ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Solidaritat des de STAP
Worldwatch Institute

Pobresa i contaminació
amenacen el planeta

• Un informe del Worldwatch Institute adverteix de l'augment de la desigualtat entre rics i pobres
• 815 milions de persones passen gana mentre la major part del cereal es destina al bestiar


La pobresa, la malaltia i la degradació ambiental amenacen directament l'estabilitat mundial. Així de contundent es pronuncia l'informe Signes vitals 2003 elaborat pel Worldwatch Institute de Washington i que ja ha estat editat en català i castellà. Aquesta prestigiosa institució independent, que aconsegueix que els seus informes siguin a la tauleta de nit de tots els líders mundials, facilita anualment un documentat retrat de l'estat del planeta.

L'informe considera que els 11 milions de nens que han perdut el pare o la mare per culpa de la sida, els 14,4 milions de persones que moren cada dia a causa de malalties infeccioses i els 12 milions de refugiats existents són nítids indicadors d'un món on el sofriment es dispara.

Mentre que l'economia mundial ha crescut set vegades des de l'any 1950, la desigualtat en la renda per càpita entre els 20 països més rics i els 20 més pobres s'ha doblat des de l'any 1980. "La incapacitat per reduir els nivells de pobresa contribueix a una inestabilitat que s'expressa en el terrorisme, la guerra i les malalties contagioses", va afirmar el director del projecte Signes vitals, Michael Renner. "Un món inestable --va afegir-- no només perpetua la pobresa, sinó que amenaça la prosperitat que ha aconseguit la minoria rica".

XIFRES PER A LA REFLEXIÓ
Les dades que analitza el Worldwatch són esgarrifoses. 815 milions de persones --majoritàriament del sud de l'Àsia i de l'Àfrica subsahariana-- passen gana sempre. La major part dels cereals no es venen per a l'alimentació de les persones, sinó per al bestiar. I als països industrialitzats es consumeix tres vegades més carn que als pobres.

L'informe adverteix que l'economia "es gestiona contra els interessos dels pobres". Així, recorda que els 300.000 milions d'euros (49,8 bilions de pessetes) anuals que els països rics dediquen a l'agricultura aconsegueixen abaratir els productes entre un 20% i un 50% per sota del cost de producció, en perjudici dels agricultors pobres, que ja no poden competir. Aquesta dinàmica comporta que en alguns països --l'informe cita Mèxic, el Perú i Colòmbia-- els agricultors apostin per cultius d'opi, coca o cànnabis.

MALALTIES I GUERRES
Pobresa i malaltia són cosines germanes. L'índex de mortalitat infantil a la zona pobra del planeta és 13 vegades superior al de la zona rica. La falta d'aigua potable, clavegueram, medicaments i aliments propicia malalties infeccioses que maten, cada any, el doble de persones que el càncer. I només el 4% dels infectats per la sida dels països pobres tenen accés a medicació (el 70% dels seropositius viuen a l'Àfrica subsahariana).

Les guerres també intensifiquen la pobresa i el sofriment. La gairebé totalitat dels 50 conflictes armats del món dels últims anys s'han produït en països pobres.

EL CANVI CLIMÀTIC
El 2002 va ser el segon any més càlid, després del 2001, des de finals del segle XIX. Unes temperatures altes que provoquen més fenòmens meteorològics adversos, i que, per tant, comporten catàstrofes. L'informe subratlla que hi ha 50 milions de refugiats ambientals a causa de la sequera, les inundacions i també la construcció d'embassaments.

El gruix de les catàstrofes relacionades amb el clima recau en els països pobres, però els responsables d'aquest desequilibri són els països rics. Els Estats Units, que compten amb menys del 5% de la població mundial, produeixen el 24% de les emissions de carboni, que contribueixen al canvi climàtic.
Mercè Conesa
'El Periódico de Catalunya'
06 juliol 2003

Worldwatch Institute

Solidaritat des de STAP
webstap@sant-andreu.com