Senyals i lectures

Per algú que sigui observador, exerceixi i estigui a prop per a fer-ho, hi ha senyals que no li passaran desapercebuts. Després en farà les lectures que albiri.

En aquest afer de transaccions milionàries d'euros, d'especulacions amb terrenys i necessitats, de pressions i interessos, de voluntats i impostures, de raons i mentides... que és el dels Terrenys Públics de les Casernes i què s'hi farà i quan, surten i s'observen senyals a dojo.

El primer senyal va ser la renúncia a l'opció de compra d'una part dels terrenys que tenia signada l'ajuntament de Barcelona i l'ocultació als veïns i Entitats durant tres decisius mesos.
La lectura oficial d'això és que el consistori s'estalviava les despeses d'adquisició i posterior construcció d'equipaments públics, perquè se'n faria càrrec el comprador de la totalitat dels terrenys.
Una altra lectura podria ser que això es faria a costa d'especulacions amb les necessitats dels veïns, d'utilització del sòl públic per a negocis immobiliaris privats, de financiació solapada d'accions guerreres il·legítimes a l'Irac, de cessió d'instal·lacions militars --castell de Montjuïc-- per a la ciutat i de tràfec opac de milions i milions d'euros, al no haver-hi altre control que el del 'mercat'.

Altres senyals els ha emès, concretament, l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar:

- L'A.VV. de StAP es va desentendre del conflicte amb els ocupants de les instal·lacions, que va quedar en mans de l'Associació de Veïns de Tramuntana, fins que es va crear una 'Comissió de seguiment' formada per l'ajuntament, l'empresa privada 'Eix Comercial' i un parell d'Entitats més.
- El president de l'A.VV. de StAP, Lluís Gonzàlez Pagès, es va erigir sobtadament com a 'únic' portaveu veïnal.
- L'A.VV. de StAP va oferir local, infraestructures i 'lideratge' al recentment creat Grup Sant Andreu Per Les Casernes.
- El president de l'A.VV. de StAP dificulta, quan no impedeix, que sigui ningú altre qui parli amb els mitjans de comunicació.
- El president de l'A.VV. de StAP va deixar d'assistir a l'assemblea setmanal del Grup.
- El president de l'A.VV. de StAP va buscar aliances per a deixar fora del Grup un veí actiu, bo i que no se'n va sortir.
- L'A.VV. de StAP va considerar unilateralment que n'hi havia prou amb el 50% de l'habitatge públic que es fes anés a parar a veïns de Sant Andreu i va pressionar per a que l'assemblea del Grup ho acceptés, desplaçant l'atenció cap a una reunió a la FAVB per a 'convèncer' de la bonança de la seva imposició.
- L'A.VV. de StAP va agafar el rabe per les fulles i va publicar al seu butlletí, Sant Andreu de Cap a Peus, una nota destacada informant escairadament, amagant dades i afegint-ne de falses, sobre un incident lamentable entre joves de dues organitzacions polítiques andreuenques.
- El president de l'A.VV. de StAP vincula els fets, responsabilitat d'una organització que si bé forma part, amb moltes altres, del Grup Per Les Casernes, ni 'són' el Grup, ni van tenir l'incident en nom del Grup, ni en una acció vinculada al Grup, i exigeix la explussió dels components de l'organització juvenil, o, si no s'accepta, serà l'A.VV. de StAP qui abandoni el Grup Per Les Casernes.
- L'A.VV. de StAP no publica, com s'havia compromès, la nota de desgreuge dels joves i formalitza la seva sortida del Grup Sant Andreu Per Les Casernes, trencant així la unitat de lluita i la cohessió que hi havia hagut fins el moment.
- L'A.VV. de StAP prohibeix que el Grup segueixi utilitzant el seu local veïnal ni per a seguir reunint-s'hi, ni per a guardar el material (taula, cartells, fulls, pancartes) que s'utilitza per a la recollida de signatures.

