Valoració del primer any per les casernes

Ara fa un any, el 28 de gener del 2004, unes Entitats --Assemblea de Joves de St. Andreu, Joventut Obrera Cristiana, Acció Catòlica Obrera i l'A.VV. Sant Andreu de Palomar-- van redactar un Manifest, juntament amb un dossier amb dades sobre: 'Situació de Sant Andreu de Palomar', 'Les Casernes : Història', 'Polítiques d'Habitatge Públic a Sant Andreu', 'Per què ?', 'Per a qui?', i un 'Pla d'Acció'.

Al cap d'un mes, el 28 de febrer 2004, a Can Fabra, el Grup Sant Andreu Per Les Casernes, sorgit d'una assemblea d'Entitats i veïns, va presentar el Manifest com a Grup, als veïns i a qui ho vulgués conèixer. El van aprovar 23 Entitats andreuenques, amb la FAVB, santandreu.net i la WEB STAP.
Queda convocada una manifestació d'oposició a la renúncia de l'ajuntament de Barcelona a adquirir la meitat dels terrenys públics de les casernes a un 'bon preu', per després comprar-los sencers per tres vegades més, com a integrant del CZF.
El 6 de març es va fer una xocolatada, la manifestació de més de 2000 andreuencs darrera una pancarta: "No ens robareu les casernes". I una botifarrada als terrenys públics de les casernes.
Va ser un bon inici.

Després, el 22 de maig, es va fer una Festa Infantil al costat dels terrenys públics; el 3 de juny, una concentració davant l'Ajuntament de Sant Andreu; el juliol es va pintar un mural a la tanca dels terrenys; en sortides al carrer s'han anat recollint milers de signatures i repartit milers de Manifestos i d'Auques; el 16 d'agost s'inicia un 'Dejuni per les Casernes' de tres dies; el 9 d'octubre es van aplegar una vintena d'Entitats andreuenques a la 'Primera Trobada d'Entitats per les Casernes'; el 28 de novembre es van repartir milers de globus del color blau cel de la Campanya al Cercavila de Festa Major; es participa en la bicicletada del 6 de desembre; pels Tres Tombs del 2005 es va plantar la taula informativa, amb la pancarta, davant l''empostissat de les autoritats' i, per fi, de moment, es convoca l'Harmònix per Carnestoltes '05.

I quines són les reaccions?

Els veïns signen a favor dels plantejaments del Grup Sant Andreu Per Les Casernes i adopten els seus arguments.

L'administració municipal, per la seva banda, segueix fent el de sempre: impedir la llibertat d'expressió despenjant pancartes i borrant murals, confondre la opinió pública, manipular informacions, envoltar-se dels seus 'fidels' i negar el diàleg a les Entitats que no els són 'favorables'.

Un clar exemple d'això és el que va passar el 19 de gener 2005. Des del 'districte' es va convocar a les Entitats Veïnals per a presentar l'arquitecte que se'n cuidarà de planificar el que pretenen fer als terrenys públics i el seu pla inicial. Això està bé.

La realitat, però, va ser que, a més a més de les Associacions de Veïns reconegudes i consolidades --la de Sant Andreu de Palomar, la de Sant Andreu-Nord Tramuntana i la de Sant Andreu Sud (que es correspon al Barri d'Estadella)-- van fer-hi anar a dues organitzacions de recent formació i escassísima implantació com són la 'Plataforma Vecinal' i els 'Veïns del Molí del Rec' i, esgarrífat!, l'"Eix Comercial", una empresa comercial privada, que inexplicablement rep subvencions públiques i que té el seu àmbit d'actuació a la Rambla Fabra i Puig i al Carrer Gran fins al carrer Malats, lluny dels terrenys públics de les casernes. En canvi, no van ser convocades les dues Associacions de Comerciants que són a tocar dels terrenys, l'Unió de Botiguers Sant Andreu Nord i l'Associació de Comerciants Mossèn Clapés.
Al Grup Sant Andreu Per Les Casernes se li va intentar barrar el pas, bo i que van aconseguir que dos membres hi fóssin presents.

I què va passar després?
Doncs l'ajuntament de Barcelona va fer arribar als mitjans de comunicació un comunicat on afirmava que s'havia arribat a un acord amb els veïns de Sant Andreu, quan la veritat és que les A.VV. de Sant Andreu i de Tramuntana, juntament amb els representants de l'assemblea del Grup, va rebutjar els plantejaments que escapçaven el ja irrissori 50% d'habitatge públic ofertat en principi i no hi contemplava equipaments exigits.
A sobre, les dades del comunicat de premsa van ser diferents a les que van proporcionar als veïns.

Us retrateu, Sr. Hereu.
Per Sant Andreu de Palomar ja n'han passat altres com vosté i han sortit amb la cua entre cames (als últims anys, La Rambla i el Cementiri). Haureu de fer el que ens convigui als andreuencs, la Gent de Sant Andreu de Palomar, que no és altra cosa que el que els seus quefes del seu "Gobierno" no paren de dir que faran: als terrenys públics, parc, equipaments socials i habitatge públic... i prou.Sant Andreu de Palomar 1er de febrer 2005


Xavier Gómez Ribera
xagori
webmestre

Tornar
Casernes de Sant Andreu
STAP.21 Sant Andreu de Palomar segle XXI STAP.21
per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix
el Terme Municipal de STAP
un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!
TGV : ens hi juguem el nostre futur
les casernes
Ritme Andreuenc
La XarXa de Sant Andreu
RAAAmbla.21 · sense nyaps
Sant Andreu ÉS Sant Andreu
el Molí de Sant Andreu
el 20 d'abril 2003 :: 106 anys d'annexió forçada
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP