ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
El TSJC exigeix a Educació que pregunti la llengua de l'alumnat . Jordi Casabella
• El tribunal diu que la mesura garantirà l'escolarització del nen en el seu idioma
• La decisió anul.la una norma administrativa i ordena modificar l'imprès de matrícula.


La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul.lat una resolució de la Conselleria d'Ensenyament (ara Educació) que regulava les normes de preinscripció i matrícula del curs 2000-2001 perquè en l'imprès oficial no es preguntava als pares quina era la llengua habitual dels alumnes.

La sentència, dictada arran d'un recurs interposat per l'eurodiputat del Partit Popular Aleix Vidal- Quadras, no qüestiona que la llengua vehicular de l'ensenyament sigui el català, però exigeix que es garanteixi als alumnes de fins a 7 anys que ho vulguin ser escolaritzats en castellà. La sentència, dictada el 14 de setembre passat, estima parcialment el recurs subscrit per Vidal-Quadras en la seva condició de president de l'entitat Convivència Cívica Catalana, "declarant l'obligació de l'Administració educativa d'adoptar les mesures necessàries perquè es pregunti per la seva llengua habitual als pares o tutors dels nens" abans de la matriculació, "per poder fer efectiu el dret a rebre en aquella llengua el seu primer ensenyament".

Els jutges, que s'emparen en el que prescriu la llei de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, delimiten el concepte de "primer ensenyament" al tram que va des dels 3 fins als 7 anys.

DISCRECIONALITAT
La conselleria havia argumentat que ja es donava compliment a allò que disposa la llei, i que es posaven els mitjans per fer realitat el dret dels pares a rebre el primer ensenyament en la llengua habitual dels seus fills, però que la normativa "no determina quins són aquests mitjans", que quedaven en mans de la discrecionalitat de l'Administració.


 

Els demandants, per la seva banda, entenien que la forma de garantir l'exercici del dret de les famílies era separar els fills en funció de la seva llengua o fins i tot la creació de centres monolingües en determinades zones del territori, una pretensió que no troba recolzament en la sentència.

AUGMENTAR ELS MITJANS
Els jutges acaben propugnant que, per garantir el compliment de l'obligació de l'Administració d'un manera més eficaç, s'augmentin els mitjans necessaris per fer-ho efectiu, "de manera senzilla, afegint un parell de noves caselles en l'imprès de preinscripció", es diu.

Educació va anunciar ahir que presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem perquè considera que aquella resolució de l'any 2000, promoguda pel Govern de Convergència, no vulnerava cap dret. La conselleria va lamentar en un comunicat "l'intent de l'entitat presidida per Vidal-Quadras de fomentar la segregació lingüística a les escoles catalanes".



07/10/2004.

El Periódico


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar