per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Dona afganesa amb el seu fill
ASHDA - pàgina inici
HAWCA - Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan
Tel. 932 375 428 · afgancat@afgancat.org
NOTÍCIES D'ÚLTIMA HORA

Jornades "Violència de gènere a l'Afganistan, cinc anys després de la caiguda dels talibans" - 02/11/2006
L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) organitza les jornades "Violència de gènere a l'Afganistan, cinc anys després de la caiguda dels talibans" els pròxims dies 14 i 15 de novembre a la Residència d'Investigadors de la Generalitat (carrer Hospital 64, de Barcelona).
Convidats quatre activistes afganeses i altres ponents de l'Estat espanyol.
Per inscriure-us, heu de fer arribar un e-mail a afgancat@afgancat.org. La inscripció és gratuïta.
Finalitza el recompte de vots de les eleccions a l'Afganistan - 13/11/2005
Diversos líders militars, tres talibans i 68 dones són escollits com a diputats. llegir
Una dona acusada d’adulteri mor lapidada al nord de l’Afganistan - 26/04/2005
Una dona de 29 anys, Amina, va morir lapidada públicament dissabte a la província de Badakhshan, al nord-est de l’Afganistan, després que un líder religiós local la condemnés per haver comés adulteri. Segons algunes fonts, aquesta seria la primera vegada que una dona mor lapidada a l’Afganistan després de la caiguda dels talibans i des que Hamid Karzai ocupa la presidència del país. Altres fonts, en canvi, asseguren que ja s’havia donat un altre cas en aquesta mateixa zona de l’Afganistan. llegir
Activitats ASDHA Dia Internacional de la Dona - 08/03/2005
Dijous 10 de març a les 21.30 hores
Projecció del documental Golha (flors) sobre dones afganeses, realitzat per l'associació Mapasonor amb la col·laboració d'ASDHA.
El documental mostra una realitat desconeguda de l'Afganistan: l'activisme i l'associacionisme femení. Hi haurà debat després del documental a càrrec de Mònica Bernabé, presidenta d'ASDHA. Lloc: Sala d'actes del Centre Garcilaso (C/Joan de Garay 116 de Barcelona. Metro Sagrera) Organitza: Tortuga Roja
Dissabte 12 de març a les 19.00 hores
Projecció de la pel·lícula Osama, i estrena del curt El real Osama.
sama, de Siddiq Barmak i guardonat amb la Menció Especial del Festival de Canes, mostra la dura situació d'una nena que es fa passar per un nen per poder treballar a l'Afganistan durant l'época dels talibans. El curt El real Osama, enregistrat l'agost del 2004, mostra una història similar però verídica. Hi haurà debat després de les projeccions. Lloc: Centre Cívic de l’Ereta (Plaça de l’Ereta, s/n de Lleida) Organitza: ASDHA, amb el suport de l'Ajuntament de Lleida
Mapasonor distribueix el documental Silencioses i en Palaus. Dones rurals a Tunísia - 08/03/2005
Mapasonor col·labora habitualment amb ASDHA en activitats de sensibilització
Dones rurals a Tunísia Silencioses i en Palaus
Per sol·licitar el DVD cliqueu aquí: http://www.aulamedia.org/dvd/demanar.htm
“Silencioses i en Palaus” és un excel·lent documental de l'associació Mapasonor dedicada a la creació documental. Es tracta d’un autèntic capbussament en la realitat quotidiana de les dones tunisianes que viuen en un entorn rural, on les fortes tradicions del món arabomusulmà marquen el pols de al vida. Dones joves i velles que parlen (i també homes que parlen de les dones...) del seu paper en la família, dels rols diferents entre home i dona, que parlen de la seva feina i dels seus sentiments, que ens expliquen com es pacten els casaments... Dones, però, que també expressen el seu rebuig a aquesta situació de manera trista, emotiva, en ocasions només amb la mirada, però sempre serena i elegant. “La llibertat per a les dones era només una paraula”, diu l’àvia d’una de les protagonistes, rememorant la seva vida amb el seu marit.
El film és un document de gran valor etnològic, però sobretot és una peça cinematogràfica fresca, viva, directa, filmada de forma creativa i intel·ligent. Tota l’obra està impregnada d’una expressivitat poques vegades vista: els primers plans de les cares, dels ulls o de les mans de les protagonistes són una veritable simfonia de sentiment i autenticitat.
