Cartes Obertes
Carta Oberta
de Xavier Gómez Ribera
a l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar
Cartes Obertes
 
Sant Andreu de Palomar a 1er. de setembre de 2006


Veïns,

Sou l'Associació de Veïns degana del nostre poble, que, sense ser una fita pel què fa a longevitat d'una entitat andreuenca, no està pas malament. El vostre nom us defineix, sou veïns associats, no defineix però la intenció per la que es duu a terme aquesta associació. Queda, doncs, oberta a interpretació, que segurament quedarà aclarida als vostres estatuts, no ho sé, malgrat haver estat un temps (temps era temps) associat amb vosaltres i malgrat haver col·laborat en més d'una campanya i més d'un afer, no se m'ha brindat mai l'ocasió de llegir-me els vostres estatuts, deu de ser, com en tantes altres coses, culpa meva.

Seguint-vos d'ençà que us conec i sobretot en aquesta última etapa, des de l'estiu del 2000 amb la campanya per a salvar el nostre Cementiri, m'han anat sorgint i coent-se dubtes sobre la vostra intencionalitat final i sobre les vostres maneres. És a dir, sobre els vostres objectius i com arribar-hi, allò del fi i els mitjans. I també sobre els beneficiaris finals.

De vegades em sembla com si la vostra finalitat, com a entitat representada i dirigida per una junta, no pas individu a individu, fos amb prou feines donar la rèplica a l'administració municipal, i estaria prou bé si fos amb un objectiu menys urbanita, no dic gens urbanita, sinó no tant, anant-hi sempre a remolc, demanant, fent el paperet, ploriquejant per no haver-los descavalcat i, a continuació, sant-tornem-hi, nou projecte agressiu i més i més del mateix. Altres vegades tinc la impressió que hi ha qui 'fa currículum', això més personalitzat i no per part de tothom.


Les maneres, d'ençà aquell estiu, se m'han anat fent més i més qüestionables: retenció d'informació, manipulació a l'hora de donar-la a conèixer als veïns, socis i no socis, persones menyspreades i deixades de banda, amiguisme i enemiguisme amb individus, col·lectius i entitats i fins i tot he constatat maldiències i mentides escampades xiuxiuejant a cau d'orella. O això és el que m'ha semblat a mi.

O potser és que només treballeu pels vostres socis i la resta de veïns és com si no existíssim, o tinguéssim menys rellevància o prioritat. Potser és a això al que us obliguen els vostres estatuts, ja us dic, no els he pogut llegir mai, fins el moment. Si fos així, però, no haurieu de parlar en nom 'dels veïns'. Potser aquests estatuts vostres diuen alguna cosa sobre participació dels veïns no associats, no ho sé, però potser sí que haurien de dir-ne quelcom, oi?

Perquè no entenc que trenquéssiu un moviment veïnal plural, transparent i assembleari, per donar per bo un projecte que tenia ben poc a veure amb el que vosaltres mateixos vau impulsar a l'iniciar-se: habitatge de lloguer públic i equipaments públics als terrenys públics de les casernes. Vau agafar el rave per les fulles, vau faltar a la veritat i vau dimonitzar uns veïns i uns col·lectius que semblaven fer-vos nosa. Això ja s'havia deixat entreveure a la campanya pel Cementiri.

Perquè tampoc entenc que en afers tant importants per al nostre poble, i per a tots els que en som veïns, com són el del T.G.V. i el de Coats Fabra --què s'hi acabarà fent, què s'hi conservarà i amb quins usos i quin accés-- "veteu", no mireu de torejar no, sinó "veteu" la participació de veïns actius i honestos, si més no tant com vosaltres.

Perquè no se'm fa possible entendre, bo i intentar-ho, que en cada menyspreu, en cada enemiguisme, en cada maldiència i en cada "veto" hi estigui jo pel mig, ja des d'aquell estiu del 2000 i, si faig memòria, ja en la campanya per a que ens retornessin La Rambla.

Per això i perquè en altres ocasions que us ho he demanat m'heu deixat fora de la vostra resposta, us demano públicament que em digueu perquè se'm tracta com a un empestat o com a algú que no és honest i se'm "veta" i amb quin dret exerciu aquest "veto" amb mi i amb altres andreuencs i andreuenques. O és que sou, o us penseu que sou, superiors a aquests veïns? O és que per a participar en el futur del nostre poble s'ha de ser per sobre de tot simpàtic o 'afí' o 'adepte' a la Junta de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar?

Perquè, a no ser que estigui sommiant truites, per a plantar-li cara a la potineria, la manca de sensibilitat i respecte i al superàvit especulatiu del centralista ajuntament de Barcelona, fem falta tots, sumar tots els esforços i no pas escapçar-ne, no us sembla? O Sant Andreu de Palomar, el nostre poble, és per a vosaltres un "barri" i només cal defensar-lo d'acord amb aquesta mediocre i trista definició?

Tots, vosaltres com a Junta, la vostra entitat, els veïns i veïnes i el nostre poble Sant Andreu de Palomar, hi sortirem guanyant amb una aclaració pública a aquests dubtes d'aquest veí compromès,
 


Xavier Gómez Ribera
xagori
webmestre de la WEB STAP


Es pot vetar un veí ?
enquesta oberta


· xagori
· Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar
· Estatuts (?)
· Comissió Salvem el Cementiri
· Grup Sant Andreu Per Les Casernes
· T.G.V.
· Coats Fabra
· Sant Andreu RAAAmbla

tornar