el rellotge de la plaça delComerç
Josep Bota
 
Parlament de'n Josep Bota
 
Comissió Sant Andreu Poble


Andreuencs i andreuenques,

Aquest dia resulta doblement emotiu per a mi ja que, a banda de la restitució que estem celebrant, avui fa 83 anys que vaig venir a aquest món, al carrer Bartrina número 6 tocant a Malats i a la Font de Canyelles.

Dono gràcies, per tant, per haver nascut mediterrani, català, barceloní i, per damunt de tot, andreuenc. Gràcies Senyor.


Andreuenc d'aquell Sant Andreu que, per a situar-lo geogràficament, dèiem que anava de Cal Borni (avui Escola Turó Blau) a Can Tisó (avui antics terrenys dels quartels).

D'aquell Sant Andreu de Can Nyau, Ca l'Armera, Can Garrigó, Can Sabadell, Can Verdaguer, Can Valent, Can Borràs, Can Porta, Can Xandri, Can Xesc, Can Dragó, la Trinitat, Can Calau, Torre del Baró, Font de'n Morral, Font dels Caliptus, Font de Canyelles, Font del 'Niño', Font de'n Fargues, així com del majestuós Rec Comtal, atravessant-lo de cap a cap.

D'aquell Sant Andreu amb forta olor a vi durant la tardor, quan es collien les vinyes de Verdum, Prosperitat i Can Cuyàs (ja en terme de Montcada).

Compartint les seves terres de conreu, més de 200 hectàrees, al redòs del Torrent d'Estadella, amb el seu creixement industrial: Tallers del Nord, Can Fabra (Can Alsina pels andreuencs), La Maquinista, La Hispano Suiza, Can Carbassa i altres.

És a dir, un Sant Andreu veïnal i solidari.

Afortunadament, Sant Andreu aquests últims anys ha crescut i rejovenit, ja que a la gent jove, per una banda, li interessa l'ambient de Sant Andreu, però per l'altra, gràcies a la Comissió Sant Andreu Poble que manté les festes, costums i tradicions del nostre poble.

Aquest esperit i el treball d'aquestes persones ha fet possible la restitució d'aquest rellotge tan emblemàtic per a Sant Andreu.

Des del punt de vista personal, que crec compartit per molts andreuencs, aquesta reposició em resulta entranyable. Fa vuitanta anys que el contemplo: als anus 20 des del balcó del Col·legi de Donya Sofia i als anys 30 des del balcó de l'Acadèmia de Can Víctor i al baixar del tramvia 40, que tenis el final de trajecte a la Plaça del Comerç, el primer que es feia era mirar l'hora del rellotge de Can Carrera.

Encara ara quan les persones passem pel la plaça mirem intuïtivament l'hora que marca el rellotge i, al no veure'l, tots creiem que ens falta un bocí de Sant Andreu.

Per tant la seva restitució significa recuperar les nostres arrels i també el paisantge urbà en aquest indret tan entranyable com és la Plaça del Comerç.

Gràcies a totes les persones que ho han fet possible i moltes gràcies per escollir-me a mi, un senzill andreuenc, per a aquest acte tan nostre.

 
Josep Bota


el 7 de juliol 2006, en la reposició del nou rellotge de la plaça del Comerç

stap21@sant-andreu.com

Fòrum STAP


STAP.21 Sant Andreu de Palomar segle XXI STAP.21
per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix
el Terme Municipal de STAP
un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!
L'Harmonia :: ateneu cultural i popular
Sant Andreu Per Les Casernes
TGV : ens hi juguem el nostre futur
Ritme Andreuenc
Coats Fabra anunci d'especulació
ens destrocen Sant Andreu
Sant Andreu ÉS Sant Andreu
el Molí de Sant Andreu
Aqüeducte Palombarium
La XarXa de Sant Andreu
el 20 d'abril, l'annexió forçada

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Tornar