Sant Andreu de Palomar segle XXI
stap.21
el rellotge de la plaça delComerç
recuperem el rellotge
de la Plaça del Comerç
 


Una campanya popular permet recuperar a Barcelona el rellotge d'una cèntrica plaça de Sant Andreu

David Marin - El Punt 11 gener 2006


Un dia de novembre de 2005 el rellotge que marcava el pas del temps a la petita i tranquil·la plaça del Comerç, al cor de Sant Andreu de Palomar, va desaparèixer del lloc que havia ocupat durant els últims 78 anys, a la façana de la rellotgeria Carrera. Hi feien reformes a l'edifici i el rellotge destorbava el nou balcó del primer pis.

La seva falta no va passar gens desapercebuda. De seguida els veïns i passejants d'aquest racó del nucli antic de Sant Andreu van començar a fer preguntes, van parlar amb els amos de l'immoble, van crear una comissió per salvar el rellotge i van anar a l'ajuntament a esbrinar per què havia donat permís per desmuntar una peça tan preuada. «Aquest rellotge ha marcat el pas de les nostres vides, un 90% del 'barri' anomenem el lloc 'la plaça del Rellotge'», explica l'escultor Joan Mora, un dels més actius defensors del dissortat aparell.

De l'ajuntament van treure el permís per tornar-lo a posar si els propietaris volien, però amb un disseny diferent, que no sobresortís tant de la façana, i també el compromís d'una subvenció que han rebutjat sense dubtar-ho. «És una iniciativa del poble», diu amb orgull Mora.
Manel Barbé muntarà el rellotge
allà on el va posar el seu avi.
Foto: D.M.
  La maquinària, a punt
Han venut loteria, han posat cartells, han buscat algun patrocinador i finalment han aconseguit els diners. Ara un fuster està enllestint la nova caixa i la nova esfera i el rellotger Manel Barbé té ben greixada i a punt la maquinària del rellotge original, la que va muntar el seu avi pels volts del 1928, perquè faci rodar les busques del nou rellotge.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP

stap21@sant-andreu.com
Fòrum STAP

STAP.21 Sant Andreu de Palomar segle XXI STAP.21
per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix
el Terme Municipal de STAP
un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!un ànc per comptes del colom a l'escut de STAP !!
L'Harmonia :: ateneu cultural i popular
Sant Andreu Per Les Casernes
TGV : ens hi juguem el nostre futur
Ritme Andreuenc
Coats Fabra anunci d'especulació
ens destrocen Sant Andreu
Sant Andreu ÉS Sant Andreu
el Molí de Sant Andreu
Aqüeducte Palombarium
La XarXa de Sant Andreu
el 20 d'abril, l'annexió forçada

per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
Tornar