ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Solidaritat des de STAP
Worldwatch Institute

Un indici d'esperança

• El lleuger descens de la taxa de natalitat, un accés més fàcil als fàrmacs contra la sida
i l'energia eòlica aconsegueixen canvis importants

• La tecnologia ben aplicada trenca l'aïllament de l'Àfrica


L'informe del Worldwatch Institute adverteix que sense una distribució de recursos més equitativa el planeta anirà a la debacle. Però alguns indicis, pocs, apunten que el futur potser no serà tan negre.

Activisme contra el deute extern
La pobresa i la fam segueixen omnipresents al planeta, però el nombre de persones que passa gana ha baixat prop d'un 15%, des de la xifra de 956 milions de persones comptabilitzada a la dècada dels 70. A més, l'informe recorda que durant els últims anys els activistes que defensen la condonació del deute dels països més pobres han aconseguit que creixi la consciència mundial sobre la pobresa i han contribuït a la creació per part del Banc Mundial de nous plans tendents a aquesta condonació, segons el Worldwatch Institute.

La disminució dels índexs de natalitat, des del 1970 fins ara, ha contribuït, a més, a millorar les perspectives de desenvolupament al Brasil, Mèxic i alguns països de l'est de l'Àsia. Neixen menys nens i hi ha més dones que poden treballar fora de casa, de manera que hi ha un nombre de persones més petit econòmicament dependents.

Pel que fa a la contenció de la sida, es comença a entreveure un accés més equitatiu als tractaments. El 2002, Botswana es va convertir en el primer país africà que adoptava una política d'accés universal al tractament, mentre que altres països com el Brasil, l'Argentina, Costa Rica i Panamà ja donen tractaments gratuïts o subvencionats.

Disparitat entre els fabricants de cotxes
L'ús absurd de combustibles fòssils (un 1,3% més que l'any anterior) embruta el nostre planeta i accelera el canvi climàtic. El transport és el primer usuari d'aquests combustibles i les xifres són depriments. La producció de vehicles va arribar l'any passat al rècord de 15,8 milions d'unitats. El parc automobilístic mundial ja suma 531 milions de cotxes. Únicament als EUA, l'any 2002, els 128 milions de vehicles existents van consumir 8,2 milions de barrils diaris de combustible i van emetre 302 milions de tones de carboni a l'atmosfera.

L'informe adverteix que els fabricants de cotxes encara es resisteixen a dissenyar vehicles de baix consum o alimentats amb energies netes. Però hi comença a haver diferències. Honda, Hyundai, Volkswagen, Toyota i Subaru sí que estan fent esforços en aquesta línia més ecològica. Per contra, les tres grans empreses automobilístiques dels EUA (General Motors, Ford i DaimlerChrysler) prossegueixen amb la seva línia de producció bruta.

Signes vitals celebra també que la potència d'energia eòlica instal.lada al món s'hagi triplicat des del 1998 i assenyala que, encara que de moment només estigui implantada a Europa, la Xina i l'Índia se sumaran a la producció a mesura que baixin els costos de la tecnologia.

Ordinadors, mòbils i justícia internacional
Els avenços de les tecnologies electròniques de comunicació habituals a les zones riques del planeta no acaben d'arribar als països pobres. Al món desenvolupat hi ha 41 internautes per cada 100 habitants, mentre que als pobres tan sols n'hi ha 2,3, segons l'informe.

Però el que està tenint un paper primordial per llimar desequilibris és la telefonia mòbil, molt més econòmica que els sistemes convencionals de línia fixa. En pocs anys, els mòbils han passat a dominar l'Àfrica i han contribuït a trencar l'aïllament de moltes zones del continent. La proporció encara és desigual, però tot apunta cap a l'optimisme. En un país com Uganda ja competeixen les tres principals empreses de telefonia mòbil de l'Àfrica.

Finalment, el Worldwatch Institute cita la creació del Tribunal Penal Internacional (TPI) com un fet positiu i rellevant. Encara que els EUA boicotegin sistemàticament aquesta instància judicial, Signes vitals assenyala que el TPI pot contribuir a acabar amb moltes de les situacions de corrupció que alimenten la pobresa al planeta.


M. C.
'El Periódico de Catalunya'
06 juliol 2003

Worldwatch Institute

Solidaritat des de STAP
webstap@sant-andreu.com