ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
DUES WEBS UNA ÚNICA LLENGUA
Montse Oliva

El Senat espanyol té intenció de crear dues pàgines diferents a Internet per segregar el valencià del català

La proposta llançada pel president de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, perquè el Senat estableixi el rang de llengua oficial de l'Estat per al dialecte valencià no deixa de ser un capítol més de la llarga batalla encetada per alguns sectors d'aquesta autonomia perquè l'Estat certifiqui obertament la secessió lingüística del català. Poc abans de l'estiu, coincidint amb l'última fase del mandat de l'expresidenta del Senat, Esperanza Aguirre, aquesta va proposar que, efectivament, en la web d'aquesta institució a més del castellà s'utilitzin la resta de llengües oficials de l'Estat. Aquesta decisió en si no tindria perquè ser motiu de polèmica, perquè es tracta de donar compliment a un mandat de la mateixa cambra alta, si no fos perquè també es té intenció d'incloure-hi el valencià en una pàgina pròpia i diferenciada del català.

El grup de senadors de CiU s'hi va oposar en rodó, però les seves queixes, com les que també han estat expressades per representants de l'Entesa Catalana de Progrés, no van aconseguir modificar les intencions de la presidència de la institució, sobretot perquè s'adduïa que a l'Estatut valencià s'atorga rang de llengua a la varietat dialectal que es parla a l'autonomia. Aquesta legalització, doncs, dóna suficients arguments al PP per oficialitzar la segregació lingüística i rebutjar d'aquesta manera la petició perquè es respecti la unitat del català.

L'únic que es va poder intentar negociar amb l'anterior presidència va ser la possibilitat de crear una comissió tècnica -formada ja sigui per les dues acadèmies de la llengua o dels Parlaments català i valencià- que hauria de redactar, fil per randa, el mateix text tant per a la web catalana com per a la valenciana. La literalitat dels documents evidenciaria davant l'opinió pública que consulti les dues pàgines que la unitat lingüística "és inqüestionable", va assegurar el senador de CiU, Josep Varela.

 

En tot cas, al representant del grup català tampoc no li va passar per alt el "disbarat" "inacceptable" que suposa l'últim intent dut a terme per Olivas per pressionar l'actual president del Senat, Juan José Lucas, perquè es mantingui i, si és possible, s'intensifiqui, la pretesa segregació lingüística. I, sobretot, va voler destacar el fet que "els que més lluiten per aquesta segregació, són precisament els que només parlen castellà". Amb això entén que un cop més s'evidencia que des dels poders públics del País Valencià més que "protegir" la variant lingüística, el que es pretén és "destruir" la llengua. Si més no, i malgrat la difícil situació que s'ha creat en aquesta institució, els grups catalans es mantenen a l'expectativa del que pugui decidir els propers mesos Juan José Lucas, perquè les converses encetades amb l'anterior presidència -que no van quedar enregistrades en una negociació per escrit- per tal de crear un únic comitè tècnic van quedar aturades amb els canvis al Senat, alhora que en aquest període també s'han produït relleus a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la qual s'havien iniciat els primers contactes per abordar aquesta espinosa qüestió.












Montse Oliva
(31-12-2002)
AVUI - Diàleg 01/11/2002


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com