La veu en off d’una noia tunisiana, Ghalia, que escriu a un dels autors del film, Sàgar, és el contrapunt de les històries que van apareixent. El desig de la Ghalia de viure com una dona lliure que pugui afermar la seva personalitat és el punt d’esperança final per a les dones de Tunísia, que a poc a poc es va intuint en diversos detalls a mesura que el film es va desenvolupant.
Document valuós per treballar la coeducació i la diversitat a les escoles, i que constitueix una obra singular, sense tics, contundent i bella, que mereixeria ser més coneguda i gaudida.
AulaMèdia distriueix el DVD "Silencioses i en Palaus" Per demanar-lo cliqueu aquí: http://www.aulamedia.org/dvd/demanar.htm
Espanya serà el major contribuent de l'expansió de l'OTAN a l'Afganistan (El País, 9/2/05) - 09/02/2005
El diari El País va publicar ahir, dimecres 9 de febrer, una notícia amb el titular "Espanya serà el major contribuent de l'expansió de l'OTAN a l'Afganistan", en què informava que les tropes espanyoles ampliaran el seu desplegament a l'Afganistan, i s'instal·laran a a la ciutat de Herat, a l'oest del país, i a la de Qala-e-Naw, a la província de Badghis. A Herat, els soldats espanyols es faran càrrec d'una base logística avançada instal·lada a l'aeroport, i a Qala-e-Naw, d'un equip de reconstrucció provincial format per militars i experts civils de diversos sectors (per a més informació, us enviem adjunta la notícia íntegra publicada a El País)
Davant aquesta informació, l'Associació pels Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA), vol manifestar:
· La nostra satisfacció pel fet que les tropes espanyoles es despleguin més enllà de Kabul i augmentin la seva presència a l'Afganistan, ja que la població afganesa reclama des de fa temps un desplegament global de tropes internacionals a tot el país que garanteixi la seva seguretat.
· La nostra preocupació pel fet que novament es barreja una missió militar adreçada a garantir la seguretat, amb una missió humanitària, d'ajut al desenvolupament i reconstrucció de l'Afganistan. Els anomenats "equips de reconstrucció provincial" només fan que confondre la població, presentar una falsa imatge "humanitària" de l'exèrcit, i posar en perill els cooperants i el personal civil que treballa sobre el terreny.
Projecció de documentals i debat - 23/01/2005
GOLHA Documental sobre activisme de dones afganeses Produït per Mapasonor, amb la col·laboració d'ASDHA CAMINO DE LIBERTAD Dirigit i produÏt per Lisa Berger
Dimarts 25 de gener. Hora: 20.00. Lloc: Centre Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix, 7). Entrada: Lliure (Cal recollir l'entrada amb antelació).
Organitza: Servei de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona - Home. Més informació: 93 402 27 62.
Golha (flors) Campanya de suport a les associacions de dones afganeses - 20/11/2004
ASDHA inicia dilluns 22 de novembre la campanya Golha de suport a les associacions de dones afganeses, en col·laboració amb Mapasonor (Catalunya), el Forum Feminista Maria de Maeztu (País Basc) i Coleutivu Milenta Muyeres (Astúries). Hem convida dues representants d'associacions de dones afganeses que estaran a:
- País Basc: del 22 al 27 de novembre
- Astúries: del 28 al 2 de desembre
- Catalunya: el 3 de desembre
Vint dones afganeses s’ofereixen a intercanviar-se pels estrangers segrestats - 12/11/2004
Primer van ser deu homes, i ara són vint dones afganeses les que s’han ofert a intercanviar-se pels tres treballadors de l’ONU segrestats des del passat 28 d’octubre perquè així puguin ser alliberats. Les dones van justificar la seva decisió tot dient que els segrestos van contra la cultura i les tradicions afganeses, i que aquest incident minarà la credibilitat de l’Afganistan en el si de la comunitat internacional. Les dones també afirmen que, d’aquesta manera, volen demostrar que la població afganesa éstà disposada a sacrificar-se pel que consideren que són els seus convidats. D’altra banda, en el fons, amb aquesta acció, les dones pretenen cridar l’atenció dels segrestadors i aconseguir que alliberin els tres hostatges abans del final del Ramadan, que finalitza divendres o dissabte.
