ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
 

Sis blocs de pisos formaran el primer paisatge de l'estació de la Sagrera - Maria Favà
AVUI 29/10/04


Els veïns feia 20 anys que reivindicaven la desaparició de l'antiga fàbrica llanera Can Portabella.
L'Ajuntament projecta fer-hi 300 habitatges amb una zona verda de mitja hectàrea.


L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, emparat per tècnics, regidors i membres de l'Associació de de Veïns Zona Sud de Sant Andreu, va presentar ahir el projecte d'urbanització de l'antiga fàbrica de Can Portabella, que es convertirà en el primer paisatge que es configura de nou al voltant de la futura estació de tren de la Sagrera.

Aquí està previst aixecar-hi sis blocs amb 300 habitatges, un 25% dels quals seran de protecció oficial; 6.300 metres de zona verda i reconvertir l'antiga casa de l'amo de la fàbrica en un equipament de 'barri'. Tot això podria ser una realitat el 2007 i s'estima que el cost de l'urbanització serà d'uns 5,5 milions d'euros.

Connectar el 'barri'
Clos va assegurar que la urbanització de Can Portabella "connectarà el cor de Sant Andreu amb el nou parc ferroviari de la línia 9 i amb l'estació d'alta velocitat i quedarà al davant de l'edifici que construirà l'arquitecte nord-americà Frank Ghery" i que vol representar una núvia amb el seu vel.

La companyia dels veïns en els actes de presentació dels nous projectes ja s'està convertint en un clàssic, però és sobretot una bona estratègia per part de l'equip de govern, que així s'assegura que tenen el veïnat a bones.

Els veïns de Sant Andreu han reivindicat durant 20 anys la desaparició de Can Portabella perquè era un focus continu de molèsties: pol·lució, pudor, explosions de calderes, filtracions químiques, sorolls... El 1984 es va crear una *comissió de 'barri' per lluitar contra la fàbrica i la comissió, de tant reunir-se i batallar, es va convertir en l'Associació de Veïns de la zona sud de Sant Andreu*.

 

I ahir, finalment, van començar a fer realitat al seu somni quan Clos va dir que "s'aconseguiria crear un 'barri' d'un cul-de-sac". Estan contents, però no obliden que el pla especial de Can Portabella "va quedar oblidat absolutament a causa del desinterès del Districte durant les etapes de Germà Vidal, Santiburció i Forradellas". Que és tant com dir des del començament dels ajuntamemnts democràtics.

Santiburcio vivia a tocar a Can Portabella, en un dels blocs de la Rambla Onze de Setembre, i ahir l'alcalde li va suggerir al president de l'Associació de Veïns, Francisco Sancho, que el passeig central o els jardins de la futura urbanització portin el nom del regidor. Sancho, que no oblida la llarga lluita dels veïns, va dir que d'acord perquè també és conscient que, malgrat les diferències, Santiburció va ser un polític estimat.

La pressió veïnal no només ha aconseguit reconvertir la zona sinó que, tal com recorda Sancho, ha fet possible que es conservessin alguns elements originals de la fàbrica com la xemeneia, que ara presenta una inclinació preocupant, i la casa de l'amo, que la volen per instal·lar-hi, entre d'altres equipaments, la seu de l'associació.

Can Portabella és el nom popular de la Société Lanière Barcelonaise, una empresa tèxtil que va ser fundada a Brussel·les l'any 1886 i que es dedicava al filat i teixit de llanes. El 1911 va desaparèixer l'empresa belga, però l'activitat va continuar i a partir del 1950 les naus van ser rellogades a diferents tallers que es dedicaven sobretot a la siderúrgia i la fusteria.



* això és erroni, o directament fals.- xagori
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
Adeqüem l'escut de la Unió Esportiva Sant Andreu !!
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar