.els Districtes del Terme Municipal de Sant Andreu de Palomar D’ençà que aquell emperador romà anomenat Claudi, fa ara uns 2.000 anys, va fer i acabar l’aqüeducte per a dur aigua a Bàrcino, que hi ha vides establertes i organitzades continuadament a aquest lloc que l’any 991 ja va ser documentat com a Palomar.

1.017 anys es diu aviat però és molt de temps. Poques són les comunitats que poden presumir-ne. Sant Andreu de Palomar sí. I això comptant només d'ençà que està documentada, abans ja hi havia pre-andreuencs -íbers, romanitzats, cristianitzats...- de bons i de dolents, aspres i suaus, valents, covards...
 
  tots, tots nosaltres, han, hem, anat configurant un ritme, una manera de fer les coses, d'entendre la vida, d'anar-hi anant ... res d'espectacular, però consistent, perdurable, mantingut.

Fins i tot després de 111 anys com a "barris" o 'districtes' de la gran metròpoli barcelonina, podem sentir-nos-en orgullosos i hauriem de posar interès, en els temps especulatius que ens ha tocat ser andreuencs, per a que aquest ritme es mantingui.

No ens deixéssim entabanar per cants de sirena interessats, com els que hi va haver l’any 1897 quan s’ens van annexionar. Ni som un "barri", ni tan sols un ‘districte’, el Terme Municipal andreuenc té cinc Districtes que el centralisme vol que oblidem.

Sant Andreu de Palomar és un Poble Bimil·lenari, el nostre Poble, el de la gent andreuenca des de fa centenars de generacions.

L’any 1997, cent després de l’annexió forçada, va néixer la WEB STAP, la Web del Poble de Sant Andreu de Palomar, amb la decidida vocació d’ajudar a que no oblidem qui som, com som, d’on venim i quant temps fa. Ara, al cap de deu anys d’existència, us fem arribar aquest calendari amb dades i dates que convé que no oblidem i respectem.


Fabra & Coats (Ca l'Alzina - Can Mamella - La Fàbrica)
a naus de la Fabra & Coats... L'Harmonia
ateneu cultural i popular
L'Harmonia, ateneu cultural i popular

perquè va ser a naus de la Fabra&Coats on va transcórrer la vida de molta gent andreuenca,
perquè al nostre poble hi ha molts col·lectius i entitats mancats d’espai i autonomia
per a generar la Cultura Popular, que alguns fa molts anys que creen en precarietat i
perquè no és just ni possible que aquests equipaments se’ls quedin només els de Barcelona.