COMUNICAT D’ASDHA SOBRE EL SEGREST DE TRES TREBALLADORS DE L’ONU A KABUL - 2/11/2004
Davant el segrest de tres treballadors de les Nacions Unides a l’Afganistan, l’Associació pels Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) expressa:
· La nostra total condemna d’aquesta acció de xantatge internacional, i demana l’alliberament immediat de les persones segrestades sense que es posi en perill la seva vida ni integritat física.
· La nostra especial preocupació pel fet que les persones segrestades són personal de les Nacions Unides, i també perquè es repeteixen esquemes d’actuació que malauradament es donen en altres països com l’Iraq, malgrat que les situacions de l’Iraq i l’Afganistan són totalment diferents.
· L’acció dels segrestadors no representa el sentiment general de la població civil afganesa, que defensa la presència de les Nacions Unides i de les tropes internacionals a l’Afganistan com a garantia per a la seguretat del país, que continua controlat per milícies armades i senyors de la guerra.
· El segrest dels tres treballadors de l’ONU a Kabul demostra, una vegada més, que la seguretat a l’Afganistan no està garantida, i que cal un major desplegament de tropes internacionals en el país que es dediquin a la detenció i desarmament de les milícies armades i els criminals de guerra, i no pas a la realització d’accions d’ajut humanitari i reconstrucció del país, que corresponen a les ONG.
Assassinen cinc membres d'una ONG en una emboscada a l'Afganistan - 3/06/2004
  Cinc membres d'una ONG internacional, dos afganesos i tres estrangers, van morir ahir, dimecres 2 de juny 2004, quan el seu vehicle va caure en una emboscada a la província de Badghis, que és al nordoest de l'Afganistan i fa frontera amb el Turkmenistan.
Segons fonts de la policia de Badghis, uns individus armats no identificats, dels quals de moment no es disposa cap pista, van matar a trets les cinc persones. Tambés es desconeix la identitat de les víctimes i el nom de l''ONG per a la qual treballaven.
L'incident va succeir concretament en una carretera de la regió de Jair Jana, al districte de Qader de la província de Badghis, situada a uns 500 quilòmetres a l'oest de Kabul.
Opinió de l'organització política de dones afganeses RAWA - /06/2004
L'opinió de l'organització política de dones afganeses RAWA (www.rawa.org) sobre l'enviament i la presència de tropes internacionals a l'Afganistan. Aquesta opinió ha estat enviada per RAWA a petició de l'associació catalana Sodepau, i arran de la polèmica sobre l'enviament de més tropes espanyoles a l'Afganistan.
RAWA és una organització que es va crear als anys 70 i és un referent en la reivindicació dels drets de les dones afganeses.
ASDHA està d'acord en bona part amb els plantejaments que RAWA exposa en el seu escrit, però discreparia en alguns punts sobre la intervenció armada dels Estats Units.
llegir
Orzala Ashraf, presidenta de HAWCA a Barcelona - 13/02/2004
S'hi estara fins al 28 de febrer. Us indiquem els actes publics que realitzarà
Les dones afganeses no podran cantar a la TV - 19/01/2004
El govern de l’Afganistan permet difondre per la TV imatges de dones afganeses cantant, després de 12 anys de prohibició, i el Tribunal Suprem ho prohibeix de nou al cap de dos dies, basant-se en la nova Constitució afganesa
18/01/04 :: La Televisió de Kabul va mostrar el 12 de gener per primer cop des de 1992 imatges d’una dona afganesa cantant. Concretament va mostrar imatges de la cantant afganesa Salma, molt coneguda en el país encara que ara viu a l’exili. Des de 1992 estava prohibit a l’Afganistan difondre imatges de dones cantant. A començament de gener es va aixecar la prohibició basant-se en la nova Constitució afganesa, que reconeix la igualtat de dones i homes. Malgrat això, l’aixecament d’aquesta restricció ha durat poc. El Tribunal Suprem del país, format per fonamentalistes i també basant-se en la nova Constitució, ha ordenat que es torni a restituir la prohibició. Argumenta que la nova Constitució estableix que l’Afganistan és una república islàmica i que, com a tal, les lleis del país no poden ser contràries a l’islam. Segons el Tribunal Suprem, les dones musulmanes no poden ser cantants.
Afganistan aprova una nova Constitució que converteix el país en una república islàmica
La Loia Jirga o assemblea de notables, formada per 502 delegats i reunida a Kabul des del 14 de desembre, va aprovar diumenge 4 de gener del 2004 una nova Constitucio per a l'Afganistan. La nova Carta Magna, de 160 articles, estableix: llegir
"A l'Afganistan ningú parla de drets humans"
• Les bombes de Bush no van alliberar el seu poble del terror. Li van canviar la cara.
