residentes han recogido 6.000 firmas en las que se pide al Ayuntamiento que deje intacto el cementerio y que éste sea considerado territorio de Sant Andreu a todos los efectos. "No estamos hablando de mejoras presupuestarias para el barrio ni de mejora de las calles, sino de sentimientos y de memoria histórica", advierte Lluís González, presidente de la asociación de vecinos.A su juicio, la alcaldía no sólo no ha tenido en consideración sus quejas, sino que la ha desoído: "Todavía estamos esperando que el alcalde nos diga algo, ni siquiera ‘buenos días’. ¿Qué tenemos que hacer para que nos escuchen? ¿Cortar la Meridiana? ¿Nos inducen al incivismo? ¿O es que acaso ignoran la voz de 6.000 ciudadanos?", se pregunta González.

El portavoz vecinal quiere dejar claro que ellos no están "en contra de la construcción del tanatorio, pero de ahí a que destrocen tumbas y las cambien de lugar, ni hablar". Los representantes vecinales ya han advertido de que aguardan a dialogar lo máximo posible y que esperan, pero que "no va a entrar ni una excavadora en el cementerio" para llevar a cabo la reforma. La antigua masía de Can Pere Valent, en la calle Pintor Alsamora, en pleno barrio de Porta (Nou Barris) y que linda con el cementerio, fue una opción para instalar el tanatorio con diez salas de vela. Pero los vecinos de Sant Andreu comprenden que en Porta no quieren tampoco el equipamiento, justo enfrente de sus casas y a escasos 200 metros del futuro complejo de ocio Heron City. "La solución es hallar una nueva ubicación y, hay que decirlo, el concejal (el socialista Ferran Julián) está buscando una alternativa." La preservación del cementerio y la reivindicación de que vuelva a formar parte de su distrito originario es clave en el barrio, puesto que la necrópolis es uno de los símbolos identitarios de sus vecinos. Fue construida hace 162 años en terrenos entonces muy alejados del núcleo de población por razones higiénicas. Con la partición de los distritos, la terrenos de la antigua masía de Can Calç, hoy Porta, pasaron a Nou Barris."

Curiós això de referenciar La Campanya amb una demanda dels veïns de Sarrià, oi?

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
22 febrer 2001

...........
.


Reunió de l'AVV-Comissió Salvem el Cementiri amb el Regidor del Districte Sant Andreu.
El Regidor comunica que la trobada, acordada per l'octubre passat, amb el Sr. Albert Batlle -'Regidor de l'Ajuntament de Barcelona / President de Serveis Funeraris, SA'- no tindrà efecte, a petició de Ferran Julian. Sembla ser que un senyor tant ocupat en afers 'de categoria', com ara anar als partits del Barça o comptar i recomptar els elevats beneficis de la 'seva' SA (1.231.000.000 de ptes. l'any '99) no pot perdre el temps en els avantpassats de Sant Andreu de Palomar, el seu lloc de repós i la forma en que són tractats.
Afirma, el Sr. Julian, que està buscant un lloc alternatiu pel rendible Tanatori. Però que, si no el troba, pot seguir endavant l'intent de putinada.

Es nega, malgrat l'acord del Ple del Districte i del seu propi Partit (Agrupació PSC Sant Andreu) a signar la proposta que se li presenta amb el compromís de no alterar la pau dels andreuencs traspassats, respectar el patrimoni històric de Sant Andreu de Palomar i avançar en el retorn administratiu del Cementiri al Districte Sant Andreu.
Se li pregunta, també, sobre la (escandalosa?) subvenció milionària que rep l'eficient Serveis Funeraris, SA cada any (!). De moment "no en sap res", però es compromet a investigar-ho i donar una explicació.

_____________________________
10 febrer 2001

...........
.


La Comissió estudia, i s'assessora, els Balaços i Compte d'Explotació de Serveis Funeraris, SA.
Les primeres impressions no deixen d'ésser sorprenents:

- Benefici NET de l'any '99: 1.243.000.000 (mil dos-cents quaranta-tres milions) de pessetes.
- Passen a Reserves: 12.000.000 (dotze milions) de ptes.
- Reparteixen uns Dividents de: 1.231.000.000 (mil dos-cents trenta-un milions) de ptes.
- Obtenen una Subvenció milionària.
- Afirmen: "...los beneficios que presentamos son los mejores desde 1983"
.

Sorprenent, eh?

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
_____________________________
20 gener 2001

...........
.


Nova acció de pressió i contacte amb els andreuencs de la Comissió Salvem el Cementiri, en la 'inauguració' (?) de les obres (segons l'Ajuntament de 'millora', segons molts veïns de descens de qualitat de vida) del carrer Santa Coloma.

Cartellada, desplegament de la pancarta i informació als veïns que volen saber com està l'assumpte.
El Regidor del 'Districte' -al marge d'aguantar l'aiguat d'algun veí per les obres- va mostrar-se receptiu a la Campanya (!?)

_____________________________
18 gener 2001

...........
.
El Diari Electrònic Independent VILAWEB, en la seva edició de Sant Andreu, dóna una versió de l'afer.

Sorprenia que una publicació que està normalment al dia del que passa, sobretot als Països Catalans, no haguessin mencionat aquest intent d'agressió i la resposta dels andreuencs.

Segueix sorprenent que l'explicació que en donen estigui tant desfassada. Segueixen insistint en l'aprofitament de Can Valent com a alternativa. Qüestió que va ésser

retirada després dels acords amb els veïns del Barri de Porta, fins i tot dels cartells i octavetes.

També es fa extrany que no hi hagi cap enllaç a aquesta web de la Comissió Salvem el Cementiri, com és habitual en totes les notícies de VILAWEB que fan referència a afers que tenen presència a Internet.

Convindria una millor coordinació entre tots els que estem disposats a desmanegar l'intent de putinada al nostre Cementiri.

_____________________________
15 gener 2001

...........
.
Tota la feina de la Comissió Salvem el Cementiri, de preparació per a estar presents als 1ers. Tres Tombs del segle, va ser endebades, ja que el 'Districte' va forçar a la Junta dels 3 Tombs a anul·lar-los.

La "justificació" van ésser les quatre gotes que varen caure durant el matí. Malgrat la pluja, la frustració i la indignació -no només de la Comissió, ja que la majoria de participants, carreters i cavallers,

estaven disposats a la cavalcada, com en altres ocasions, que es va fer fins i tot nevant- l'enganxada de cartells prevista es va poder dur a terme. No així la participació amb 'carrossa' prevista.

BTV, Televisió de Barcelona, se'n va fer ressò i a les 'Notícies' van fer un reportatge, en el que la Comissió expressava la voluntat de no permetre, de cap manera, que es produís l'agressió als nostres avantpassats i a la Història i la sensibilitat dels andreuencs.2001: gener - febrer - abril - maig - juny -
2000 : juliol - agost - setembre - octubre - novembre - desembre
2002
El Futur del Cementiri de Sant Andreu
cartes - imatges - manifest - imatges de la Campanya - Fòrum
Tornar
WEB STAP - Pàgina Inici

webstap@sant-andreu.com