D'això es poden fer diverses lectures.

Una, evidentment és la que en faci l'A.VV. de StAP, que segons sembla va en la línia de que no els és possible treballar en una plataforma on hi hagi gent que utilitzi mètodes que l'A.VV. de StAP no aprovi. Tant se val si això és ben veritat i si posa en perill la lluita per a impedir que l'ajuntament de Barcelona especuli amb els terrenys públics i les necessitats i desitjos de la gent de Sant Andreu de Palomar.

Una altra lectura podria ben bé ser que l'A.VV. de StAP, seguint els mètodes del seu president, en Lluís Gonzàlez Pagès, no accepta que les coses: estratègies, tàctiques, objectius, accions... quedin fora del seu 'control' i 'lideratge' i, quan això passa, quan les decisions es prenen en assemblea, democràticament i no s'ajusten a les seves previsions o interessos, l'A.VV. de StAP mira de desprestigiar, aïllar i fer fora els elements, organitzacions o persones, que creu que estan 'desviant' o 'qüestionant' el seu lideratge.

En aquest cas, quan l'acció és unitària i massiva, amb una trentena d'Entitats plantant cara a l'expoli i l'especulació dels últims grans terrenys públics de Sant Andreu de Palomar, l'A.VV. de StAP no dubte en provocar un 'greu conflicte' d'un fet aïllat, bo i que rebutjable, inflant i distorsionant el que va passar, per a criminalitzar uns membres molt actius del Grup, que, això sí, no deien amén a tot el que plantejava en Lluís Gonzàlez i l'A.VV. de StAP.

Si no fos perquè la trajectòria de l'A.VV. de StAP és llarga i prou positiva, tot i que no sempre prou eficaç ni prou encertada, la lectura que es podria fer és que la seva estratègia de diàleg constant, improductiu massa vegades, i de relació institucional amb el poder polític de l'ajuntament de Barcelona al Districte, els ha deixat tant propers a aquest poder polític que està anant en contra del interessos del nostre poble, Sant Andreu de Palomar, no només trencant la unitat, sinó torpedinejant el funcionament de Grup Sant Andreu Per Les Casernes, al negar, incomprensiblement, la possibilitat de que es segueixin utilitzant els seus cèntrics locals ni tant sols per a guardar els estris de la campanya.

Si no fos per la trajectòria de l'A.VV. de StAP, davant el ball de milons d'euros que es mouran en l'afer especulatiu dels terrenys públics de les casernes, podria fer-se la lectura de que per alguna cosa han fet el que han fet. I algú potser farà aquesta lectura, errònia pel què fa a l'A.VV. de StAP.

Però, descartada una presumpta incidència econòmica, cal preguntar-se perquè una organització veïnal defensa tant malament els interessos dels seus veïns donant espai i aire als interessos especulatius i contraris a les necessitats del poble, a l'intentar desfer l'organització unitària i democràtica d'una plataforma que està arribant a la gent de Sant Andreu de Palomar i que planta cara i dificulta les potinades que des del poder econòmic i polític s'intenten dur a terme. Cal preguntar-se si no serà per algun presumpte interès personal del seu president.

Cal preguntar-se, i preguntar-lis a l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar i al seu president en Lluís Gonzàlez Pagès, perquè han fet això.





Sant Andreu de Palomar juliol 2005


Xavier Gómez Ribera
xagori
webmestre

Tornar
Casernes de Sant Andreu
STAP.21 Sant Andreu de Palomar segle XXI STAP.21
per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix
el Terme Municipal de STAP
un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!
TGV : ens hi juguem el nostre futur
les casernes
Ritme Andreuenc
La XarXa de Sant Andreu
RAAAmbla.21 · sense nyaps
Sant Andreu ÉS Sant Andreu
el Molí de Sant Andreu
el 20 d'abril 2003 :: 106 anys d'annexió forçada
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP