ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
Campanya UNA SOLA LLENGUA
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
El govern del PSOE considera el català i el valencià dues llengües diferents . A. Serrano
Moratinos en demana l'oficialitat a la UE i els partits l'acusen de trencar la unitat de l'idioma.


El govern espanyol del PSOE considera el català i el valencià dues llengües diferents. Ho va deixar patent ahir després que el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, demanés per primera vegada per escrit a la resta de socis de la UE una reforma del reglament lingüístic europeu perquè s'hi reconegui el català, el valencià, el basc i el gallec. La segregació de les dues modalitats de la llengua catalana va provocar la reacció d'ERC, ICV i CiU, que van lamentar una separació «absurda». El PP va mostrar-se respectuós i el PSC va evitar pronunciar-se sobre la demanda de l'executiu estatal.

Miguel Ángel Moratinos va fer la petició a través de dues cartes, una a la presidència de torn holandesa, que recau en Bernard Bot, i l'altra al president de la Comissió Europea, Romano Prodi. En les missives, el ministre d'Afers Estrangers reclama que «es reconegui l'estatut de llengües oficials a la Unió per al català, el valencià, el gallec i el basc, totes elles llengües oficials a Espanya i àmpliament utilitzades per una part important de la seva població». Precisament, l'argument de Moratinos i de l'executiu estatal per separar les dues modalitats és que el valencià està reconegut com a llengua oficial a l'Estatut del País Valencià. Tot i això, cal recordar que en el moment de la redacció del text es va evitar l'ús de l'expressió «llengua valenciana» per no contradir la realitat lingüística. A més, hi ha diverses sentències de tribunals que avalen que català i valencià són una sola llengua, a instàncies de les universitats valencianes.

 

 

 

Els partits ho lamenten
Les reaccions a la diferenciació del govern espanyol entre català i valencià no es van fer esperar. ERC i ICV van coincidir a destacar la demanda que el català sigui oficial a Europa, però van criticar que l'executiu l'hagi citat separadament del valencià. La portaveu dels republicans, Marina Llansana, va dir que «és absurd que una mateixa llengua tingui dos reconeixements oficials a la UE» i es va mostrar esperançada que «a Europa seran més intel·ligents que no pas els representants del govern espanyol, que insisteixen en la fragmentació de la llengua, ignorant els criteris filològics». Igualment, l'eurodiputat ecosocialista, Raúl Romeva, va criticar que l'Estat espanyol demani «l'oficialitat del valencià i el català com si fossin dues llengües diferents, quan no hi ha cap tractat filològic que ho avali». Romeva va advertir que «si no hi ha una rectificació» per part de Moratinos «li plantejarem la nostra disconformitat per escrit».

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, també va «lamentar profundament» que l'executiu socialista «opti per seguir la via que sempre ha defensat el PP, en contra dels criteris científics, de trencar la unitat de la llengua catalana més enllà de les seves varietats dialectals parlades a Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i la Franja de Ponent». Pel PP a Catalunya, el seu portaveu, Daniel Sirera, va deixar clar que respecten «la menció del valencià, malgrat creure que és la mateixa llengua que el català». El PSC va evitar ahir pronunciar-se públicament sobre la diferenciació lingüística feta per l'executiu espanyol i va deixar per avui les valoracions.



14/09/2004.

El Punt


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar