La Colla de Diables del Mercadal Infernal al FaceBook
Sant Andreu de Palomar

Comunicat informatiu
 
Històric dels fets


Diumenge 5 de maig de 2013 :

Com cada diumenge, abans de l'assaig de la nostra Colla, els Diables del Mercadal Infernal (DMI) vam obrir l'armari assignat al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu (CMCPSA) "Can Galta Cremat" on guardem el material per treure els instruments. En aquell moment vam veure que el Griu que corona el nostre estendard havia patit un atemptat: tenia una ala trencada i la cua havia estat manipulada, lligada al voltant del bec.
L'incident es va comunicar per carta a la responsable del centre, la Sra. Pilar Uriarte, el mateix diumenge a la tarda. També, com es fa amb tot el que afecta la Colla, es va fer difusió de l'incident a les nostres xarxes socials.


Dilluns 6 de maig :

La Sra. Pilar Uriarte ens convoca l'endemà, dimarts 7 de maig, per tractar el tema en una reunió de la Permanent del CMCPSA. DMI valora positivament la reacció de la responsable del Centre i espera que la reunió serveixi per consensuar amb totes les entitats membres del Centre mesures per evitar incidents d'aquest tipus.

Dimarts 7 de maig :

Prèviament a la reunió de la Permanent, la Sra. Pilar Uriarte ens cita 15 minuts abans perquè vol abordar la qüestió de manera particular amb DMI abans de fer-ho amb la presència de la resta d'entitats del Centre. Es reuneix amb els aleshores presents: la nostra cap de colla, Marta Dalmau; el nostre tresorer, Carlos Mata; i un dels responsables de comunicació, Ferran Verdaguer. En aquesta reunió la Sra. Pilar Uriarte ens demana explicacions concretes sobre com ha arribat l'estendard a l'armari. La qüestió és que en el conveni que tenim signat únicament s'hi recull la cessió del buc d'assaig el diumenge al matí. L'armari de què disposem ha estat cedit de bona voluntat, després de demanar-ho en reiterades ocasions, per una entitat que el té assignat per conveni però que no el fa servir. Segons sembla, el fet que ens cedissin l'armari per desar instruments no inclou desar-hi l'estendard. Tanmateix, nosaltres argumentem que ens sembla perfectament pertinent que l'estendard, com a element propi de la Colla, estigui desat en l'espai que tenim assignat, atès que es tracta d'un bé de l'entitat.
La Sra. Pilar Uriarte també ens recrimina el fet d'haver comunicat via Twitter l'incident i d'haver utilitzat la paraula “atemptat”, advertint-nos que aquest fet havia causat malestar en les altres entitats del Centre amb les quals, segons comenta, ja s'havia comunicat prèviament, el dilluns dia 6, per parlar del tema en qüestió.


Com a DMI fem valer la nostra llibertat d'expressio utilitzant els mitjans propis dels quals ens hem dotat com a Colla. A mes, recalquem que la comunicacio oficial s'havia vehiculat correctament pels conductes oficials fins a la responsable del CMPSA, la Sra. Pilar Uriarte.
El fet en si pel qual s'havia convocat la reunio, l'acte vandalic contra el nostre estendard, semblava no tenir cap rellevancia al costat dels temes exposats per la Sra. Pilar Uriarte. Finalment, ens adverteix que aquests fets poden tenir consequencies que vagin mes enlla de la retirada de la cessio de l'armari, pero que no especifica. Encara sorpresos per com havia transcorregut la trobada previa amb la Sr. Pilar Uriarte, ens fa entrar en una sala mes gran on ja s'incorporen la resta d'assistents a la Permanent.
La reunio comenca amb una breu exposicio dels fets per part de DMI, deixant clar que la nostra prioritat no es la recerca dels responsables de l'atac, sino que el Centre posi totes les mesures possibles perque fets com aquests no tornin a succeir ni a DMI ni a cap altra entitat del Centre.
Seguidament pren la paraula la Sra. Pilar Uriarte, visiblement afectada, per exposar el que sembla una posicio consensuada en comunicacions previes amb altres entitats. Exposa que, malgrat lamentar l'atac al nostre Griu, el Tweet realitzat per DMI informant de l'incident es del tot inacceptable, ja que posa en risc el futur funcionament del centre (planteja el fet que es podrien arribar a suprimir les hores d'us del Centre fora de l'horari d'obertura al public). Senyala, a mes, que el nostre Tweet (que incloem tot seguit) havia generat tal nivell d'alarma que havia fet necessaria la intervencio de la Guardia Urbana per la utilitzacio del terme "atemptat" amb la conseguent obertura d'un expedient.
Seguidament prenen la paraula la resta d'entitats. Les representades per gent mes gran (Foment Sardanista i Puntaires) condemnen l'atac i fan crides a l'entesa i a la recerca de solucions.
Per la seva banda, les entitats amb mes pes dins de la Permanent (amb les quals la Sra. Pilar Uriarte havia mantingut comunicacions previes) apugen el to de les intervencions passant de puntetes sobre l'incident amb el Griu i centrant-se en el Tweet i en els seus suposats efectes perversos.
Se'ns adrecen expressions com les seguents:


·
Vosaltres no sou d'allo de L'Harmonia? I llavors que hi feu aqui?¡¨ fent referencia al fet que DMI forma part de l'Ateneu L'Harmonia
·
La Pilar no es mereix el que li heu fet, perque heu posat en perill el seu lloc de feina
·
Aqui les coses s'arreglen a dins sense que arribi res a Districte, que la Pilar ja filtra
·
Aqui no hi ha mai problemes, pero quan n'hi ha hagut s'han solucionat de portes endins
·
Si no us agrada com fem aqui les coses ja sabeu... Si us torna a passar alguna altra cosa ja sabeu...
·
Com espereu que us tractin les altres entitats despres del que heu fet?
·
...

Durant les intervencions de les entitats, la Sra. Pilar Uriarte es va mantenir totalment al marge i va permetre que unes persones concretes d'alguna entitat del CMCPSA s'expressessin de manera que considerem abusiva, impròpia d'algú que no és propietari sinó usuari com nosaltres d'un equipament municipal i, per tant, pagat amb diner públic, de tots.
Davant d'aquests atacs, els representants de DMI vam argumentar que no hi havia cap motiu per aquest tipus de reacció i que en cap cas el Tweet podia servir de cortina de fum per tapar el veritable motiu de la reunió: l'atac contra el Griu. Malgrat els nostres esforços ens va quedar clar que no hi havia cap intenció de moure's de les conclusions que algunes entitats portaven consensuades amb la Sra. Pilar Uriarte. L'única solució que va exigir una d'aquestes persones que hem esmentat és que se'ns proporcionés un pany per a l'armari. Val a dir que aquesta solució ja l'havíem demanat en el moment de la cessió de l'armari i ens van dir que no era possible. Tanmateix, després dels fets, disposar d'un pany ha estat qüestió de 24 hores.

Davant d'aquests fets decidim deixar acabar la reunió.

Dimecres 8 de maig :

DMI decidim que es redactarà el present comunicat de valoració, però que esperarem que passin les Festes de la Primavera organitzades per la Federació d'Entitats de Sant Andreu, l'Ateneu L'Harmonia, per no interferir en el seu bon funcionament.
Valoració dels fets i conclusions

La Colla de Diables del Mercadal Infernal (DMI) valorem de forma molt negativa els fets derivats de l'atac al nostre Griu. Estem sorpresos, decebuts i indignats per la instrumentalització de la Permanent del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, Can Galta Cremat, per part d'un nucli dur d'entitats que talla el bacallà amb la permissivitat de la responsable del Centre, la Sra. Pilar Uriarte, com es va demostrar en la reunió del dia 7 de maig.

Davant d'aquests fets DMI vol deixar clar les següents conclusions:

1
Can Galta Cremat és un centre de gestió municipal, és a dir, públic; és a dir, de totes i de tots. Així doncs, en cap cas s'hauria de permetre que algunes entitats, siguin quines siguin, facin i desfacin segons els convingui sense cap tipus de control.
2
Malgrat que els fets de la Permanent del dia 7 de maig ens deixen clar que DMI està en una clara situació d'indefensió a Can Galta Cremat, DMI seguirà utilitzant el buc d'assaig i l'armari assignat fins que no tinguem cap altra alternativa vàlida.
3
Mentre DMI utilitzi les instal·lacions de Can Galta Cremat acatarem i respectarem, com hem fet fins ara, totes les normatives que afectin la gestió d'equipaments municipals, però en cap cas les normes o ordres imposades per capelletes que tenen por que se'ls desmunti el “xiringo”. Especialment volem deixar clar que, malgrat les “recomanacions” expressades en la Permanent del dia 7 de maig, no seguirem la llei del silenci o omertà davant del que passi i ens afecti en el dia a dia del Centre.
4
Com a Colla volem reiterar l'agraïment al Districte i als seus diferents responsables pel recolzament que ens han dispensat des de la nostra creació. Els fets de Can Galta Cremat són l'excepció del que ha estat una gran rebuda per part de Sant Andreu a DMI i es circumscriuen únicament a les persones responsables d'aquest equipament i algunes de les entitats que l'utilitzen
5
També volem aprofitar per fer públic el nostre més sincer agraïment a totes les entitats i persones particulars que ens han expressat el seu recolzament i solidaritat davant dels fets de Can Galta. Menció especial en aquest apartat als companys de l'Ateneu L'Harmonia. Molts gràcies a totes i tots!
6
Finalment comuniquem que DMI enviarem aquest comunicat a les persones i entitats que creiem convenient per tal d'explicar el que ha succeït. Estem convençuts que la millor manera d'aconseguir que situacions com aquestes no es repeteixin ni amb nosaltres ni amb altres entitats és fer-les públiques perquè els responsables en tinguin coneixement i prenguin les mesures pertinents.Sant Andreu de Palomar, a 23 de maig 2013

fet públic el 13 de juny 2013
Colla de Diables del Mercadal Infernal - Cif: G65892291
@diablesmercadalWEB STAP pàgina inici Ritme Andreuenc tornar a Les Entitats Barri de Mercadal
les comunicacions a STAP