Entrevista a Sahar Saba -Kunduz (Afganistan) 1974- · Portaveu del comitè d'Exteriors de RAWA · Premi Alfons Comín 2003 llegir
ASDHA i altres col·lectius denuncien al jutjat la 'Plataforma x Catalunya'
La plataforma Iniciativa Popular Ciutadana -formada per diverses entitats, entre elles l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA)- va presentar dijous 13 de novembre una denúncia al jutjat d'instrucció de guàrdia de Vic contra el partit Plataforma per Catalunya per la utilització de cartells xenòfobs a la campanya electoral. llegir
l'associació Mapasonor ha estat guardonada amb el Premi del públic de la Mostra de Cinema de Mataró
L'associació Mapasonor ha estat guardonada amb el Premi del públic de la Mostra de Cinema de Mataró pel seu curt documental "L'11 de setembre ens vam posar molt contents".
Mapasonor col·labora regularment amb ASDHA en activitats de sensibililització.
El documental premiat el podeu veure dimecres 12 de novembre a les 19.30 hores a la nova biblioteca municipal de Gavà (Plaça Balmes s/n)
DES D'ASDHA FELICITEM SINCERAMENT MAPASONOR
ESBORRANY DE LA NOVA CONSTITUCIÓ AFGANESA
L'esborrany de la nova Constitució afganesa va ser lliurat dilluns al president de l'Afganistan, Hamid Karzai, i a l'exrei del país, Mohammed Zahir Sha, en una cerimònia al palau presidencial a Kabul. El text consta de 12 capítols i 160 articles. llegir
l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) ha estat guardonada amb el 1er Premi de l'Institut Català de la Dona 2003 a la cooperació internacional
Pel projecte d'educació clandestina de dones i noies a l'Afganistan durant l'época dels talibans, actualment educació oberta i legal.
L'acte de lliurament del premi serà dimarts 28 d'octubre a les 18 hores a la capella de Santa Àgueda (Plaça del Rei) de Barcelona.
Esteu tots convidats
Onze civils moren al sud de l'Afganistan com a conseqüència d'un bombardeig nord-americà
Onze civils, set dones i quatre homes, van morir el passat 9 d'abril en una zona muntanyosa al sud-est de l'Afganistan en caure una bomba nord-americana de 450 quilos guiada per làser sobre casa seva. Els comandaments nord-americans van reconéixer l'"error" i van expressar les seves condolències per les víctimes. Al juny altres 48 civils afganesos també van morir com a conseqüència dels bombardejos de les tropes dels Estats Units que continuen desplegades a l'Afganistan lluitant contra suposats reductes talibans i grups fonamentalistes.
Un terratrèmol destrueix 200 cases al nord de l'Afganistan
i deixa desenes de mines antipersona al descobert
Un terratrèmol d'una intensitat de 4,6 punts en l'escala de Richter va sacsejar el passat 10 d'abril la província de Takhar, al nord de l'Afganistan. Unes 200 cases van quedar derruïdes, però no es van registrar víctimes. Les Nacions Unides té veritables problemes per fer arribar ajuda humanitària a la zona, ja que es tracta d'una àrea molt remota. La intenció de l'organisme internacional és repatir 200 tendes i un miler de mantes entre els damnificats, a més de proporcionar racions de menjar. Així mateix, també es desplaçarà fins a la zona un equip per a desactivar mines antipersona, ja que el moviment de terra n'ha deixat desenes a la superfície, de guerres anteriors.
Els universitaris afganesos també es manifesten contra la guerra
Més de 2.000 universitaris afganesos es van manifestar el dimarts 25 de març a la ciutat de Jalababad, a l’est de l’Afganistan, contra la intervenció militar britaniconor-americana a l’Iraq. Els joves van intentar bloquejar la carretera que uneix Jalalabad amb Kabul i, segons algunes fonts, també van apedregar dos vehicles de tropes nord-americanes que circulaven per aquesta via. La policia va carregar durament contra els manifestants amb pals, i set estudiants van resultar ferits lleus.
Diumenge 23 de març un miler de persones també van protestar contra la guerra, però en aquest cas a Mehtar Lam, a uns 100 quilòmetres a l’est de la capital de l’Afganistan.
Els Estats Units alliberen 18 presos de Guantánamo després de més d’un any incomunicats entre reixes
Els Estats Units van alliberar diumenge 23 de març 18 presos de la base nord-americana de Guantánamo, a Cuba, per falta de proves que els vinculin amb els talibans o la xarxa al-Qaida. Els detinguts van assegurar des del primer moment que eren innocents, però malgrat això han estat incomunicats més d'un any a Guantánamo. Dimarts 25 de març van arribar a l'Afganistan. L'alliberament dels presos ha concidit amb les denúncies del govern nord-americà contra el règim de Saddam Hussein per la seva presumpta violació de la Convenció de Ginebra sobre els presos de guerra en el conflicte a l'Iraq. A Guantánamo hi ha encara uns 600 presos que, després de més d'un any, encara no han estat jutjats i molts no saben ni de què se'ls acusa.
L'operació militar nord-americana continua al sud de l'Afganistan
Uns 600 soldats nord-americans continuen realitzant l'operació militar més important a l'Afganistan des de la caiguda dels talibans. L'operació, que es du a terme al sud del país, va començar amb l'inici dels bombardejos sobre l'Iraq. Els comandaments militars nord-americans han informat que, en l'operació, han aconseguit localitzar i requisar 170 míssils, detonadors electrònics, mines antipersona i molt altre meterial bèl·lic, a més de detenir quatre persones.
Els Estats Units inicien la campanya militar més important a l'Afganistan des de la caiguda dels tailbans,
coincidint amb els bombardejos contra l'Iraq
Tropes nord-americanes van iniciar la matinada de dijous, coincidint amb els primers bombardejos contra l'Iraq, l'operació militar més important a l'Afganistan des de la caiguda dels talibans el novembre del 2001. Més d'un miler de soldats de la 82 Divisió Aerotransportada de l'exèrcit dels Estats Units van atacar per terra i aire el sud de la província de Kandahar on, segons fonts nord-americanes, lluiten membres de la xarxa al-Qaida i podria trobar-se el terrorista saudita Ussama Ben Laden. El coronel nord-americà Roger King va assegurar que l'ofensiva no té res a veure amb l'atac contra l'Iraq i va dir que els Estats Units la preparaven des de feia dos mesos. En canvi, analistes internacionals consideren que els Estats Units volen demostrar que poden mantenir la seva capacitat militar a l'Afganistan malgrat l'ofensiva contra l'Iraq. El govern nord-americà té 8.000 soldats a l'Afganistan des de final del 2001 que, teòricament, continuen buscant l'Ussama Ben Laden i reductes talibans. Els bombardejos són habituals. Al febrer, per exemple, tropes nord-americanes van atacar la província de Helmand, al sud del país, i van provocar 17 víctimes civils.
Prohibeixen l'ús d'Internet a l'Afganistan durant cinc dies a causa dels bombardejos contra l'Iraq
El govern afganès va prohibir ahir l'ús d'Internet en el país durant cinc dies a causa de l'inici dels bombardejos nord-americans contra l'Iraq. D'aquesta manera l'executiu de Hamid Karzai intentaria controlar l'intercanvi d'informació en un país que encara continua dominat en bona part per grups fonamentalistes i senyors de la guerra. En l'actualitat l'accès a Internet a l'Afganistan és molt reduït i es limita a les grans ciutats com Kabul, on l'estiu passat es van obrir dos cibercafès.
El govern afganès dóna suport a l'atac contra l'Iraq i la població el rebutja
El ministre afganès d'Afers Estrangers, Abdul·là Abdul·là, va declarar ahir que l'ús de la força contra l'Iraq està "justificada", però va fer una crida al govern nord-americà perquè éviti les víctimes civils. L'Afganistan és un dels 45 països que, segons George W. Bush, li donen suport en el seu atac contra l'Iraq sense el mandat de l'ONU. El govern afganès, que depèn en bona part de l'ajuda financera de Washington, ha intentat fins ara evitar pronunciar-se sobre el conflicte a l'Iraq.
Per la seva banda, la població afganesa rebutja els bombardejos nord-americans. A l'Afganistan, però, ahir no va haver-hi cap manifestació de protesta.

AGENDA d'ASDHA
ASHDA - pàgina inici
Solidaritat STAP
inici pàgina
WEB STAP - Pàgina Inici
webstap@sant-andreu.com
Tornar